Imst is voor ons de ideale uitvalsbasis om enkele van de mooiste – en vaak technisch wat moeilijkere- ‘Klettersteige’ van Tirol te ontdekken. Er zijn twee varianten: een ervaringsstage met enkele dagen opleiding & daarna samen met de groep op stap en een treffen voor wie al ervaring heeft.

Concept en doelpubliek

Voor de ervaringsstage, mikken we op half-gevorderden ferratista’s met minstens basiservaring (bv start to via ferrata-weekend). Voor het treffen kunnen gevorderden aansluiten die al de basisvaardigheden en ervaring heeft met via ferrata in de bergen. Een opfrissingsmoment voor de technieken is wel voorzien.

Programma

Voorbereidingsmoment

We voorzien een online moment op donderdag 17 juni om 20u, om materiaal en programma te overlopen en praktische afspraken te maken zoals voor carpooling en logement.

Via ferrata-opleidingsweekend voor wie nog geen of weinig ervaring heeft en deelneemt aan ervaringsstage

Wie wilt meedoen aan de ervaringstocht, moet minstens het start to via ferrata-weekend gevolgd hebben. Er gaat op 24-25 april nog een weekend door (onder voorbehoud van covid). Verder is er op de eerste stagedag in Oostenrijk opfrissing voorzien voor wie in het verleden al deelnam aan zo'n weekend. 

Techniekdag voor gevorderden die deelnemen aan het treffen

Er zijn twee opfrissingsmomenten voorzien waarvan je aan minstens 1 verplicht dient deel te nemen: 

 • Via ferrata-dag in de Ardennen op de Vlaamse nationale feestdag 21 juli
 • Techniekenavond in Bornem op dinsdag 2 augustus

Programma ervaringsstage

Een opleiding tot zelfstandig ferratista vergt ook en vooral veel praktijkervaring in de bergen opdoen. Bij een ervaringsstage krijg je kansen om je te bekwamen op vlak van tochtvoorbereiding, risicomanagement, toepassing basis touwtechnieken én te genieten van enkele van de mooiste – en vaak technisch wat moeilijkere- ‘Klettersteige’ die Tirol te bieden heeft. Imst is centraal gelegen en de ideale uitvalsbasis om tochten te doen vanuit meerdere van de omliggende dalen…

Enkele voorbeelden van via ferrata’s in de omgeving zijn:

 • Wasserfall klettersteig (C, 1,5u)
 • Leite-klettersteig(C-D, 3u)
 • Geierwand (C, 4u)
 • Crazy-Eddy (C-D, 2u)
 • Steinwand (C of D-E, 1,5u)
 • Lehner Wasserfall (C, var. D-E, 2,5u)
 • Hanauer Klettersteig (C-D, 4u)
 • Kletterpark Pitztal (B-C tot C-D, ca. 3u)
 • Arlberger Kletterseig (D, 5u)
 • Imster Klettersteig (D, 8,5u)
 • Seeben Klettersteig (D-E, 4u)
 • Tajakante (D-E, 8u)

Op zondagavond 15 augustus ontmoeten we elkaar op AktivCamping Imst om het programma te bespreken. Maandag starten we met scholing; opfrissen van de basiskennis aan touwtechnieken, risicomanagement en tochtvoorbereiding. Dinsdag en woensdag doen we dan zowel een via ferrata met alpiene karakter als een fysiek uitdagende ‘sportklettersteig’. De volgende dagen kiezen jullie zélf welke tochten jullie willen maken, met de hele groep samen of in subgroepjes. De stagebegeleiding kan je elke avond consulteren in de camping, dus je tochtvoorbereiding kan besproken worden.

Programma treffen

We verblijven gezamenlijk met ook de groep van de parallel lopende ervaringsstage, op de AktivCamping in Imst. Jullie stellen zelf naar gelang goesting, niveau en ambitie dagelijks jullie programma samen. Alle tochten worden in autonomie ondernomen. 

Je kan eenders wanneer inpikken of terug vertrekken tussen zondagavond 15 augustus en zondag 22 augustus. Je kan verblijven op de AktivCamping, reservatie kan bij inschrijving – betaling ter plaatse - of je kan op eigen initiatief elders logeren (hostel, vakantiehuis of hotel in de buurt). De stagebegeleiding kan je elke avond consulteren in de camping, dus je tochtvoorbereiding kan besproken worden.  

Benodigd materiaal

Basismateriaal via ferrata (klimgordel, via ferrataset, klimhelm, extra karabiner en hulptouwtje) + kampeerspullen voor op camping

Overnachtingen

De aangename en goed uitgeruste AktivCamping Imst (www.camping-imst.at) is onze uitvalsbasis. Er is voldoende overdekte ruimte om ook bij minder goed weer nog aangenaam binnen te zitten. En het gemeentelijk zwembad ligt er pal naast, overigens is dat gratis te gebruiken met je gastenkaart. Voor de maaltijden gaan we uit van zelfkook of uitwijken naar een lokaal – vaak goed betaalbaar- restaurant. Wie liever niet kampeert kan uitwijken naar bv backpacker-hostel Romedihof (www.romedihof.at) of een hotel / pension naar keuze. Ook een overnachting in een berghut mag er niet aan ontbreken.

Vervoer

Uitvalsbasis is AktivCamping Imst, op 830km van Brussel. Dit is bereikbaar per trein via Innsbruck, samenrijden per auto is zeker ook een eenvoudige keuze.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht, je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

Over de organisatoren / begeleiders

Bart Smets

Al van jongsaf gebeten door de bergmicrobe. De Tour du Mont Blanc op 9-jarige leeftijd veroorzaakte een wijdvertakte passie voor de klim- en bergsport. Via o.a. scouts én als reisbegeleider gewoon om in en mét groepen onderweg te zijn. UIAA en VTS gediplomeerd sportkader voor rots- en bergbeklimmen, sneeuwschoentrekkings en Übungsleiter Skitouren. Auteur van het handboek ‘Start to via ferrata’ en werkzaam voor KBF én als coach - trainer - reisleider.

Lieven De Meyere

Lieven De Meyere is initiator rotsklimmen, instructeur B sportklimmen en erkend via ferrata-begeleider. Als hij niet op een rotswand hangt, dan zit hij vaak ook ondergronds, als speleoloog verkent hij de langste grottenstelsels van Europa. Lieven begeleidde eerder ook al mee de start to via ferrata-weekends van Hiking Advisor en is als sportkader actief voor meerdere KBF-clubs.