De GR 57 of ‘Sentier de L’Ourthe’ is één van de populairste lange-afstandsroutes in België. Waarom? Dat ontdek je misschien wel tijdens deze bivaktocht!
Met de Ourthe als leidraad verkennen we het traject tussen Bomal en Esneux. De tocht voert door bosgebieden, weilanden, langsheen grillige rotsformaties en een aantal historisch interessante plaatsen.

Uiteraard komt de sterk meanderende Ourthe ons geregeld vergezellen en lopen we soms pal langs de oever, of spotten we haar af en toe bij een doorkijkje vanop de plateauranden.

 

Deze bivaktocht is geschikt voor licht-gevorderde hikers met al enige wandel- en bivakervaring. Zowel op dag 1 als dag 2 stappen we zo’n 21 km en overbruggen we telkens rond de 500 positieve hoogtemeters. 

 

Eind november durft de herfst al wat grilliger te zijn. Nevelslierten, korte dagen en misschien wat lichte vrieskou tijdens de nacht. Maar het is evenzeer genieten van de lange schaduwen door de laagstaande zon, of de intense geuren van een herfstig bos.

 

We overnachten op een eenvoudige camping, en helemaal in het thema van deze bivaktocht, langs de oever van de Ourthe.

De begin- en eindplaats van deze tocht zijn bereikbaar met het openbaar vervoer. Voor wie de wagen verkiest, bekijken we na inschrijving welke de mogelijkheden zijn tot carpooling.

2 dagen lang volgen we grotendeels het traject van de GR 57 (Sentier de L’Ourthe), waarbij de Ourthe uiteraard nooit veraf zal zijn. De paden zijn behalve een aantal passages door kleine dorpjes meestal onverhard en variëren tussen brede veldwegen, bospaden, en af en toe wat meer technische passages als de GR passeert langs de voor de Calestienne zo typische rotspartijen en plateauranden van de Ourthe. Deze laatste bezorgen ons ook de nodige hoogtemeters! 

Overnachten doen we op een eenvoudige camping aan de oevers van de Ourthe. 

Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
2
Bivak uitdaging
1

Programma

VRIJDAGAVOND (optioneel)

Voor wie dat wenst is er de mogelijkheid om al op vrijdagavond aan te komen. De camping van Bomal is eind november helaas gesloten maar we kunnen wel terecht op de camping van het vlakbij gelegen Sy. De trein brengt je op zaterdagmorgen binnen de 5 minuten van Sy naar Bomal. Na inschrijving maken we verdere afspraken met de mensen die graag van deze optie gebruik maken.

 

ZATERDAG 25/11: Bomal - Comblain-la-Tour: 21 km

We spreken om 9u af aan het station van Bomal. Na het dorp verlaten te hebben, kunnen we ons meteen opwarmen aan de klim tot het hoogste punt van de route voor deze dag! We wandelen over de kam van de ‘Monts des Pins’, een prachtig gebied dat beschermd is als Natagora-natuurgebied.

Daarna passeren we een aantal historisch interessante plaatsjes zoals de oude burchtruïne van Logne. Vervolgens pikken we de Ourthe terug op en worden we getrakteerd op misschien wel het meest spectaculaire stukje van deze tweedaagse. Langs de hoge valleiwand volgen we de sterk meanderende rivier over de ‘rotsen van Sy’. Geregeld worden we beloond met prachtige doorkijkjes op de lager gelegen Ourthe. 

Even voorbij Sy lopen we langs de oever van de Ourthe en passeren we het vooral bij Nederlanders populaire klimmassief van Sy. Vervolgens gaat het via het landelijke gehucht Lassus met zijn gelijknamige kasteel naar Hamoir. Even voorbij Hamoir verlaten we voor even de Ourthe en klimmen we door de bossen naar het eeuwenoude dorpje Xhignesse. Het Romaanse kerkje van dit dorp werd geklasseerd als Uitzonderlijk Erfgoed. 

Even later duiken we opnieuw het bos in, om tegen de avond af te dalen naar Comblain-la-Tour, de eindbestemming van deze eerste dag.

 

ZONDAG 26/11: Comblain-la-Tour - Esneux: 22 km

Na een hopelijk deugddoende nachtrust klimmen we de Ourthevallei terug omhoog waarna we een tijdlang wandelen op het golvende plateau. Open velden wisselen zich af met bos. Dit vruchtbare landbouwgebied bergt restanten uit de prehistorie en Romeinse tijd. Ook de indrukwekkende Raideuxhoeve is getuige van het agrarische belang dat dit gebied had.

Vervolgens dalen we af naar Comblain-la-Pont waar de Ourthe ons opnieuw begroet. We passeren de St-Martintoren met zijn oude kerkhof vanwaar we een panoramisch zicht hebben op het dorp en de tegenovergelegen rotsige valleiwand, ‘Les Tartines’ genaamd. Wie van kunst houdt, kan onderweg genieten van verschillende beeldhouwwerken in het St-Martinpark.

Voorbij Comblain-la-Pont klimmen we langs de bekende Roches Noires weer het plateau op. We passeren een aantal steengroeves waarna we terug de bossen induiken. De laatste kilometers van deze dag kunnen we genieten van een aantal prachtige oude bossen, met voornamelijk loofbomen. Op het einde van de dag brengt een laatste afdeling ons in Esneux… en bij de Ourthe.

Indien er nog wat tijd rest kunnen we eventueel samen afronden in een van de cafeetjes. 

Benodigd materiaal

Je voorziet 2x lunch, 1x ontbijt en 1x avondeten (bv zakje vriesdroogmaaltijd of iets anders) en wat snacks voor onderweg en voldoende water voor 1 dag. Op de camping is er drinkwater. Verder voorzie je een rugzak met tent/tarp, slaapzak, slaapmatje, kookgerief. 

Eind november kan de temperatuur ‘s nachts tot rond het vriespunt zakken. Voorzie daarom een slaapmatje met voldoende hoge R-waarde en slaapzak geschikt voor deze omstandigheden.

Voor de deelnemers komt er nog een paklijst en worden verdere praktische afspraken gemaakt.Tent en kookgerief kunnen eventueel gedeeld worden. Moest je niet over het nodige materiaal beschikken, laat dat dan even weten.

Overnachtingen

We overnachten op een eenvoudige camping in Comblain-la-Tour. Er is sanitair aanwezig en de mogelijkheid om je watervoorraad terug aan te vullen.
 

Vervoer

Zoals hoger beschreven kan er zowel gecarpoold worden of gebruik worden gemaakt van het openbaar vervoer.

Na inschrijving contacteren we jullie om hierrond verdere afspraken te maken. Doordat we een tocht in lijn maken zullen ook de mensen die carpoolen moeten afspreken of ze de wagen in Bomal of Esneux parkeren. Beide dorpjes zijn met het openbaar vervoer met elkaar verbonden om makkelijk terug bij het begin/eindpunt te komen.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 35,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

  • Aankoop of huur van eigen materiaal

  • Eigen voeding/drank

  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

  • Eventueel extra overnachting op vrijdagavond

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 16,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

  • Camping

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 14 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 8 oktober.

Binnen de week na de afsluitdatum word je door de organisator(en) gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot twee weken voor de activiteit (met aftrek van € 5 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Liesbeth Vancaeyseele

Liesbeth Vancaeyseele

"Op stap gaan, enkel met het meest noodzakelijke, om zo ruimte te maken om te ontvangen wat de weg me brengt." Het is deze ervaring die het onderweg zijn voor Liesbeth zo bijzonder maakt.
Beroepsmatig gaat ze al jaren figuurlijk op pad met mensen; mensen die de weg kwijt raakten, maar voor Hiking Advisor gaat ze graag ook letterlijk op pad met jullie. Naast hiken gaat Liesbeth ook geregeld lopen, zaal- of rotsklimmen of neemt ze graag vrienden of familieleden mee op een initiatie via ferrata.
Pablo Vos

Pablo Vos

Pablo is naast webbouwer van deze website, ook gepassioneerd door hiking in binnen- en buitenland. Je vind hem het liefst op Camino de Santiago of in de Belgische Ardennen. Geboren en opgegroeid op de Nederlandse Veluwe neemt hij graag enthousiastelingen mee naar zijn thuisstek om hen dit prachtige gebied te leren kennen. Op zijn bucket list: Hadrian's Wall (UK), St Olavspad (Zweden) en een tru-hike van de Pacific Crest Trail (USA).

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.