Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

In Wales ligt Snowdonia, een ruw gebied met bekende toppen als de Snowdon (1085m), Glydr Fach (994m) en Tryfan (915m). De ervaringstocht met bivak zal je in dit prachtige gebied inwijden in het hillwalking zoals men het bergwandelen in de UK noemt. Je zal door onze instructors ingewijd worden in het verder ontwikkelen van je staptechnieken, je kennis over bergwandelmateriaal en kledij, bivakroutine en het kiezen van bivaklocaties. Ook staan oriënteren in moeilijke omstandigheden, het inschatten van weersomstandigheden en omgaan met gevaren in de bergen op het programma.

Concept

Deze ervaringstocht is er om op een spontane manier je bergwandelervaring op te bouwen en je skills verder te ontwikkelen. Je kan al je vragen stellen aan de ervaren begeleiders. De tocht bestaat uit een voorbereidingsweekend en de tocht zelf.

Doelpubliek

Het doelpubliek van deze stage zijn gevorderde beginners. Hiermee bedoelen we mensen die al wandelervaring in de bergen (cf. huttentochten) hebben maar die nog weinig tot geen ervaring hebben met bivaktochten in de bergen met een volledige bepakking. Ofwel gaat het over deelnemers die al bivaktochten deden in heuvelland maar nog niet in de bergen. Snowdonia is een laaggebergte maar dit neemt niet weg dat de uitdagingen er groot kunnen zijn door de weersomstandigheden en de ruwe ondergrond.

Verplicht voorbereidingsweekend

Het voorbereidingsweekend is er om elkaar te leren kennen, materiaalafspraken te maken en alvast enkele uitdagingen tijdens de tocht te overlopen. Dit weekend gaat door op 17 & 18 maart in de Semoisvallei. In de Semoisvallei zoeken we wat hellingen op, testen we de tredzekerheid en checken we het bivakmateriaal. Het wordt een gevarieerde tocht door bossen, langs de oevers van de Semois en met natuurlijk her en der een uitzichtspunt.

Programma

Maandag 14 mei

Heenreis met overnachting in lokale hostel (jeugdherberg). Op de avond voor onze hiking overlopen we in de hostel ons materiaal, de tochtplanning, weersomstandigheden en maken we de laatste praktische afspraken voor tijdens de tocht.

Dinsdag 15 mei – zaterdag 19 mei

Gedurende de vijfdaagse hiking trekken we door Snowdonia om diverse toppen te verkennen, kammen te bewandelen en de mooiste bivaklocaties op te zoeken.

De routeplanning wordt na het voorbereidingsweekend gefinaliseerd door de begeleiders maar je kan er van op aan dat de routes voldoende afwisseling zullen brengen en je af en toe fysiek zullen uitdagen. De hoogteverschillen variëren van tussen de 500 en 1000 positieve hoogtemeters per dag. De afstanden per dag blijven beperkt. De stapuren variëren tussen de 5 à 8 u per wandeldag.

Zondag 20 mei

Na een overnachting in een lokale hostel reizen we terug huiswaarts.

Vervoer

Je kan Snowdonia bereiken met het openbaar vervoer maar bent dan een zekere tijd onderweg. Daarom wordt bij voorkeur afgesproken om te carpoolen. Dat geeft lokaal ook meer mobiliteitsmogelijkheden in geval van minder goede weersomstandigheden. Na inschrijving wordt een carpoollijst opgesteld onder de deelnemers zodat deelnemers en materiaal vlot op het voorbereidingsweekend én de tocht geraken.

Indien je met de wagen reist is het aangewezen om voldoende tijdig de ferry te boeken. Hierover worden na inschrijving wat tips bezorgd. De ferrykosten worden geraamd op 100 à 180 euro per wagen (afhankelijk van tijdstip van afreizen).

Overnachtingen

Er wordt twee keer overnacht in een lokale hostel. De overige nachten verblijven we in tenten en bivakkeren we in het mooie landschap.

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt doorgestuurd na inschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje, slaapzak) en goede stapschoenen. Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsweekend en meestal wordt er vanalles onder de deelnemers gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/etc.).

Over de begeleiders

Steven Horemans is een enthousiast klimmer en bergwandelaar. Hij is ondertussen Instructor Mountain Walking & Trekking en heeft tijdens zijn opleiding de fun van bivaktochten ondervonden. Hij is een geëngageerde vrijwilliger voor diverse bergwandelclubs. Hij is een vat vol kennis en leuke weetjes en zal je zeker en vast iets bijleren dat je niet weet.

Yanick Bos organiseert sinds zijn 16e trips naar bekende en minder bekende regio’s. Zijn tochtverslagen en bijhorende foto’s kan je steeds vinden op zijn blog. Yanick engageert zich via Great By Nature vzw om hiking zo laagdrempelig mogelijk te maken en specifiek voor gezinnen. Hij geeft workshops, lezingen en schrijft artikels voor magazines zoals Op Weg, Hike&Trekking… Hij is Instructor Mountain Walking & Trekking.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze opleidingstocht, je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind 2018.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 250 euro voor HA-leden, en 260 euro voor niet-HA-leden. Hierin zijn de begeleiding (2 gidsen), organisatie en twee overnachtingen op camping inbegrepen.

Inschrijvingen

Er worden maximum 10 deelnemers toegelaten. Inschrijven kan via onderstaand formulier tot en met 31 december. Indien er meer kandidaten zijn dan beschikbare plaatsen wordt er geloot. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om een voorschot van 100 euro te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd. Annuleren kan kosteloos tot 15 maart, daarna wordt het deelnamegeld niet terugbetaald tenzij een andere deelnemer gevonden wordt. We raden aan om een annulatieverzekering te nemen! Lees op deze pagina onze algemene voorwaarden na.