Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden en behoort tot Spanje. Het ligt in de Atlantische Oceaan ongeveer 400 km van de kust van Marokko en de Westelijke Sahara. We beginnen met de verkenning van het noorden van het eiland met 2 dagen in de vochtige weelderige bossen van Tenerife, een woud van eucalyptus en vooral Canarische pijnbomen, nadien komen we in een totaal ander landschap. Rode en bruine tinten zullen ons decors zijn op weg naar de Altavistahut op 3250 m, een vulkanisch landschap, een maanlandschap. Wie “Planet of the Apes” ooit heeft gezien met Charles Heston, dit is hier gefilmd.

Concept en doelpubliek

Een tocht met alpen allures wat hoogtemeters betreft, daarom richten we ons op de ervaren stapper, met alpiene kriebels. We doen buiten de Teide nog een aantal toppen, Pico Viejo, de montaña Blanca, de Guajara,…

Fysieke paraatheid: niv 3

Gemiddeld 7 uur per dag wandelen. Hoogteverschillen tot 900 à 1000 meter per dag. Zeer goede fysieke conditie nodig;

Technisch wandelniveau: niv 3

Af en toe komen lange passages in geaccidenteerd, ongebaand terrein voor: gezekerde, vooral horizontale passages, puinhelling, blokkenveld, sneeuw,… (Niveau wandelpad T3-T4 – Zwart-rood)

Programma

Verplicht voorbereidingsmoment

De ontmoetingsdag gaat door in Schellebelle op 20 februari om 10 uur aan de kerk, waar we een wandeling doen in de Kalkense Meersen, na de wandeling bespreking van de tocht en afspraken.

Dag 1

Aankomst in B&B hotel Rural Vilaflor, Calle Dolores 20 38613 Vilaflor, dit hooggelegen dorp 1466 m ligt op 23 km van de luchthaven, na onze wandelweek komen we hier terug overnachten, extra bagage kan hier achtergelaten worden. Je kan Vilaflor bereiken met bus of taxi, die vertrekken aan de luchthaven. Hier worden de rugzakken nog eens nagekeken zodat we niks teveel mee hebben.

Dag 2

Zondagmorgen gaan we met een taxibus naar ons vertrekpunt in La Esperanza (900 m), een rit van ongeveer  1.30 uur, er kan worden gestopt onderweg om foto’s te nemen. We nemen de route door het nationaal Park Teide, daar vertrekken we dan voor een tocht van 13 km, die kan verlengd worden tot 16 km naargelang de weersomstandigheden. De camino de Santiago en de camino Candelaria zijn onze leidraad om zo op onze slaapplaats te belanden in Acapamento Quimpi (1550 m).

afstand: 12,9 km
stijgen:  767 m
dalen :  249 m
tijd:       4:30 uur

Dag 3

Vandaag volgen we voor een stuk de GR131, die dwars door Tenerife loopt, we wandelen een stuk op de hoofdweg dan weg 25.2 om zo op de GR131 te belanden, die volgen we tot de splitsing met de LOS ORGANOS route die we volgen tot de TF 21 waar Campamento La Caldera ligt (1200 m).

afstand:  23 km
stijgen:   1160 m
dalen :    1370 m
tijd:         7:30 m

Dag 4

Terug de hoogte in nemen we de wandelweg naar Choza Chimoche, een soort schuilhut, hier hebben de wegen allemaal nummers. We volgen 34, 21, 20, 37 om zo op de Canadas route te belanden , nr. 2  die we volgen tot EL PORTILLO waar het nationaal park El Teide begint, we nemen weg 1 en 29 die ons weer uit het park brengt, naar acampamento Chanajiga, een flinke daling die we gaan proberen te vermijden door te bivakkeren, op ongeveer 2100 m, buiten het park, zo winnen we die dag heel wat hoogtemeters en kilometers, wat de volgende ten goede komt bij de beklimming naar de Altavista hut.

Deze tijden zijn als we volledig afdalen naar de camping, bij de bivak worden er 900 hoogtemeters minder afgedaald, de afstand en tijd zijn navenant minder, hou hier rekening mee.

afstand: 25 km
stijgen:  1300 m
dalen:    1300 m
tijd:         8.30 uur

Dag 5

Van de bivakplaats nemen we terug dezelfde weg naar boven pad nr 1 , vervolgens pad nr 22, daarna pad 7 die ons naar de Montana Blanca 2748 m, een klein stuk terug op dezelfde weg, pad nr 7 die we vervolgen tot de Altavistahut op 3260 m, wat een onvergetelijke avond en nacht zal worden.

afstand: 14 km
stijgen:  1377 m
dalen:    170 m
tijd:         5.30 uur

altavistahut 3260 m

Dag 6

De topdag, de beklimming van  de Teide 3718 m, hoogste punt van Spanje! We starten vroeg om de zonsopgang mee te maken en ook de hordes die via de lift naar boven “klimmen” voor te zijn. Verder dalen we af via pad 9 en 12 om zo de Pico Viejo 3135 m te bereiken, een oudere vulkaan dan de Teide, met een mooie kraterrand. Vandaar nemen we pad 23, 3 en  26 , om zo op de hoofdweg TF 21 te geraken waar de hut ligt Edmundo Herrera op 2100 m hoogte. We bivakkeren in de omgeving.

afstand: 14 km
stijgen:  1377 m
dalen:    170 m
tijd:         5.30 uur

Dag 7

Opnieuw een beklimming van een top: Montana de  Guajara (2718 m), daarna dalen we af naar Vilaflor, het eindpunt van deze onvergetelijke week.

afstand: 16 km
stijgen:   810m
dalen:    1472 m
tijd:         6.30 uur

Benodigd materiaal

Alle bivakmateriaal is nodig. Ik voorzie voor de deelnemers aankoop van gas voor de branders, dit wordt geregeld op de ontmoetingsdag, een paklijst wordt later opgestuurd.

Overnachtingen

We overnachten de eerstste en laatste nacht in B&B Rural Vilaflor, er is geen ontbijt inbegrepen in de prijs. Dit kost 7 euro. Verder bivakkeren we op Zona de Acampada, open plekken tussen de bomen, die gratis mogen gebruikt worden en in de Altavistahut op 3250 m (belangrijk, de hut kan op dit ogenblik NIET gereserveerd worden, de beklimming van de Teide komt hierdoor NIET in het gedrang, ik voorzie een alternatief).

Vervoer

Het vliegtuig is individueel te boeken, alsook de transfer van de luchthaven Tenerife TFS naar B&B hotel rural Vilaflor, Calle Dolores, 20, 38613 Vilaflor.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht, je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgends jaar.

Over de organisatoren / begeleiders

Luc Thomas

Luc is een gediplomeerd bergwandelgids en klimmer. Hij heeft reeds vele meerdaagse tochten in de Alpen, Vogezen en Ardennen achter de rug.