Stevige bivaktocht in het zwarte woud, we overnachten op campings, we wandelen naar de hoogste toppen, Belchen de meest alpiene, de Herzogenhorn, mooi uitzicht en de hoogste de Feldberg. We kunnen nog sneeuw tegenkomen op de noordhellingen,vorig jaar op de Feldberg hadden we vorst, sneeuw en nul uitzicht op de top, maar wel een mooie weg, via de Feldsee die diep onder ons ligt, vandaar het wat alpiene karakter van deze tocht.

Het zwarte woud situeert zich  ten oosten van de Rijn, de bekenste stad is Freiburg,in de zomer heerst hier een microklimaat vandaar de vele wijngaarden op de flanken aan de Rijn. In de winter kan het hier koud zijn vandaar de sneeuw die nog laat in de lente blijft liggen.

We starten deze week in Muggenbrunn ten westen van de Feldberg, we verblijven daar op een camping op maandagavond 2 mei en op donderdag 5 mei, vrijdag 6 mei keren we terug naar België.

Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
3

Concept en doelpubliek

Wie voor de alpen nog wat te weinig ervaring heeft kan tijdens deze ervaringstocht proeven van een meerdaagse tocht . Stapervaring is voldoende, er zijn geen technische passages in deze tocht.

Het merendeel gaat over brede bospaden, met enkel in de buurt van de toppen enkele smalle bospaden, nergens steil.

Programma

Zaterdag 5 maart: verplicht voorbereidingsmoment

In de Vlaamse Ardennen

Maandag 2 mei
Heenrit + overnachting op camping

Dinsdag 3 mei
Vanuit de camping stappen we via verschillende almwegen naar de Ruttener Höhe, verder  naar het berghotel Wiendener Eck en verder naar de Krinne, via de westweg, waar de steilere weg naar de top van de Belchen (1414 m) begint. We rusten en genieten van het uitzicht. Een stuk dalen en we komen aan het Belchenhaus. Hier kan het contrast niet hoger zijn: hier komt een kabelbaan naar omhoog, dus veel toeristen die de Belchen hebben “beklommen”. We laten dit vlug achter ons en dalen via de Hochfelsen naar het uitzichtpunt Böllener Eck, dalen naar de Ludwig Albert  Hütte, via een almweg, daarna volgen we het Weidbuchenpfad naar Schonenberg en verder naar Schonebuchen waar de camping ligt.
Afstand: 23 km

Woensdag 4 mei
Vanuit de camping gaan stijgen via de weg die hoog naast de flank loopt, we passeren de  gehuchten Utzenfeld en Geschwend, daar dalen we af en aan de andere kant stijgen we naar de Hasenhorn het uitzichtpunt hoog boven Todtnau, verder naar het Bernauer Kreuz en via de Zinkenweg belanden we op de top van de Herzogenhorn 1415 m, we dalen af via de Westweg naar de Emmendinger Hütte. Daar overnachten we in 2 kamers van 4 personen met ontbijt en avondmaal.
Afstand: 23 km

Donderdag 5 mei
Opnieuw een stevige wandeling. Via de “Westweg” dalen we af naar het Hebelhof en verder naar het “Haus der Natur”. We nemen de weg boven de Feldsee, een rond bergmeer, we komen op een almweg die we een stuk volgen, opnieuw een pad dat ons naar de Baldwegerhütte brengt. Verder een pad volgd naar het hoogste punt, de Feldberg (1493 m). Via een pad dalen we af naar de Todtnauerhütte, dan nemen we opnieuw de “Westweg” die we richting Notschreipass (1120 m) volgen. Daarna een brede bosweg die we volgen tot aan de camping in Muggenbrunn, waar we overnachten om dan de volgende dag terug naar huis te rijden.
Afstand: 19 km

Vrijdag 6 mei

Terugrit

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje, slaapzak) en goede stapschoenen. Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsweekend en meestal wordt er vanalles onder de deelnemers gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/etc.). Indien je nog iets ontbreekt kan je steeds terecht bij diverse verhuurfirma’s of in extremis bij de begeleider.

Overnachtingen

Camping Hochschwarzwald in Muggenbrunn is onze verblijfplaats bij aankomst (2/05) en vertrek (5/05).

Camping “Schonenbuchen”. Hier verblijven we na “de afdaling” van de Belchen, op 3 mei.

Na de “beklimming” van de Herzogenhorn overnachten we in de Emmendingerhütte.

Vervoer

D bestemming is zeker bereikbaar met openbaar vervoer: je neemt de  trein naar Freiburg daarna de bus naar Todtnau. Er is een halte aan de camping in Muggenbrunn.

Het is ook mogelijk om te carpoolen.

 

Prijs, Inschrijven, Annuleren

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze opleiding. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 180,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Begeleiding en organisatie. 

Niet inbegrepen:

  • De kosten voor het vervoer van en naar de startlocatie.
  • De aankoop of huur van eigen materiaal.
  • Eigen voeding en drank en persoonlijke uitgaven ter plekke.

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 90,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

  • 3x overnachting op een camping
  • 1x overnachting in hut op basis van halfpension

Er worden maximum 7 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 1 maart.

Opgelet: dit is nog geen bevestiging van inschrijving. Alle aanmeldingen die binnenkomen zolang de tocht op 'open' staat nemen we namelijk in overweging voor de groepssamenstelling, waarbij we onder meer kijken naar ieders ervaring. Dit voor een zo goed mogelijke match met de tocht en het tochtniveau.

Hiking Advisor stuurt je vervolgens een bevestiging van inschrijving via het adres tom@hikingadvisor.be. Er zal dan gevraagd worden het deelnamebedrag te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot 1 maand voor de aanvang van het voorbereidingsweekend (met aftrek van € 10,00 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Luc Thomas

Luc is een gediplomeerd bergwandelgids en klimmer. Hij heeft reeds vele meerdaagse tochten in de Alpen, Vogezen en Ardennen achter de rug.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.