De Vercors is immens rotsplateau aan de rand van de Franse Alpen. Aan de westkant liggen een aantal dorpen tussen bossen en weiland. In het zuiden en oosten klimt dit plateau naar 1500 à 2000 m en wordt het begrensd met steile kalksteenkliffen en diep uitgesneden canyons. Het is één van de ruigste natuurgebieden in de Alpen.

Het voorjaar is het beste seizoen : de sneeuw maakt plaats voor een royaal bloementapijt, de schaarse bronnen geven voldoende water en de kansen om de big five van de Vercors (steenbok, gems, vale gier, korhoen en wie weet wolf) te observeren zijn maximaal.

Het is geen toeval dat dit gebied in de Tweede Wereldoorlog een centrum was van het verzet, met bloedige represailles. Ook dit aspect van de Vercors verkennen we tijdens onze tocht.
Wil je maximaal het Vercors-plateau beleven, dan zijn bivaktochten de beste oplossing. De schaarse berghutten en gîtes bevinden zich immers allemaal in de dorpen en in de valleien errond. Je krijgt dit uiteraard niet voor niets: er staan enkele fikse beklimmingen op het programma en er is altijd kans op een overdosis wind of mist.

Techniciteit wandelpad
3
Fysieke paraatheid
3

Concept en doelpubliek

Deze ervaringstocht is gericht op gevorderde bergwandelaars (op fysiek en technisch vlak). Ook enige ervaring met bivakkeren is aangeraden, maar je hoeft zeker geen expert te zijn.

Programma

23-24/04/2022: verplicht voorbereidingsweekend

De locatie wordt later meegedeeld.

Zaterdag 28/05
Heenrit naar Vassieux-en-Vercors

Zondag 29/05
Vanaf Vassieux-en-Vercors oostwaarts tot aan de voet van de Grand Veymont. We hebben meteen bijna 1000 hoogtemeters op het programma staan, maar deze spreiden zich over de hele dag. Ondanks al dit stijgen ‘voelt’ het nog niet echt hoog aan: we zijn nog steeds (hoewel maar net) omringd door bomen. Ideaal om een eerste bivakplaats te zoeken. (totale staptijd: +-7u00) 

Maandag 30/05
Vandaag gaan we verder naar en over de Grand Veymont, met zijn 2341 meter de hoogste berg van de Vercors. We hopen op helder weer, want vanaf de top heb je een prachtig uitzicht. We dalen langs de zuidkant af en volgen de oostelijke grens van het plateau, tot aan een bivakplaats onder de Tête Chevalière. (totale staptijd: +-6u30)

Dinsdag 31/05
Vandaag staat er ongebaand terrein op het programma. Vanaf de bivakplaats beklimmen we eerst naar de Tête Chevalière. Vanaf hier steken we door naar het Croix du Lautaret op de Sommet du Tisserand. We dalen geleidelijk in zuidwestelijke richting, tot aan de rand van de steile kliffen van Cirque d’Archiane. We volgen de kliflijn enige tijd, tot we via een steile passage op de GR93 terecht komen. Deze voert ons verder naar het dal van Archiane, waar we onze tent mogen laten voor wat ze is: we overnachten en eten in de Refuge d’Archiane. (totale staptijd: +- 8u30)

Woensdag 1/06
Gisteren daalden we van het plateau af, maar vandaag gaan we er meteen weer op. En dat doen we al klauterend: we klimmen recht de (puin)helling van de Combe de Veyranche op. Eens boven, op de top van de Dôme ou Pié Ferré (het hoogste punt van de Glandasse: dit zuidelijke stuk van de Vercors), krijgen we terug een duidelijker pad onder onze voeten, namelijk dat van de GR91. We volgen dit in noordelijke richting, waarbij het tijdelijk samenloopt met de GR93. Ter hoogte van de Col de Bachassons slaan we onze tenten op. (totale staptijd: +-7u30)

Donderdag 2/06
Vandaag blijven we de Grote Routepaden volge: eerste de GR91-93 tot aan de Cabane de Pré-Peyret. Hier loopt de GR91 verder naar het noorden, maar volgen wij de GR93 in westelijke richting langs zuidkant van de Vercors, met uitzicht op de Drôme en de Diois-vallei. Aan de Col de Rousset (de enige toegangsweg voor wagens langs deze kant van het plateau) wisselen we de GR93 in voor de GR de Pays, om tenslotte ter hoogte van de Col de Vassieux onze tenten op te slaan. (totale staptijd: +- 7u00)

Vrijdag 3/06
De laatste dag blijven we de rand van het plateau volgen. Eerst in westelijke richting, tot aan But Saint-Genix, en vervolgens naar het noorden, tot aan Vassieux-en-Vercors. We overnachten nog een laatste keer samen op de camping. (totale staptijd: +- 5u30)

Zaterdag 4/06
Terugrit

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje, slaapzak) en goede stapschoenen. Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsweekend en meestal wordt er vanalles onder de deelnemers gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/etc.). Indien je nog iets ontbreekt kan je steeds terecht bij diverse verhuurfirma’s of in extremis bij de begeleiders.

Overnachtingen

De nacht bij aankomst (voor de eerste stapdag) en na de laatste stapdag overnachten we op een camping in Vassieux-en-Vercors.

Tijdens de tocht zelf bivakkeren we, behalve na de 3de stapdag, dan overnachten we in een refuge (op basis van halfpension).

Vervoer

Je staat zelf in voor je vervoer.

Er wordt afgesproken in Vassieux-enVercors. Dit dorpje is niet te bereikbaar met het openbaar vervoer, maar steden in de omliggende dalen zijn dat wel (vb Die, Grenoble, …). Er kan ook gecarpooled worden.

Prijs, Inschrijven, Annuleren

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze opleiding. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 255,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Begeleiding en organisatie.

Niet inbegrepen:

  • De kosten voor het vervoer van en naar de startlocatie.
  • De aankoop of huur van eigen materiaal.
  • Eigen voeding en drank en persoonlijke uitgaven ter plekke.

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 95,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

  • De overnachting op een camping tijdens het voorbereidingsweekend,
  • De overnachting bij aankomst en de nacht voor de terugreis (beide op een camping),
  • Een overnachting op basis van halfpension in een refuge na stapdag 3.

Er worden maximum 10 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 1 maart.

Opgelet: dit is nog geen bevestiging van inschrijving. Alle aanmeldingen die binnenkomen zolang de tocht op 'open' staat nemen we namelijk in overweging voor de groepssamenstelling, waarbij we onder meer kijken naar ieders ervaring. Dit voor een zo goed mogelijke match met de tocht en het tochtniveau.

Hiking Advisor stuurt je vervolgens een bevestiging van inschrijving via het adres tom@hikingadvisor.be. Er zal dan gevraagd worden het deelnamebedrag te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot 1 maand voor de aanvang van het voorbereidingsweekend (met aftrek van € 10,00 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Bert Gielen

Bert is een ervaren bergwandelaar. Hij kreeg de liefde voor het in elkaar puzzelen van mooie wandeltochten thuis met de paplepel mee. Uiteraard waren zijn eerste trekkings ook de klassiekers (GR’s rond Mont Blanc, Ecrins, Vanoise, …). Maar meer en meer stak hij zelf tochten in elkaar, liefst "low carbon footprint".
Zijn favoriet wandel- en klimgebied zijn de Franse en Zwitserse Alpen. Solo, met vrienden of familie of met een groep. Bert is BLOSO-initiator bergwandelen, de voorloper van IMWT.

Tom Verbruggen

Tom kreeg als tiener de smaak voor het hiken te pakken tijdens de ‘driedaagses’ met de scouts. Aanvankelijk omwille van het avontuur en het buiten zijn, maar wat later, als scoutsleider, ook voor het organisatorische aspect van de tochtvoorbereiding. Toen de scoutsdas werd ingeruild voor een badge van reisbegeleider, bleef het voorbereiden van een tocht en begeleiden van een groep hem motiveren. Alleen mocht het net dat tikkeltje minder reizen en meer stappen zijn. Daarom startte hij in 2016 de opleiding tot Instructor Mountain Walking & Trekking en is hij sindsdien actief als tochtbegeleider bij Hiking Advisor.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.