Grensgebieden hebben vaak iets… zo ook de 2400 hectare bos, heide, zandverstuivingen, vennen en beekdalen die zich situeren tussen Hamont-Achel (B) en Valkenswaard (Nl).
Weg van de bewoonde wereld, kun je hier nog echt verdwalen en genieten van adembenemende vergezichten en eindeloze stilte.

Het geheel is bijzonder gevarieerd en dat uit zich vooral in bijzondere broedvogels zoals nachtzwaluw, raaf, ijsvogel, roerdomp maar ook wordt het bevolkt door vossen, reeën, everzwijnen, hazen en konijnen… en sinds kort de wolf. De zeldzame heivlinder, koraaljuffer en blauwvleugelsprinkhaan gedijen hier goed.

Het Kempische landschap is bedekt met zand. Na de laatste ijstijd en het terugtrekken van het landijs  zorgde de arctische wind voor stuifduinen. Later groeiden er bossen, deze werden gekapt voor het maken van landbouwgrond. Zodra de arme grond uitgeput was, ontstond er heide en werden elders bossen gekapt. Later werden er terug naaldbossen aangeplant ten behoeve van de koolmijnen als stuthout.

Op de Leenderheide ligt zelfs nog een pingoruïne als stille getuige van de laatste ijstijd.

Begin september staat de heide op zijn mooist in bloei en neem ik jullie graag mee naar een streek die mijn heimat is. De insteek van dit weekend is vooral om te genieten van het landschap met al zijn  bewoners. Dit op een rustig tempo aan 20 km per dag.

Overnachten doen we op natuurkampeerplaats  Grenzeloze Charme in Achel in de schaduw van de Achelse Kluis.

Techniciteit wandelpad
1
Fysieke paraatheid
1
Bivak uitdaging
2

Concept en doelpubliek

De tocht is bedoeld voor beginners en licht gevorderden. Je bent in staat om met bepakking ongeveer 2x 20 km te stappen aan een rustig tempo. Een gezonde basisconditie volstaat voor deze tocht.

Natuurlijk bouwen we voldoende rustmomenten in om te genieten en bij te tanken. Onder het motto vertragen is verdiepen laten we onszelf onderdompelen in de omgeving. De focus van deze tocht ligt op natuurbeleving.

De insteek is om gedurende het weekend zelfvoorzienend te zijn. Dat kan ook moeilijk anders, want we gaan onderweg geen winkels tegenkomen. Zelfs bebouwing is hier zeldzaam. De paden zijn meestal onverhard, zanderig en zonder wezenlijk hoogteverschil. Er zijn nergens technische moeilijkheden. Bivak-ervaring is niet nodig.

Programma

Dag 1: Leenderstrijp-Achel (21 km)

Vanaf de parking trekken we meteen de heide in, passeren een ven en kruisen de grote vlakte, een zee van paars. Vervolgens langs een nieuw nat natuurontwikkelingsgebied, dat als waterbuffer en infiltratiegebied dient. We steken de grens over naar de Belgische kant  om de overblijfselen van een veldkerkje te passeren uit de tijd van de christenvervolging. Ook aan deze kant zijn er talrijke vennen.

Vanaf hier verlaten we het open landschap om meer en meer in de naaldbossen en gemengde bossen te komen en in de vallei van de Warmbeek.

Onze eerste dag eindigt op een mooi gelegen bivakplaats in Achel.

 

Dag 2 :  Achel- Leenderstrijp (19km)

Als snel komt de trappistenabdij van de Achelse Kluis in het vizier. Hier wordt de blonde en bruine Achel gebrouwen en verkocht. De gebouwen liggen deels in België en deels in Nederland, dus hier steken we nogmaals de grens over.

De Warmbeek heet hier Tongelreep. Eerst doorkruisen we het natte natuurgebied van deze beek. Een kudde runderen zorgt er voor het graasbeheer. Er zijn verschillende poelen en een uitkijktoren.

Gaandeweg zien we de heide weer verschijnen afgewisseld met bossen, ook passeren we de oude visvijvers van Valkenswaard, die ondertussen terug werden gegeven aan de natuur. Om zo in de namiddag terug aan het startpunt te komen.

Topografische kaart Nederland Blad 57 E Leende 1/25000

Benodigd materiaal

Je voorziet 2x lunch, 1x ontbijt, 1x avondeten( bv zak vriesdroogmaaltijd of iets anders) en wat snacks voor tussendoor en water voor de eerste dag. Op de bivakplaats kunnen we de watervoorraad aanvullen en is er een toilet en lavabo om je op te frissen (geen douche)

Verder voorzie je eenrugzak, tent/tarp, slaapzak (comforttemp. 10°c volstaat), slaapmatje, kookgerief en ingelopen wandelschoenen. Voor meer tips zie de paklijsten, zomer van hikingadvisor.

Tent en kookgerief kunnen eventueel gedeeld worden. Moest je nog niet over alle materiaal beschikken, laat het dan even weten.

Voor de deelnemers komt er nog een paklijst en worden verdere praktische afspraken gemaakt.

Op de zandgronden kan het bij zonnig weer behoorlijk warm worden. Bij regen is het al snel een modderpoel.

Overnachtingen

Overnachten doen we op natuurkampeerterrein Grenzeloze Charme, Kluizerdijk 114, Achel (B)

Het is een eenvoudige bivakplek met een toilet en lavabo.(geen douche) Ook is er de mogelijkheid om vuur te maken. Er is drinkbaar water, zodat we de voorraad kunnen aanvullen.

Vervoer

Voor de treinreizigers rijdt de trein tot eindstation Hamont. Dit is een nogal afgelegen hoek in Noord-Limburg. Er is geen openbaar vervoer naar de startplek, deze ligt in Nederland.

Treinreizigers kunnen opgehaald worden aan het station en meerijden tot aan de startplek. Voor diegenen die al op vrijdag willen aankomen zijn er mogelijkheden om te blijven logeren.

Ofwel kom je met eigen vervoer en kunnen er eventueel afspraken gemaakt worden rond carpoolen.

Het startpunt is de parking Leenderbos, Einde Heerstraat  te Leenderstrijp (Nl), net voorbij de kruising met de Heggerdijk.

Vanaf daar wandelen we een grote lus, dus komen daar in de namiddag van de 2e dag ook weer aan.

Prijs, Inschrijven, Annuleren

De deelnameprijs is € 35,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

  • Aankoop of huur van eigen materiaal

  • Eigen voeding/drank

  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

  • Camping

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 13,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

  • Camping

Er worden maximum 10 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 6 augustus.

Binnen de week na de afsluitdatum word je door de organisator(en) gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot twee weken voor de activiteit (met aftrek van € 5 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Els Bex

Sinds m’n jeugd ben ik gefascineerd door landschappen en de natuur en ik probeer de microbe door te geven aan mijn 2 dochters.
Vooral in de Benelux maar ook in de bergen kun je ons vinden. Het brengt me tot rust, in harmonie en verbondenheid met de omgeving en geeft me de energie om mijn veeleisende job als arts te kunnen doen.
Graag neem ik mensen mee op tocht om samen te genieten en te ontdekken.

Ingrid Farasyn

Ingrid Farasyn is niet meer gestopt met wandelen sinds haar eerste dagtocht in de jeugdbeweging, nu vele jaren geleden. Ze kan genieten van tochten dichtbij en veraf. Intussen is ze reisbegeleidster bij Anders Reizen en actief medewerkster bij Hiking Advisor.

Inschrijven