Grensgebieden hebben vaak iets… zo ook de 2400 hectare bos, heide, zandverstuivingen, vennen en beekdalen die zich situeren tussen Hamont-Achel (B) en Valkenswaard (Nl).
Weg van de bewoonde wereld, kun je hier nog echt verdwalen en genieten van adembenemende vergezichten en eindeloze stilte.

Het geheel is bijzonder gevarieerd en dat uit zich vooral in bijzondere broedvogels zoals nachtzwaluw, raaf, ijsvogel, roerdomp maar ook wordt het bevolkt door vossen, reeën, everzwijnen, hazen en konijnen… en sinds kort de wolf. De zeldzame heivlinder, koraaljuffer en blauwvleugelsprinkhaan gedijen hier goed.

Het Kempische landschap is bedekt met zand. Na de laatste ijstijd en het terugtrekken van het landijs  zorgde de arctische wind voor stuifduinen. Later groeiden er bossen, deze werden gekapt voor het maken van landbouwgrond. Zodra de arme grond uitgeput was, ontstond er heide en werden elders bossen gekapt. Later werden er terug naaldbossen aangeplant ten behoeve van de koolmijnen als stuthout.

Op de Leenderheide ligt zelfs nog een pingoruïne als stille getuige van de laatste ijstijd.

Begin september staat de heide op zijn mooist in bloei en neem ik jullie graag mee naar een streek die mijn heimat is. De insteek van dit weekend is vooral om te genieten van het landschap met al zijn  bewoners. Dit op een rustig tempo aan 20 km per dag.

Overnachten doen we op natuurkampeerplaats  Grenzeloze Charme in Achel in de schaduw van de Achelse Kluis.

Over de organisatoren / begeleiders

Els Bex

Sinds m’n jeugd ben ik gefascineerd door landschappen en de natuur en ik probeer de microbe door te geven aan mijn 2 dochters.
Vooral in de Benelux maar ook in de bergen kun je ons vinden. Het brengt me tot rust, in harmonie en verbondenheid met de omgeving en geeft me de energie om mijn veeleisende job als arts te kunnen doen.
Graag neem ik mensen mee op tocht om samen te genieten en te ontdekken.

Ingrid Farasyn

Ingrid Farasyn is niet meer gestopt met wandelen sinds haar eerste dagtocht in de jeugdbeweging, nu vele jaren geleden. Ze kan genieten van tochten dichtbij en veraf. Intussen is ze reisbegeleidster bij Anders Reizen en actief medewerkster bij Hiking Advisor.