De grootse Pala-bergketen vormt de zuidelijke rand van de Dolomieten en ook de grootste. Bijzondere hier is dat er geen alpenweiden zijn, zodat de toppen letterlijk vanuit de valleien oprijzen. Ook UNESCO erkent de schoonheid van deze berggroep… en voor onze ervaringsstage het unieke decor om je te oefenen in zelfstandigheid, tochtplanning, tactiek en risicomanagement in een meerdaagse via ferrata-huttentocht.

Deze berggroep staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en vormt samen met Lagorai het natuurpark Paneveggio Pale di San Martino. De centrale Pale-groep wordt bepaald door een rotsachtig en dor plateau van ongeveer 50 vierkante kilometer, de Altopiano delle Pale, waarrond de belangrijkste toppen zijn gegroepeerd: in het uiterste westen is dit de Cima di Vezzana die met 3192 m ook de hoogste top is van de groep is, naast de Cimon della Pala... die de bijnaam "Matterhorn van de Dolomieten" heeft. De centrale top van de groep is de 2967 m hoge Pala di San Martino. Iets verder naar het zuidoosten liggen de tweelingpieken Sass Maor en Cima della Madonna, die met zijn "sluierrand" een van de beroemdste klimwanden in de Dolomieten vormt. Het oostelijke uiteinde van deze hoofdgroep zijn Cima Canali, Cima di Fradusta en Cima di Lastei. 

Onze verkenning van dit unieke landschap start in San Martino di Castrozza, van waaruit we de enige kabelbaan in de regio omhoog nemen om een 5-daagse huttentocht te ondernemen met dagelijks pittige via ferrata’s zoals Bolver-Lugli (C/I+) op Cima Vezzana (3192m), vanaf Passo Travignolo over VF Gabitta d’Ignotti tot bivacco Brunner en vervolgens nog een stevige wandeling over Sentierro delle Farangole tot Rifugio Rosetta. Langs Via de Passo di Ball naar rifugio Pradidali en verder VF del Porton (C) en VF del Velo (B/C/I) naar rifugio Velo. Sentiero de Cacciatore en Sentiero Dino Buzatti brengen ons in de Canali-vallei tot rifugio Treviso (1613m), waar we in de latere namiddag misschien nog de korte VF del Canalone (D) kunnen verorberen. Daarna volgt de grootse rondtour met alpiene allures en klauterpartijen over de Croda Granda (2849m), via sentiero Vani Alti (I-II) en Bivacco Reali. Na de afdaling over VF Fiamma Galla (B), volgt nog een extra nacht in rifugio Treviso, vooraleer we ons terug naar de vallei begeven.

Techniciteit wandelpad
4
Fysieke paraatheid
3

Programma

Dinsdag 7/06

Verplicht voorbereidingsmoment ('s avonds)

 

Zondag 21/08

Heenrit + aankomst op camping in Predazzo


Maandag 22/08

Via ferrata vanuit het dal (dagtour), inklimmen en acclimatiseren. 


Dinsdag 23/08

Vanuit San Martino di Castrozza nemen we de kabelbaan tot Col Verde (1965m). Langs via ferrata Bolver-Lugli (C/I+) overwinnen we de Cima Vezzana (3192m). Vanaf Passo Travignolo dalen we af over via ferrata Gabitta d’Ignotti tot bivacco Brunner en vervolgens nog een stevige wandeling over Sentierro delle Farangole tot Rifugio Rosetta.


Woensdag 24/08

Via de Passo di Ball en rifugio Pradidali en via ferrata del Porton (C) naar Forc Porton. Langs de via ferrata del Velo (B/C/I) naar rifugio Velo.


Donderdag 25/08

Sentiero de Cacciatore en Sentiero Dino Buzatti brengen ons in de Canali-vallei tot rifugio Treviso (1613m), waar we in de latere namiddag de korte via ferrata del Canalone (D) nog kunnen verorberen.
 

Vrijdag 26/08

Grootse rondtour met alpiene allures en klauterpartijen over de Croda Granda (2849m) met aanloop via sentiero Vani Alti (I-II) en Bivacco Reali en afdaling over via ferrata Fiamma Galla (B), extra nacht in rifugio Treviso.


Zaterdag 27/08

Afdaling naar vallei en rit huiswaarts of vervolg verblijf in Dolomieten

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, basis via ferrata-materialen, dunne slaapzak en solide bergschoenen (type B/C best). Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens het online voorbereidingsmoment. Indien je nog iets ontbreekt kan je terecht bij  bij de begeleider of eventueel bij verhuurfirma’s.

Overnachtingen

2x op camping in Predazzo (zelf koken of uit eten ‘s avonds)

4x in een refugio op basis van halfpension

Vervoer

Je staat zelf in voor je vervoer. Na het online voorbereidingsmoment wordt er een carpoollink gedeeld om makkelijk onderling af te spreken. Ter plaatse treffen we elkaar in Predazzo. Dit dorpje is niet of moeilijk  bereikbaar met het openbaar vervoer.

Over het tochtgebied

De Pala-groep, is de meest zuidelijke bergketen van de Dolomieten en ook de grootste. Het bestaat uit Sciliar-dolomiet en dus heel gripvaste klimrots. Er er geen tweede niveau van terrein (alpenweiden), dat elders vaak wordt aangetroffen, zodat de toppen duidelijk te zien zijn vanuit de valleien. Deze berggroep staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en vormt samen met de Lagorai het natuurpark Paneveggio Pale di San Martino.

De centrale Pale-groep wordt bepaald door een rotsachtig en dor plateau van ongeveer 50 vierkante meter, de Altopiano delle Pale, waarrond de belangrijkste toppen zijn gegroepeerd: in het uiterste westen is dit de Cima di Vezzana die met 3192 m ook de hoogste top is van de groep is, naast de Cimon della Pala... die de bijnaam "Matterhorn van de Dolomieten" heeft. De centrale top van de groep is de 2967 m hoge Pala di San Martino, waarnaar de groep is vernoemd. Iets verder naar het zuidoosten liggen de tweelingpieken Sass Maor en Cima della Madonna, die met zijn "sluierrand" een van de beroemdste klimwanden in de Dolomieten is. Het oostelijke uiteinde van deze hoofdgroep zijn Cima Canali, Cima di Fradusta en Cima di Lastei.

De centrale Pale-groep is goed bereikbaar via paden, via ferrata's en hutten. De belangrijkste locatie in het dal is San Martino di Castrozza, van waaruit de enige kabelbaan in de regio in 2 etappes omhoog leidt.

Deelnameprijs

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 360,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Begeleiding en organisatie.

Niet inbegrepen:

  • De kosten voor het vervoer van en naar de startlocatie.
  • De aankoop of huur van eigen materiaal.
  • Eigen voeding en drank en persoonlijke uitgaven ter plekke.

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 230,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

  • 2x overnachting op een camping,
  • 4x overnachting in een refugio, op basis van halfpension.

Over de organisatoren / begeleiders

Bart Smets

Al van jongsaf gebeten door de bergmicrobe. De Tour du Mont Blanc op 9-jarige leeftijd veroorzaakte een wijdvertakte passie voor de klim- en bergsport. Via o.a. scouts én als reisbegeleider gewoon om in en mét groepen onderweg te zijn. UIAA en VTS gediplomeerd sportkader voor rots- en bergbeklimmen, sneeuwschoentrekkings en Übungsleiter Skitouren. Auteur van het handboek ‘Start to via ferrata’ en werkzaam voor KBF én als coach - trainer - reisleider.

Sam Janssens

Sam is een enthousiaste buitensporter en Instructor Mountain Walking & Trekking. Hij kan eindeloos genieten van een mooie wandeling of buitenavontuur. Een van zijn passies buiten sport, is de bergen verkennen, voornamelijk al wandelend met de rugzak. Hij heeft ook al geproefd van het hooggebergte, de klimsport, trailrunnen en packraften.. Sam neemt graag mensen op sleeptouw om zo één van zijn passies te delen.

Inschrijven

Deze activiteit is afgelopen.