Vlak onder de Monte Rosa, Europa’s op één na hoogste bergketen, vind je het Val d’Ayas. Het start diep in Aosta, vanuit Verres rijd je het langwerpige dal in.Het is een langwerpig dal met veel kleine dorpen en gehuchten. Behalve erg mooi is de Val d’Ayas ook erg interessant. Wordt in het lager gedeelte van de vallei Italiaans gesproken, naarmate je hoger komt wordt er meer in Walserdeutsch gesproken.

Tot de 10de eeuw drongen de Walser, duitstalige boeren uit armoede in wat nu Zwitserland is de sneeuwvrije passen over en vestigden zich in de valleien. Vele bekende gidsen uit de gouden eeuw van het alpinisme komen uit deze regio.

Deze ervaringstocht is gericht op gevorderde bergwandelaars (op fysiek en technisch vlak). We doen dagelijks vele hoogtemeters, het aantal stapuren is veel sommige toppen vergen wat klauteren, maar zijn facultatief.

Techniciteit wandelpad
3
Fysieke paraatheid
3

Programma

11-12/06/2022: verplicht voorbereidingsweekend

In de omgeving van Herbeumont

 

Zaterdag 20 augustus

We starten deze pittige week op de camping in Extrapieraz, “camping Sol e Neve” Loc. Morenesc 11020 Ayas, daar overnachten we op zaterdagavond 20 augustus. Zondagmorgen vertrekken we met de wagen naar Saint-Jacques, het vertrekpunt. 

Zondag 21 augustus

Aangekomen in Saint-Jaques 1689 m, het laatste dorp in de vallei. We passeren nog een aantal kleine gehuchten, daarna komen we terecht in een vallei waar de torrent de Tzére doorstroomt. Dit pad 6C volgen we tot aan het bivak op 2860 m. We laten de zware rugzak  achter in het bivak en stijgen nog tot 2900 m. Een onbekende pas met uitzicht op het Grand Lac de Tzére. Daarna terug naar het bivak waar we ons installeren, voor een stille nacht. 

stapuren: 4 uur / stijgen: 1200 m / dalen: 7 m 

Maandag 22 augustus 

Vanuit het bivak nemen we de bekende weg terug naar beneden, ongeveer op 2327 m nemen we een afslag die ons naar vallon du Courtaud brengt. Op 2034 m nemen we de afslag naar vallon de Nannaz die ons naar rifugio Grand Tournalin 2535 m brengt, waar we  overnachten met avondmaal en ontbijt inbegrepen. Voor de onverzadigbaren is er nog een beklimming van de Becca Trecaré 3031 m, wat 2 uur heen en terug in beslag neemt.  

stapuren: 5 uur / stijgen: 850 m / dalen: 1049 m 

Dinsdag 23 augustus 

De volgende dag is een lange dag. Afdalen naar de val D’Ayas, via vallon de Nannaz en bois de Nannaz komen we terecht in het gehucht Frachey 1612 m, waarna we de vallei aan de andere kant omhoog klimmen. We volgen dan verder een stuk van de AV1, waarna we voorbij rifugio Crest, in Mascognaz, terecht komen op 1812 m. Via comba de Mascognaz komen we op col de Palasina 2661 m. Daarna afdalen via lac de Palasina naar rifugio Arp  op 2446 m, waar we op het terras nog kunnen nagenieten. Opnieuw avondmaal en ontbijt  inbegrepen. 

stapuren: 8 uur / stijgen: 1366 m / dalen: 1500 m 

Woensdag 24 augustus 

Vanuit rifugio Arp nemen we weg nr. 5A en 5B die passeren voorbij Lago di Valfredda. Op een kruising gaan we naar rechts en nemen het pad naar Corno Vitello 3057 m, met een mooi zicht op de meren en op de weg die nog komt. Terug afdalen nu naar passo di Valfreddo 2807 m, nu volgt een langer afdaling naar 2008 m, om dan via vallon de Pinter en col de Pinter 2777 m terecht te komen in bivacco Ulrich Lateltin op 3132 m. Onze hoogste slaapplaats voor deze week. 

stapuren: 7 uur / stijgen: 1700 m / dalen: 1066 m 

Donderdag 25 augustus 

Van de hoog gelegen bivak 3132 m is het niet ver meer naar Testa Grigia 3315 m. Een mooi uitzichtpunt op de Breithorn, Pollux, Castor en de machtige Lyskamm, allemaal 4000 m toppen in het Monte Rosa massief. Terug naar het bivacco. 

Van bivacco Lateltin 3132 m dalen we af naar col Pinter 2777m en volgen een pad nr. 12 richting Ostafa dessus. Ongeveer op 2400 m nemen we een smaller pad naar colletta Nord delle Testa Grigia op 3010 m, waar we een klein stuk afdalen tot 2947 m, waar we terecht komen op pad nr. 10 die ons naar Piccollo Rothorn 3030 m brengt. Dezelfde weg terug naar  het bivak waar we opnieuw overnachten. 

stapuren: 8 uur / stijgen: 1667 m / dalen: 1677 m 

Vrijdag 26 augustus 

Van ons hooggelegen bivak dalen we af via pad nr. 10C. We passeren de restanten van een oud bivacco Cozzi en komen terecht in Gressoney La Trinité 1627. Waar we de andere flank omhoogstijgen naar bivacco Gastaldi op 2630 m, even een rustpunt. Daarna volgen we een  uitdagend pad de ATVT (altavia Tullio Vidoni) naar een onbekende pas op 2880 m waar we dan afdalen naar het bivacco Ravelli op 2503 m onze slaapplaats. 

stapuren: 8,5 uur / stijgen: 1442 m / dalen: 2036 m 

Zaterdag 27 augustus

Van bivacco Ravelli 2503 m dalen we af naar Alpe Pianmisura op 1848 m, om daarna op nieuw te stijgen naar passo Foric 2434 m en verder naar passo Zube op 2872 m. Daarna opnieuw dalen naar alpe Gabiet 2311 m, waar we op de TMR belanden die we volgen tot in Tschaval 1835 m. 

Daar start ons nieuw avontuur om met het openbaar vervoer naar Saint-Jaques te geraken. Met de bus naar Pont Saint-Martin, daar overstappen naar Verres waar we dan de bus naar Saint-Jaques kunnen nemen, voor een laatste nacht op “camping Sol e Neve”

stapuren: 6 uur / stijgen: 1070 m / dalen: 1726 m

Zondag 28 augustus

Terugrit

 

(De toppen zijn steeds facultatief en worden maar beklommen in gunstige omstandigheden.)

 

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje, slaapzak) en goede stapschoenen. Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsweekend en meestal wordt er vanalles onder de deelnemers gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/etc.). Indien je nog iets ontbreekt kan je steeds terecht bij diverse verhuurfirma’s of in extremis bij de begeleider.

Overnachtingen

We overnachten in bivakhutten (dat zijn onbemande hutten) en 2 keer in een rifugio (dat zijn bemande hutten, waar er ook een avondmaal en ontbijt is voorzien). 

De nacht voor de tocht alsook de laatste nacht van de tocht overnachten we op een camping.

Vervoer

Je kan de locatie bereiken met het openbaar vervoer, vb. snelbus naar Aosta en vandaar bus nemen naar het val D’Ayas, of trein nemen naar Martigny, daar de bus nemen naar Aosta en verder de regiobus naar Val D’Ayas.

Het is ook mogelijk om te carpoolen.

Deelnameprijs

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 280,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Begeleiding en organisatie. 

Niet inbegrepen:

  • De kosten voor het vervoer van en naar de startlocatie.
  • De aankoop of huur van eigen materiaal.
  • Eigen voeding en drank en persoonlijke uitgaven ter plekke.

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 150,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

  • Camping voorbereidingsweekend
  • 2x camping (nacht voor en na de tocht)
  • 2x overnachting in refugio (halfpension)

Over de organisatoren / begeleiders

Luc Thomas

Luc is een gediplomeerd bergwandelgids en klimmer. Hij heeft reeds vele meerdaagse tochten in de Alpen, Vogezen en Ardennen achter de rug.

Inschrijven

Deze activiteit is afgelopen.