Ben je al eens op meerdaagse trektocht geweest, met overnachting op een camping, maar heb je niet al te veel ervaring in de wilde, vrije natuur? Geen probleem, we nemen jou mee en je leert al doende. Ideaal om in een uniek kader de nodige ervaring op te doen, zodat je in de toekomst op zelfstandige basis je eigen wild pad kan kiezen.

In 6 dagen gaan we door het Urho Kekkonen Nationaal Park. In het oosten vormen de Sokosti en de vele kloven een prachtig decor, in combinatie met de rivieren en bossen. In dit wilde natuurlijke landschap leven meer dan 100 vogelsoorten, waaronder het symbool van het park, de steenarend. We vinden er ook wolven, lynxen, beren, veelvraten en uiteraard, rendieren. Hier gaan we buiten de gebaande paden, waar dat mag, naar prachtige stille natuur.…

Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
3

Concept en doelpubliek

Deze ervaringstocht richt zich op licht gevorderde hikers, die graag eens onder begeleiding buiten België op tocht willen gaan naar wilder en meer afgelegen terrein. Tijdens de tocht oefenen we outdoorvaardigheden zoals kaart en kompas, open-vuur-koken, storytelling over de streek en geven we aandacht aan de fauna en flora onderweg. Wie wil, kan ook eens onder een Finse laavu slapen, in plaats van in een tent.

Doorzettingsvermogen, goede fysieke conditie, goede staptechniek en ervaring met bivakkeren zijn een must. Want hoewel het terrein technisch niet moeilijk is en de hoogtemeters beperkt blijven, kunnen sommige passages meer tijd vragen dan gedacht. Bijvoorbeeld omdat we soms rivieren moeten doorwaden. Het weer kan alle kanten op, er kan nog sneeuw liggen. Een goede mentale conditie is belangrijk. De rugzak met bivakmateriaal (15-20kg) wordt de volledige dag gedragen. 

Programma

23-24/04: verplicht voorbereidingsmoment

Tijdens het weekend van 23-24 april 2022 organiseren we met alle deelnemers een verplicht voorbereidingsweekend. Tijdens dit weekend maken we met de volledige groep een bivaktocht met bepakking en overnachting. Dit laat ons de begeleider toe de fysieke paraatheid, bivak-ervaring en staptechnieken van de groep te kunnen nagaan en bij te sturen waar nodig. 

We maken van de tijd samen ook gebruik om elkaar voldoende te leren kennen en alle praktische zaken zoals materiaal, voeding, vervoer, route in Urho Kekkonen (via topokaart), … te bespreken. Begin februari ontvangen jullie hierover meer concrete informatie. 

Tocht

Er worden 6 effectieve stapdagen gepland, met dagelijks gemiddeld 7 stapuren en afstanden tussen 23 en 28 km.

De hoogtemeters blijven beperkt. Er is één uitschieter met meer dan 1000 hoogtemeters. Een goede fysieke conditie is dus noodzakelijk. Staptechnieken, basisoriëntatie en terreininschatting komen dagelijks aan bod. Naast outdoorvaardigheden die een extra toets geven aan outdoorbeleving. Deelnemers worden gestimuleerd en uitgenodigd om vooral zelf skills te ervaren en eigen ervaring in te zetten tijdens de tocht.

Plekken die we onderweg graag meepikken: Luirojärvi (meer), Sokosti (hoogste top van het park), Paratiiskuru, Pirunportti en Lumikuru (kloven), het grensgebied met Rusland en de Sami-dorpen Oskarinkoski en Suomen Ville.

Schema:

 • Dag 1 (vrijdag 17/6/2022): Vlucht BRU-HEL-IVALO, Aankomst in Kiilopää.
 • Dag 2-7 (zaterdag 18/6 tot en met donderdag 23/6): Bivaktocht
 • Dag 8 (vrijdag 24/6): Bus naar Saariselkä voor bezoek aan natuurcentrum / Bus naar Ivalo
 • Dag 9 (zaterdag 25/6): vlucht Ivalo-Hel-Brussel

Schema stapdagen:

 • Dag 1: 7u45 stapuren, 552 hoogtemeters. Hoogtepunten: Kiilopää en Niilanpää-heuvels, Raututunturit en Kotaköngäs laavu. 
 • Dag 2: 8u40 stapuren, 1070 hoogtemeters. Hoogtepunten: Luirojärvi, Sokosti (hoogste punt UKK), Ukselmapää, de kloven Paratiisikuru, Pirunportti en Lumikuru. 
 • Dag 3: 6u45 stapuren, 458 hoogtemeters. Hoogtepunten: Anterinmukka daghut, grensgebied Finland-Rusland. 
 • Dag 4: 6u40 stapuren, 413 hoogtemeters. Hoogtepunten: grensgebied Finland-Rusland, Sami-dorp Oskarinkoski en Suomen Ville. 
 • Dag 5: 6u stapuren, 323 hoogtemeters. Hoogtepunten: Kotajärvi en Aittajärvi. 
 • Dag 6: 5u30 stapuren, 586 hoogtemeters. Hoogtepunten: Lankojärvi, Rautalampi, Luulampi.

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje, slaapzak, tent), kompas, mes, aansteker of lucifers, en goede stapschoenen. Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsweekend en meestal wordt er een en ander onder de deelnemers gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/etc.). Indien je nog iets ontbreekt kan je steeds terecht bij diverse verhuurfirma’s of in extremis bij de begeleider.

Overnachtingen

De eerste en de voorlaatste nacht slapen we in de voor ons gereserveerde hut Pohjan Ukko. Onderweg zetten we de tenten in de Finse wildernis. De laatste nacht slapen we op de camping River Ivalo, zodat we van daaruit ’s morgens een taxi naar de luchthaven kunnen nemen.

Vervoer

Er wordt van de deelnemers verwacht dat zij zich op eigen kracht naar de startplaats in Kiilopää begeven.

Dit dorpje is bereikbaar met de bus vanuit Rovaniemi of vanuit Ivalo. Dat betekent niet dat iedereen individueel moet reizen, het betekent dat je jezelf moet organiseren. Tijdens het voorbereidingsweekend bespreken we dit.

Het gemakkelijkste en snelste is het vliegtuig Zaventem-Helsinki-Ivalo en dan de shuttle naar Kiilopää. Uiteraard kan je ook per trein of auto reizen, maar dan ben je al gauw een paar dagen onderweg. Het traject kan onderbroken/gecombineerd worden met een bezoek aan een van de steden onderweg. En mits het juiste gezelschap zeker de moeite.

Over het wandelgebied

Het nationaal park Urho Kekkonen (Fins: Urho Kekkosen kansaliispuisto/ Samisch: Urho Kekkonena álbmotmeahcci/ Zweeds: Urho Kekkonens nationalpark) is het op een na grootste nationaal park van Finland met een oppervlakte van 2549 km². Opgericht in 1983, genoemd naar de voormalige Finse president, Urho Kekkonen. Gelegen in het gebied van de gemeenten Savukoski, Sodankylä en Inari. 

Het nationaal park is een mengeling van rotsachtige bergen (fjells), zacht hellende hoogvlakten, krachtige pijnbomen, mosachtige sparrenbossen, sombere hoogvenen en meanderende rivieren.

De Suomujoki-rivier stroomt door de noordelijke delen van het park. De gemarkeerde paden in het westelijke deel zijn een gemakkelijke bestemming, zelfs voor de onervaren backpacker, terwijl de wildernis goed is voor lange en veeleisende reizen, waarvoor kaartlezen en kompas-gebruik uitermate belangrijke vaardigheden zijn.

Prijs, Inschrijven, Annuleren

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze opleiding. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 305,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie.

Niet inbegrepen:

 • De kosten voor het vervoer van en naar de startlocatie
 • De aankoop of huur van eigen materiaal
 • Eigen voeding en drank en persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 160,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

 • De bus van Ivalo tot Kiilopää (heen en terug)
 • De taxi naar de luchthaven van Ivalo
 • 2x hostel in Kiilopää (de nacht voor de 1ste stapdag en na de laatste stapdag)
 • 1x camping in Ivalo

Er worden maximum 7 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 1 april.

Opgelet: dit is nog geen bevestiging van inschrijving. Alle aanmeldingen die binnenkomen zolang de tocht op 'open' staat nemen we namelijk in overweging voor de groepssamenstelling, waarbij we onder meer kijken naar ieders ervaring. Dit voor een zo goed mogelijke match met de tocht en het tochtniveau.

Hiking Advisor stuurt je vervolgens een bevestiging van inschrijving via het adres tom@hikingadvisor.be. Er zal dan gevraagd worden het deelnamebedrag te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot 1 maand voor de aanvang van het voorbereidingsweekend (met aftrek van € 10,00 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Karel Sterckx

Karel is International Wilderness Guide en zet avontuur in de natuur in om de verbondenheid en onderlinge afhankelijkheid tussen mens en natuur opnieuw aan te wakkeren: “hij wijdt zijn leven aan het onderzoeken, onderwijzen en communiceren van wat hij "een regeneratieve hike-stijl” noemt. Hikend een positieve bijdrage leveren ter versterking van natuur, lokale samenleving en cultuur. In eigen land neemt hij graag hikers mee naar de Ardennen om hen de “spirit of wilderness” te laten ervaren.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.