Wil je maximaal het Vercors-plateau beleven, dan zijn bivaktochten de beste oplossing. De schaarse berghutten en gîtes bevinden zich immers allemaal in de dorpen en in de valleien errond. Je krijgt dit uiteraard niet voor niets: er staan enkele fikse beklimmingen op het programma en er is altijd kans op een overdosis wind of mist.

Concept en doelpubliek

Fysieke paraatheid: niveau 3

 • Gemiddeld 7 uur per dag wandelen. Hoogteverschillen tot 900 à 1000 meter per dag. Zeer goede fysieke conditie nodig, een stevig staptempo wordt aangehouden.

Technisch wandelniveau: niveau 2 à 3

 • Niveau 2: Goed begaanbaar wandelpad, korte stukjes over geaccidenteerd ongebaand terrein zoals een blokkenveld of  een korte gezekerde passage. (Niveau wandelpad T3 – rood)
 • Niveau 3: Af en toe komen lange passages in geaccidenteerd, ongebaand terrein voor: gezekerde, vooral horizontale passages, puinhelling, blokkenveld, sneeuw,… (Niveau wandelpad T3-T4 – Zwart-rood)

Bivakervaring:

 • We bivakkeren 4 keer in de vrije natuur: dat betekent wel een beperkter comfort alsook een zwaardere rugzak in vergelijking met een huttentocht, maar het biedt ons wel veel vrijheid en laat ons ten volle van de natuur genieten. Enkel na stapdag 3 overnachten we in een refuge. Indien nodig (bijvoorbeeld omwille van het weer) kunnen we wel uitwijken naar onbemande hutten.
 • Enige ervaring met bivakkeren is aangeraden, maar je hoeft zeker geen expert te zijn.

Neem bij twijfel gerust contact op met de begeleiders.

Programma

Verplicht voorbereidingsweekend op 27-28/03/2021

Tijdens het weekend van 27 en 28 maart komen we samen voor een voorbereidingsweekend aka voorbereidende bivaktocht. We maken een stevig tocht met volledige bivakbepakking, maar nemen onderweg voldoende tijd om elkaar beter te leren kennen, de materiaallijst (en jullie eigen materiaal) te overlopen en bespreken, verdere praktische afspraken te maken (bijvoorbeeld over carpoolen, delen van materiaal, …), de tocht in de Vercors al eens verkennen op de topografische kaart, …

Begin februari ontvangen jullie hierover meer concrete informatie.

Zaterdag 22/05: heenrit naar Vassieux-en-Vercors

Zondag 23/05: meteen warm lopen (stapdag 1)

 • Vanaf Vassieux-en-Vercors oostwaarts tot aan de voet van de Grand Veymont. We hebben meteen bijna 1000 hoogtemeters op het programma staan, maar deze spreiden zich over de hele dag. Ondanks al dit stijgen ‘voelt’ het nog niet echt hoog aan: we zijn nog steeds (hoewel maar net) omringd door bomen. Ideaal om een eerste bivakplaats te zoeken.
 • 17,5 km, 960 meter stijgen, 380 meter dalen
 • Staptijd: 7u00

Maandag 24/05: Grand Veymont (stapdag 2)

 • Vandaag gaan we verder naar en over de Grand Veymont, met zijn 2341 meter de hoogste berg van de Vercors. We hopen op helder weer, want vanaf de top heb je een prachtig uitzicht. We dalen langs de zuidkant af en volgen de oostelijke grens van het plateau, tot aan een bivakplaats onder de Tête Chevalière.
 • 14,3 km, 770 meter stijgen, 710 meter dalen
 • Staptijd:  6u30

Dinsdag 25/05: Cirque d’Archiane (stapdag 3)

 • Vandaag staat er ongebaand terrein op het programma. Vanaf de bivakplaats beklimmen we eerst naar de Tête Chevalière. Vanaf hier steken we door naar het Croix du Lautaret op de Sommet du Tisserand. We dalen geleidelijk in zuidwestelijke richting, tot aan de rand van de steile kliffen van Cirque d’Archiane. We volgen de kliflijn enige tijd, tot we via een steile passage op de GR93 terecht komen. Deze voert ons verder naar het dal van Archiane, waar we onze tent mogen laten voor wat ze is: we overnachten en eten in de Refuge d’Archiane.
 • 22 km, 540 meter stijgen, 1560 meter dalen
 • Staptijd: +- 8u30

Woensdag 26/05: Glandasse (stapdag 4)

 • Gisteren daalden we van het plateau af, maar vandaag gaan we er meteen weer op. En dat doen we al klauterend: we klimmen recht de (puin)helling van de Combe de Veyranche op. Eens boven, op de top van de Dôme ou Pié Ferré (het hoogste punt van de Glandasse: dit zuidelijke stuk van de Vercors), krijgen we terug een duidelijker pad onder onze voeten, namelijk dat van de GR91. We volgen dit in noordelijke richting, waarbij het tijdelijk samenloopt met de GR93. Ter hoogte van de Col de Bachassons slaan we onze tenten op.
 • 14 km, 1280 meter stijgen, 450 meter dalen
 • Staptijd: 7u30

Donderdag 27/05: van col naar col via de Grote Routepaden (stapdag 5)

 • Vandaag blijven we de Grote Routepaden volge: eerste de GR91-93 tot aan de Cabane de Pré-Peyret. Hier loopt de GR91 verder naar het noorden, maar volgen wij de GR93 in westelijke richting langs zuidkant van de Vercors, met uitzicht op de Drôme en de Diois-vallei. Aan de Col de Rousset (de enige toegangsweg voor wagens langs deze kant van het plateau) wisselen we de GR93 in voor de GR de Pays, om tenslotte ter hoogte van de Col de Vassieux onze tenten op te slaan.
 • 20,8 km, 565 meter stijgen, 685 meter dalen
 • Staptijd: +- 7u00

Vrijdag 28/05: het einde van de lus (stapdag 6)

 • De laatste dag blijven we de rand van het plateau volgen. Eerst in westelijke richting, tot aan But Saint-Genix, en vervolgens naar het noorden, tot aan Vassieux-en-Vercors: ons start- en eindpunt.
 • 15,1 km, 480 meter stijgen, 750 meter dalen
 • Staptijd: +- 5u30

Zaterdag 29/05: terugrit

Benodigd materiaal

Trekkingmateriaal voor een bivaktocht van 5 dagen in alle weerscondities: het kan zomers zijn, maar er kan evengoed nog sneeuw liggen of vallen. Een goede tent, slaapzak, slaapmatje en stapschoenen zijn dan ook onmisbaar.
Op voorhand wordt een paklijst bezorgd, die uitgebreid zal worden besproken tijdens het voorbereidingsweekend.

Een deel van het materiaal kan als groep gedeeld worden. Denk aan kookgerief, tenten, … Ook dit bespreken we tijdens het voorbereidingsweekend.

Overnachtingen

De nacht bij aankomst in Vassieux-en-Vercors (22/05) slapen we op een camping. Zo hebben we nog een laatste keer wat sanitaire voorzieningen.

Tijdens de tocht bivakkeren we eerste 2 nachten in het wild. Aan het einde van de 3de stapdag komen we aan in Archiane, waar we overnachten in de slaapzaal van een Refuge (inclusief haflpension). Vervolgens staan er weer 2 nachten bivakkeren op het programma.

De overnachting na de laatste stapdag (op 28/05) bespreken we in groep: kiezen we voor een camping in Vassieux, of eerder iets met meer comfort? Of rijden we al een stukje huiswaarts en boeken we kamer in een weghotel? Ter info: deze overnachting is niet in het budget inbegrepen.

Vervoer

De eenvoudigste manier om in Vassieux-en-Vercors te geraken is met de wagen. We proberen hierbij zo maximaal mogelijk te carpoolen.

Het Vercors-plateau is moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Voorzien meer dan één transferdag moest je met het openbaar vervoer komen.

Over de regio

De Vercors is immens rotsplateau aan de rand van de Franse Alpen. Aan de westkant liggen een aantal dorpen tussen bossen en weiland. In het zuiden en oosten klimt dit plateau naar 1500 à 2000 m en wordt het begrensd met steile kalksteenkliffen en diep uitgesneden canyons. Het is één van de ruigste natuurgebieden in de Alpen. Het voorjaar is het beste seizoen : de sneeuw maakt plaats voor een royaal bloementapijt, de schaarse bronnen geven voldoende water en de kansen om de big five van de Vercors (steenbok, gems, vale gier, korhoen en wie weet wolf) te observeren zijn maximaal. Het is geen toeval dat dit gebied in de Tweede Wereldoorlog een centrum was van het verzet, met bloedige represailles. Ook dit aspect van de Vercors verkennen we tijdens onze tocht.

Wil je maximaal het Vercors-plateau beleven, dan zijn bivaktochten de beste oplossing. De schaarse berghutten en gîtes bevinden zich immers allemaal in de dorpen en in de valleien errond. Je krijgt dit uiteraard niet voor niets: er staan enkele fikse beklimmingen op het programma en er is altijd kans op een overdosis wind of mist.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht, je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgends jaar.

Over de organisatoren / begeleiders

Bert Gielen

Bert is een ervaren bergwandelaar. Hij kreeg de liefde voor het in elkaar puzzelen van mooie wandeltochten thuis met de paplepel mee. Uiteraard waren zijn eerste trekkings ook de klassiekers (GR’s rond Mont Blanc, Ecrins, Vanoise, …). Maar meer en meer stak hij zelf tochten in elkaar op basis van “low carbon footprint” : tochten die vertrekken en aankomen bij een spoorstation.

Tom Verbruggen

Tom kreeg als tiener de smaak voor het hiken te pakken tijdens de ‘driedaagses’ met de scouts. Aanvankelijk omwille van het avontuur en het buiten zijn, maar wat later, als scoutsleider, ook voor het organisatorische aspect van de tochtvoorbereiding. Toen de scoutsdas werd ingeruild voor een badge van reisbegeleider, bleef het voorbereiden van een tocht en begeleiden van een groep hem motiveren. Alleen mocht het net dat tikkeltje minder reizen en meer stappen zijn. Daarom startte hij in 2016 de opleiding tot Instructor Mountain Walking & Trekking en is hij sindsdien actief als tochtbegeleider bij Hiking Advisor.