Noord-Finland is de thuisbasis van de enige wildernis van Europa, de toegangspoort tot echte Arctische avonturen. Wildernis is wild en onontgonnen land - zoals de aarde eruitziet zonder menselijke tussenkomst.

In 6 dagen hiken we 100 kilometer door het Urho Kekkonen Nationaal Park. In het oosten vormen de Sokosti en de vele kloven een prachtig decor, in combinatie met de rivieren en bossen. Daar gaan we on trail en off trail van bivakplaats naar bivakplaats, waaronder eentje met een wildernissauna. 

Deze ervaringstocht richt zich op gevorderden, omdat we meerdere doorwadingen op het menu hebben staan, soms lange stapdagen hebben, de off trail-gedeelten best uitdagend zijn, het comfort bijzonder karig is en omdat het weer kan zorgen voor mentaal uitdagende dagen. Je moet jezelf fysiek en mentaal kennen. Je materiaal moet in orde zijn en best heb je ervaring met oriënteren met kaart en kompas. Hoewel het terrein technisch niet moeilijk is en de hoogtemeters beperkt blijven, kunnen sommige passages meer tijd vragen dan gedacht. 

Heb je ervaringen met meerdaagse trektochten, met overnachting op een camping, en wil je jezelf eens uitdagen in de wilde, vrije natuur? Kom mee en je leert al doende de arctische stijl van hiken. Ideaal om in een uniek kader de nodige ervaring op te doen, zodat je in de toekomst op zelfstandige basis je eigen wild pad kan kiezen.

 • Doorzettingsvermogen, goede fysieke conditie, goede staptechniek en ervaring met bivakkeren zijn een must.
 • De rugzak met bivakmateriaal (15-20kg) wordt de volledige dag gedragen.

 

Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
2
Bivak uitdaging
3

Programma

Verplicht voorbereidingsmoment (27-28/05)

Tijdens het weekend van 27-28 mei 2023 organiseren we met alle deelnemers een verplicht voorbereidingsweekend. Tijdens dit weekend maken we met de volledige groep een bivaktocht met bepakking en overnachting. Dit laat ons als begeleider toe de fysieke paraatheid, bivak-ervaring en staptechnieken van de groep te kunnen nagaan en bij te sturen waar nodig. 

We maken van de tijd samen ook gebruik om elkaar voldoende te leren kennen en alle praktische zaken zoals materiaal, voeding, vervoer, route in Urho Kekkonen (via topokaart), … te bespreken. Begin april ontvangen jullie hierover meer concrete informatie. 

Tocht

Er worden 6 effectieve stapdagen gepland, met dagelijks gemiddeld 5 stapuren en afstanden tot 21 km.

De hoogtemeters blijven weliswaar beperkt. Een goede fysieke conditie is noodzakelijk. Staptechnieken, basisoriëntatie en terreininschatting komen dagelijks aan bod. Naast outdoorvaardigheden die een extra toets geven aan outdoorbeleving. Deelnemers worden gestimuleerd en uitgenodigd om vooral zelf skills te ervaren en eigen ervaring in te zetten tijdens de tocht.

Plekken die we onderweg graag meepikken: Luirojärvi (meer), Sokosti (hoogste top van het park), Paratiiskuru, Pirunportti en Lumikuru (kloven) en, optioneel, het grensgebied met Rusland.

Schema:

Dag 1: Aankomst in Kiilopää

Dag 2-7: Bivaktocht

 • Dag 1: 5 stapuren, 220 hoogtemeters. Hoogtepunten: Niilanpää, Rauta-heuvels, Rautulampi-hut, Lankojärvi-meer
 • Dag 2: 5,5 stapuren, 300 hoogtemeters. Hoogtepunten: brug van Porttikoski, de wouden tussen de Suomujoki-rivier en de Sarvioja-rivier
 • Dag 3: 3,5 stapuren, 380 hoogtemeters. Hoogtepunten: Ukselmapää, de kloven Paratiisikuru, Pirunportti en Lumikuru, de rivierdoorwading naar de bivakplek. Optioneel: de extra lus doorheen het grensgebied met Rusland.
 • Dag 4: 5 stapuren, 580 hoogtemeters. Hoogtepunten: Sokosti (hoogste punt in het park) en de sauna bij Luirojärvi.
 • Dag 5: 5,5 stapuren, 410 hoogtemeters. Hoogtepunten: laaggebergte Ampupää, doorsteek naar Aitaoja, verscheidene rivierdoorwadingen
 • Dag 6: 4 stapuren, 180 hoogtemeters. Hoogtepunten: laavu Suomunlatva

Dag 8: Vertrek vanuit Kiilopää

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje, slaapzak, tent), kompas, mes, aansteker of lucifers, en goede stapschoenen. Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsweekend en meestal wordt er een en ander onder de deelnemers gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/etc.). Indien je nog iets ontbreekt kan je steeds terecht bij diverse verhuurfirma’s of in extremis bij de begeleider. Ook in Ivalo is er nu een outdoorshop die materiaal verhuurt.

Overnachtingen

In tenten, op bivakplaatsen bij hutten. 

Let op: we slapen niet in de hutten. In Finland is er de regel “first in, first out” en dat die hutten beschikbaar blijven voor wie zeer laat of in barre omstandigheden toekomt. Dat wil zeggen dat wie er als eerste toekwam, plaats moet maken voor wie later toekomt.

Vervoer

Er wordt van de deelnemers verwacht dat zij zich op eigen kracht naar de startplaats in Kiilopää begeven.

Dit dorpje is bereikbaar met de bus vanuit Rovaniemi of vanuit Ivalo. Dat betekent niet dat iedereen individueel moet reizen, het betekent dat je jezelf moet organiseren. Tijdens het voorbereidingsweekend bespreken we dit.

Het gemakkelijkste is het vliegtuig naar Rovaniemi of Ivalo, en dan met de bus naar Kiilopää.
De combinatie van vliegen op Helsinki, de trein naar Rovaniemi en de bus naar Kiilopää kan ook.

Over de regio

Het nationaal park Urho Kekkonen (vaak afgekort als UKK) bevindt zich op het grondgebied van de gemeenten Savukoski en Inari in Fins Lapland. Het is het op een na grootste nationaal park van het land met een oppervlakte van 2538 km². Het kwam tot stand in 1953 en strekt zich uit van de regio Tautatunturi in het noorden tot aan de wouden van Savukoski in het zuiden. In het oosten grenst het aan Rusland, met als trekpleister Korvatunturi, waar de Kerstman zijn huis zou hebben. De E75 vormt gedeeltelijk de westelijke grens. Het wordt, met reden, het échte thuis genoemd van wildernishiken op z’n Fins: tent, kampvuurkoken, doorwadingen, off trail, vissen, rugzakken met potten en pannen...

Het stadje Saariselkä en het vakantieoord Kiilopää zijn in de winter topbestemminggen voor skiërs, al dan niet met pulka. In de zomer en in de herfst trekt UKK wandelaars aan van alle leeftijden en van alle niveaus. Verspreid over het park zijn er 33 hutten waar je gratis in mag (autiotupa) en 18 waar je alleen binnen kan mits reservering.  Er zijn zo’n 140 kampvuurplaatsen. Bij het meer van Luirojärvi, het hart van UKK, is een wildernissauna, die je kan gebruiken mits reservering op voorhand. De recreatieve zones dichtbij de bewoonde wereld, zijn heel populair bij gezinnen met kinderen, jeugdbewegingen en senioren. Eens je dieper in het park doordringt, kan het heel goed zijn dat het een paar dagen duurt eer je andere mensen tegenkomt. Afhankelijk van de trails die je kiest.

De geschiedenis van menselijke aanwezigheid is tot nu meer dan 3000 jaar oud. De oudste sporen van bewoning dateren uit de laatste IJstijd. In het zuidelijke deel van UKK zijn er resten van nederzettingen gevonden, die minstens 8000 jaar oud zijn. De Sami waren en zijn hier thuis. Dat blijkt uit restanten van Sami-nederzettingen, en uit plaatsnamen met termen als ruoktu (thuis), muorra (boom), nuorti (oost) en taajoa (spelen).

UKK is, tot slot, een paradijs voor vogelspotters: buizerds, arenden, moerassneeuwhoenen, goudplevieren, ijsgorzen, valken, uilen, sijsjes… ze vliegen er allemaal rond. Er bestaan hele lijsten en naslagwerken waar in Lapland de beste spots zijn. Naast vogels, vinden we hier vossen, lynxen, hazen, en volgens sommige getuigenissen in gastenboeken, werd er ook wel eens een beer gespot. De rivieren zitten vol vis. In Finland zijn er verschillende visvergunningen en verschilt de regelgeving van plaats tot plaats en van seizoen tot seizoen.

Hiken op z’n Fins betekent dat we potten en pannen, messen en bijlen, voeding meenemen om zoveels als mogelijk vers te kunnen koken. We gaan daar mee experimenteren tijdens onze zesdaagse.

Deelnameprijs

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 255,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

 • Kosten vervoer van/naar de startlocatie
 • Aankoop of huur van eigen materiaal
 • Eigen voeding/drank
 • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 150,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

 • Overnachting in Kiilopaa na de laatste stapdag
 • Avondmaal na de laatste stapdag
 • Bijdrage groepseten

Over de organisatoren / begeleiders

Karel Sterckx

Karel is International Wilderness Guide en zet avontuur in de natuur in om de verbondenheid en onderlinge afhankelijkheid tussen mens en natuur opnieuw aan te wakkeren. In de winter werkt hij in Fins Lapland. Tijdens de zomerperiode begeleidt hij tochten in voornamelijk Scandinavië en Baskenland. De rest van het jaar is hij freelance outdoor instructor en traint hij voor adventure education en arctic bushcraft.

Inschrijven

Deze activiteit is afgelopen.