Kijk jij ook uit naar een bivaktocht in desolaat gebied over hoogplateaus en door één van Schotlands mooiste nationaal parken? Kom met ons mee en verken de Cairngorms! Beklim enkele van de hoogste toppen van Groot Brittannië, bivakkeer in ongerept landschap en laat je verrassen door fantastische vergezichten. Geen hooggebergte maar zeker niet minder uitdagend, deze Schotse highlands met unieke fauna en flora hebben voor ieder wat wils.

Concept en doelpubliek

Tredzekerheid is belangrijker dan een uitmuntende conditie, de dag-afstanden zijn beperkt maar het ontbreken van duidelijke paden en de aanwezigheid van 2 dagen met redelijk wat hoogtemeters behoeven best wel wat bergwandelervaring.
Bivakervaring is niet noodzakelijk maar je materiaal kennen is altijd mooi meegenomen, ook omdat het weer in Schotland wel eens kan ‘spoken’, dit overlopen we zeker ook tijdens het kennismakingsweekend.

FP niv 3 = Gemiddeld 7 uur per dag wandelen. Hoogteverschillen tot 900 à 1000 meter per dag. Zeer goede fysieke conditie nodig, een stevig staptempo wordt aangehouden.

TW niv 2 = Goed begaanbaar wandelpad, korte stukjes over geaccidenteerd ongebaand terrein zoals een blokkenveld of  een korte gezekerde passage. (Niveau wandelpad T3 – rood)

Programma

Verplicht voorbereidingsweekend

12-13 juni 2021 te Chaveehut

Tocht

Dag 1: Namiddag/Avond samenkomst in Aviemore. We gaan nog niet wandelen maar nemen de tijd om elkaar alvast wat beter te leren kennen over een bord spaghetti (wordt voorzien) en spenderen de nacht in het youth hostel van Aviemore..

Dag 2: We nemen de bus voor een korte overbrugging naar de voet van de bergen en beginnen aan onze tocht met een overwegend vlakke wandeldag (500hm). Staptijd: 4-5h 

Dag 3: Stevige wandeldag met meer dan 1000hm met mogelijkheid tot het ‘toppen’ van de Ben McDui, Schotlands 2de hoogste berg. Staptijd: +/-8h

Dag 4: Langste etappe maar wel volledig vlak, we laten de bergen even achter ons en zoeken onze weg door verschillende “Glenn’s”. Staptijd: 6-7h

Dag 5: We wandelen Scandinavië binnen… Althans dat is het zicht op het hoogplateau waar we onze bivak opzetten na een dag die voornamelijk bestaat uit klimmen. Meer dan 1100 m stijgen maken dit tot een uitdagende wandeldag, daar tegenover staat dat de kilometers beperkt zijn. Staptijd: 6-7h

Dag 6: We vergapen ons nog eenmaal aan de steile flanken rondom de vele “loch’s” vooraleer af te dalen en een stuk doorheen het Caledonische woud te wandelen. Dit oerbos dat bestaat sinds de laatste ijstijd is ook onmiddellijk de plaats van onze laatste bivak. Een rustige laatste wandeldag met voornamelijk negatieve hoogtemeters. Staptijd: 5-6h

Dag 7: Na het afbreken van de bivak wacht ons nog een rustige wandeling langs ‘toeristen’-paadjes door het bos om tegen lunchuur terug te zijn in Aviemore: Staptijd: 2-3h

Benodigd materiaal

Standaard bivakmateriaal zoals een tent, slaapzak en matje, kookvuurtje etc. (eventueel kan je sommige zaken delen met andere deelnemers)
Daarnaast is een goede regenjas en windstopper onontbeerlijk in Schotland.

Een uitgebreide paklijst ontvang je bij inschrijving.

Overnachtingen

De eerste avond slapen we samen in het jeughotel in Aviemore, de volgende 5 avonden bivakkeren we met eigen materiaal in het wild.

Vervoer

We spreken af in Aviemore, dit is te bereiken via trein of bus vanuit Glasgow of Edinburgh. Met de wagen kan eventueel ook (+/- 1100km), probeer dan zeker te carpoolen.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht, je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgends jaar.

Over de organisatoren / begeleiders

Philippe Annys

Als laatbloeier ontdekte ik de bergen. Met passie ging ik op zoek naar de vele mogelijkheden die de bergsport aanbiedt (bergwandelen zomer en winter, rotsklimmen (KVB3), via-ferrata, …). Die ervaring en die beleving geef ik nu al meer dan 12j door aan wie leert om op een zelfstandige en verantwoorde basis de bergen in te trekken, gericht op bivakkeren. Met een tentje aan een meer staan is de ultieme beleving. Als zomergids UIAA, als bestuurslid van de vzw Hiking Advisor en als lid van enkele technische werkgroepen bij het KBF zet ik me 200% in om het opleidingstraject Zelfstandig Bergwandelen vorm te geven en opleidingen te verzorgen (mod 1 tot 4).

Pieter Schroé

Al van jongs af aan trok Pieter naar de bergen, eerst nog met de familie maar al snel solo of met vrienden.
Na vele ervaringen in alle mogelijke Europese berggebieden (en enkele iets verder weg) besloot hij om zich in 2020 bij te scholen tot IMWT-er (instructor mountain walking and trekking). Daarnaast is hij al vele jaren bezig met het begeleiden van winterbivaktochten en kan je hem in zijn vrije tijd ook vinden aan de voet van een klimmassief.