Stijn en Jonathan nemen je graag mee op 6-daagse bivaktocht naar Noorwegen, meerbepaald naar het ongerepte Nationaal Park van Reinheimen, één van de grootste hooggebergtes in het Zuiden van Noorwegen. Liefhebbers van Scandinavië kunnen hun passie hier volledig botvieren.

Concept en doelpubliek

Deze ervaringstocht richt zich op licht gevorderde hikers, die graag eens onder begeleiding op zoek willen gaan naar een iets ruiger en meer afgelegen terrein. Waar natuur de bovenhand heeft en de grote massa niet komt.

Hou rekening met de volgende zaken:

  • Aangeduide wandelroutes lopen niet steeds over een eenvoudig begaanbaar pad. De technische ondergrond zorgt voor een uitdaging.
  • Weersomstandigheden kunnen soms wat onstuimig zijn.
  • Rugzak met bivak materiaal (15-20kg) wordt de volledige dag gedragen.
  • Doorzettingsvermogen, goede fysieke conditie, goede staptechniek en ervaring met bivakkeren zijn een must.

Fysieke paraatheid: niv 3

Gemiddeld 7u per dag wandelen. Hoogteverschillen tot 900 à 1000 meter per dag. Zeer goede fysieke conditie nodig, een stevig staptempo wordt aangehouden.

Technisch wandelniveau: niv 3

Af en toe komen lange passages in geaccidenteerd, ongebaand terrein voor: gezekerde, vooral horizontale passages, puinhelling, blokkenveld, sneeuw,… (Niveau wandelpad T3-T4 – Zwart-rood)

Programma

Verplicht voorbereidingsmoment

Begin maart (datum samen te bepalen) organiseren we een eerste optioneel contactmoment met de reeds ingeschreven deelnemers. We zetten een videocall op, om kort kennis te maken en eerste vragen over vervoer en materiaal af te toetsen.

Tijdens het Pinksterweekend van 22-24 mei organiseren we met alle deelnemers een verplicht voorbereidingsweekend. Tijdens dit weekend maken we met de volledige groep een bivaktocht met bepakking en overnachting. Dit laat ons als begeleider toe de fysieke paraatheid, bivak-ervaring en staptechnieken van de groep te kunnen nagaan en bijsturen waar nodig.

We maken van de tijd samen ook gebruik om elkaar voldoende te leren kennen en alle praktische zaken zoals materiaal, voeding, vervoer, route in Reinheimen (via topokaart), … te bespreken. Begin februari ontvangen jullie hierover meer concrete informatie.

Tocht

Er worden 6 effectieve stapdagen gepland, met dagelijks rond de 6 stapuren en 15-18km.

De hoogtemeters blijven tijdens deze tocht relatief beperkt (dagelijks minder dan 1000hm+)
Een concreet routeplan binnen het Nationaal park van Reinheimen wordt aan de groep voorgelegd op het voorbereidingsweekend. Dit wordt een flexibel plan: een hoofdroute, aangevuld met verschillende opties die dagelijks met de groep in functie van het weer, de groepsgeest of blessures zullen gekozen worden.

We richten ons voornamelijk op het Westelijke gedeelte van het Nationaal Park, aangezien we daar iets meer hellend terrein terugvinden.

  • Dag 1: Oslo naar Reinheimen
  • Dag 2-7: Bivaktocht
  • Dag 8: Reinheimen naar Oslo

Plekken die we onderweg graag meepikken: Karitinden (top), Veltdalsvatnet (meer), Hulderkoppen (col), Reindalseter (vallei)

Reinheimen - Content.jpg

Benodigd materiaal

Je hebt alle kampeermateriaal nodig, maar er kan ook gedeeld worden tussen deelnemers. Een paklijst wordt bezorgd en besproken tijdens het voorbereidingsmoment.

Aankoop kaarten

Deelnemers die graag het gebied reeds leren kennen, en met een topografische kaart aan de slag kunnen, raden we (geheel vrijblijvend) aan de volgende kaarten aan te schaffen: Nordeca 10071 Tafjord – ISBN 7071940100719

Overnachtingen

Tijdens de tocht wordt er geslapen in tenten. We bereiden onze eigen maaltijden.
Afhankelijk van de transport-opties binnen Noorwegen (trein of bus) dienen we eventueel te zorgen voor een overnachting in Oslo of onderweg naar Reinheimen Nationaal Park. Deze extra kosten zijn niet inbegrepen in de prijs van de tocht. Beslissingen hieromtrent worden genomen op het voorbereidingsweekend.

Vervoer

We spreken af op 7 augustus in Oslo. Er wordt van de deelnemers verwacht dat zij zich op eigen kracht naar de startplaats begeven.
We beseffen dat Oslo gezien de afstand en ligging het vlotst te bereiken is met het vliegtuig. Mits voldoende tijd vormen de trein of carpoolen evenwel een mooi én klimaatvriendelijk alternatief.

Trein

Auto

Oslo ligt zo’n 1500 a 1600Km van Brussel. Het traject omvat tevens (een) ferry(s) en/of tolbrug(gen). Opnieuw niet de meest efficiënte verplaatsingswijze, maar mits het juiste gezelschap zeker de moeite.

Vliegtuig

Brussels Airlines vliegt rechtstreeks op Oslo, andere Europese Luchtvaartmaatschappijen (SAS, KLM, Lufthansa) bieden concurrentiële tarieven aan.

Over de regio

Met 1974 km² is Reinheimen ("The Reindeer Kingdom") een van de grootste nationale parken van het land, en werd pas redelijk recent opgericht in 2006.

Ondanks haar omvang bevat het park weinig infrastructuur, waardoor de natuur ongestoord haar gang kan gaan. Het onderscheidt zich van vele andere parken in Noorwegen door haar bergachtige landschappen met imposante, besneeuwde toppen tot 2000m, kleine gletsjers en razende rivieren in het Westen. Deze staan in mooi contrast met d glooiende, groene valleien met kalme stromen, grote meren en rustgevende bossen.

In het zuiden en oosten is het terrein vlakker en heeft het gebied nog een grote culturele waarde voor het jagen, vissen en grazen. Helemaal in het Noordwesten, ter hoogte van het bekendere Romsdalen, is het landschap zelfs zeer diep ingesneden, met de steile 'Trollstigen' als toeristisch hoogtepunt (bekend als om zijn 20 lange haarspeldbochten).

Reinheimen is ook belangrijk om haar cultureel erfgoed. De vroege bewoners van de regio waren rendierjagers. Sporen van de jachtcultuur, met valkuilen, schuilplaatsen en jachthuisjes uit de tijd van de rendierjacht zijn nog steeds te bewonderen. Erg geliefd zijn de rendierkuddes, die speciale aandacht krijgen. In het Oostelijke deel van het park komen levende, wilde rendierstammen veel voor, aangezien ze hier veel rust voedsel vinden. Verder komen er vaak sneeuwhoen, veelvraten en roofvogels voor in het park.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht, je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgends jaar.

Over de organisatoren / begeleiders

Jonathan Billen

Jonathan is al jaren gepassioneerd door alles wat ‘outdoor’ in zijn naam draagt. Deze passie combineert hij met zowel bergwandelen als trailrunnen. Hij volgde cursussen rond zelfstandig bergwandelen, sneeuwschoenwandelen en hooggebergte. In 2020 behaalde hij ook het diploma tot Instructor Mountain Walking & Trekking (IMWT). Tijdens de zomerperiode begeleidt hij tochten in de Alpen, UK of Scandinavië, de rest van het jaar traint hij voor (ultra-)trailruns en focust hij zich in de Hiking Advisor kalender vooral op het trailrun-aanbod.

Stijn Mus

Stijn is een enthousiaste bergwandelaar met veel stapervaring in Europa en daarbuiten. Hij deelt graag zijn passie voor meerdaagse bivaktochten in de bergen met zijn gezin en met anderen. De opleiding tot Instructor Mountain Walking and Trekking was dan ook een logische volgende stap. Daarnaast creëert hij ook zijn eigen trekkingmateriaal.