Jonathan en Sam nemen je mee naar een berggebied, gelegen tussen ‘de groten’ van de Vanoise en de Ecrins… Een gebied dat drie valleien combineert: Le massif des Cerces, La Vallée de la Clarée en La Vallée Étroite. Elk officieel uitgeroepen tot ‘natuurgebieden’. Elk met een reputatie van immens, wild en prachtig te zijn, vol geschiedenis, rijkdom en adembenemende panorama's.

We wandelen zes dagen door dit massief en zoeken de graten en hellingen op om er een stevige tocht voor gevorderden van te maken. We dragen onze eigen bagage en overnachten in tenten. De vele blauwe meertjes in het gebied, die schreeuwen om een zwembeurt!

 • 6 stapdagen
 • Stevige etappes met de nodige hoogtemeters
 • Goede fysieke conditie en staptechniek vereist
 • Wildbivakkeren in de bergen
Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
3
Bivak uitdaging
3

Programma

Verplicht voorbereidingsmoment

Begin maart (datum samen te bepalen) organiseren we een eerste optioneel contactmoment met de reeds ingeschreven deelnemers. We zetten een videocall op, om kort kennis te maken en eerste vragen af te toetsen.

Tijdens het weekend van 22-23 april organiseren we met alle deelnemers een verplicht voorbereidingsweekend. Tijdens dit weekend maken we met de volledige groep een bivaktocht met bepakking en overnachting. Dit laat ons als begeleider toe de fysieke paraatheid, bivak-ervaring en staptechnieken van de groep te kunnen nagaan en bijsturen waar nodig.

We maken van de tijd samen ook gebruik om elkaar voldoende te leren kennen en alle praktische zaken zoals materiaal, voeding, vervoer, geplande wandelroute in het gebied (via topokaart), … te bespreken. Na inschrijving ontvangen jullie hierover meer concrete informatie.

Tocht

Zondag 9 juli: Transport naar Valmeinier (camping)

Maandag 10 juli - zaterdag 15 juli: Bivaktocht

 • Er worden 6 effectieve stapdagen gepland, met dagelijks rond de 6 stapuren en 15-20km. Qua hoogtemeters benaderen we dagelijks de 1000hm+ met af en toe wat uitschieters. Rugzak met bivak materiaal (15-20kg) wordt de volledige tocht gedragen.
 • Een concreet routeplan binnen het gebied wordt aan de groep voorgelegd op het voorbereidingsweekend. Dit wordt een flexibel plan: een hoofdroute, aangevuld met verschillende opties die dagelijks met de groep in functie van het weer, de groepsgeest of blessures zullen gekozen worden.

Plekken die we onderweg op de tocht proberen mee te pikken:

 • Mont Thabor
 • La vallée Etroite
 • Lac des Cerces
 • Rivier La Clarée
 • Le Galibier

Zondag 16 juli: Transport naar huis

Benodigd materiaal

Je hebt alle gebruikelijke bivak- en kampeermateriaal voor de zomer nodig, maar er kan ook gedeeld worden tussen deelnemers. Een paklijst wordt bezorgd en besproken tijdens het voorbereidingsmoment.

Overnachtingen

Tijdens de tocht wordt er geslapen in tenten. We bereiden onze eigen maaltijden.

De nacht voor en de nacht na de tocht, slapen we op een camping in de vallei van Valmeinier. Dat laat ons toe om vooraf rustig samen te komen en de laatste voorbereidingen te treffen. Na avond/nacht na de tocht kunnen we gezellig afronden.

Vervoer

We spreken af op zondag 9 juli op de camping in Valmeinier (adresgegevens worden later nog bezorgd). Er wordt van de deelnemers verwacht dat zij zich op eigen kracht naar de startplaats begeven.

Openbaar vervoer

Het dichtstbijzijnde treinstation bij Valmeinier is St-Michel-Valloire (Auvergne Rhône-Alpes). ‘Waarschijnlijk’ zijn er tegen volgende zomer de volgende mogelijkheden:

 • Rechtstreekse TGV Parijs - St Michel-Valloire (4u30)

 • Alternatief: TGV Parijs - Chambéry + directe verbinding Chambéry - St Michel-Valloire

Auto

Valmeinier ligt zo’n 950km van Brussel met de wagen.

Over de regio

Valmeinier is een gemeente in het Franse departement Savoie. Dit stukje van de Franse Alpen vormt de verbinding tussen de nationale parken van Ecrins en Vanoise. In de winter wordt er vlijtig de wintersport beoefend, maar in de zomer worden de skilatten gewisseld voor de bergwandelschoenen en diverse buitensporten.

Het is een waar paradijs voor wandelaars, met vele blauwe meertjes, rivieren, watervalletjes en rotspuin-hellingen, met als letterlijk hoogtepunt de Mont Thabor (3100m!). Deze bedevaartsroute zal zeker niet zal ontbreken in onze tocht. De uitzichten op de pieken van de Ecrins, Grand Rousses, Aiguilles d’Arves en Vanoise zijn er adembenemend.

‘La Clarée’ is de rivier in de gelijknamige vallei, die zich kenmerkt zich door ongerepte natuur, frisse berglucht, uitgestrekte weides, spiegelgladde bergmeren en ruige bergtoppen. De vallei heeft haar naam vooral te danken aan de helderheid van de rivier. ‘Claire’ betekent ‘helder’ in het Frans en zo ontstond de naam ‘Clarée’. Je kunt er niet omheen, om deze schitterende, kraakheldere rivier.

Het ‘massif des Cerces’ vormt het landschap rondom de rivier. Hoge, grillige bergtoppen met witte puntjes stelen de show, waar je ook kijkt.

triptiek.png

Deelnameprijs

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 300,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

 • Kosten vervoer van/naar de startlocatie
 • Aankoop of huur van eigen materiaal
 • Eigen voeding/drank
 • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 70,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

 • Camping voorbereidingsweekend
 • Camping (voor aanvang van de tocht)
 • Camping (na de laatste stapdag)

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 11 deelnemers toegelaten.
Aanmelden kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 14 januari.

Opgelet:
Deze aanmelding is nog geen garantie tot deelname.
Alle aanmeldingen die binnenkomen zolang de tocht op 'open' staat nemen we in overweging voor de groepssamenstelling, waarbij we onder meer kijken naar ieders ervaring. Dit voor een zo goed mogelijke match met de tocht en het tochtniveau.

Na selectie van deelnemers, stuurt Hiking Advisor je vervolgens een bevestiging van inschrijving via het adres tom@hikingadvisor.be. Er zal dan gevraagd worden het deelnamebedrag te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot 1 maand voor de aanvang van het voorbereidingsweekend (met aftrek van € 10,00 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Jonathan Billen

Jonathan is al jaren gepassioneerd door alles wat ‘outdoor’ is. Deze passie combineert hij met bergwandelen en trailrunnen. Hij volgde cursussen rond zelfstandig bergwandelen, sneeuwschoenwandelen en hooggebergte. In 2020 behaalde hij ook het diploma tot Instructor Mountain Walking & Trekking (IMWT). Tijdens de zomerperiode begeleidt hij tochten in de Alpen, UK of Scandinavië, de rest van het jaar traint hij voor (ultra-)trailruns en focust hij zich in de Hiking Advisor kalender vooral op het trailrun-aanbod.

Sam Janssens

Sam is een enthousiaste buitensporter en Instructor Mountain Walking & Trekking. Hij kan eindeloos genieten van een mooie wandeling of buitenavontuur. Een van zijn passies buiten sport, is de bergen verkennen, voornamelijk al wandelend met de rugzak. Hij heeft ook al geproefd van het hooggebergte, de klimsport, trailrunnen en packraften.. Sam neemt graag mensen op sleeptouw om zo één van zijn passies te delen.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.