Tijdens deze zesdaagse bivaktocht nemen we jullie mee naar de grensgebied tussen de Italiaanse en de Franse Maritieme alpen. We wisselen af tussen het Franse Nationaal Park Mercantour en het Italiaanse Parco Naturale Alpi Maritime.

Dit ongerepte Alpengebied ligt op korte afstand van de Middellandse zee, en de mediterrane invloeden zijn dan ook overal aanwezig. Naast de prachtige kalk rotsformaties wordt dit gebied gekenmerkt door een zeer rijke fauna en flora, en herbergt het een heel aantal endemische soorten.

De tocht bevindt zich, op de aanloop en het einde na, voortdurend in alpien terrein boven de 2200m. Vaak wandelen we op duidelijke wandelpaden, maar af en toe kan het terrein uitdagender zijn: minder duidelijke paden, blokkenvelden,... Daarnaast zijn we 6 dagen zelfvoorzienend: we wandelen dus met een goed gevulde rugzak.  Deze tocht richt zich bijgevolg op fysiek fitte deelnemers, die ervaring hebben met meerdaagse tochten én met bivakkeren.

 • 6 stapdagen
 • Bijna voortdurend in alpien terrein boven de 2200 meter
 • Meestal op duidelijke wandelenpaden, maar soms ook uitdagender terrein: minder duidelijke paden, blokkenvelden,...
 • zelfvoorzienend: we wandelen dus met een goed gevulde rugzak
 • Deze tocht richt zich bijgevolg op fysiek fitte deelnemers, die ervaring hebben met meerdaagse tochten én met bivakkeren.
Techniciteit wandelpad
3
Fysieke paraatheid
3
Bivak uitdaging
3

Programma

22-23/04/2023: verplicht voorbereidingsmoment

Tijdens het weekend van 22 en 23 april  2023 organiseren we met alle deelnemers een verplicht voorbereidingsweekend. Tijdens dit weekend maken we met de volledige groep een bivaktocht met bepakking en overnachting. Dit laat ons als begeleiders toe de fysieke paraatheid, bivak-ervaring en staptechnieken van de groep te kunnen nagaan en bij te sturen waar nodig. 

We maken van de tijd samen ook gebruik om elkaar voldoende te leren kennen en alle praktische zaken zoals materiaal, voeding, vervoer, route, … te bespreken. Begin april ontvangen jullie hierover meer concrete informatie. 

Tocht

Onderstaand overzicht geeft de geplande route weer. Let op: dit routevoorstel kan aangepast worden afhankelijk van de omstandigheden.

Dag 1: Madone de Fenestre naar Lacs de Baissette, 8,6km, +1176m, -427m

 • We vatten onze tocht aan vanuit het prachtige gelegen Madone de Fenestre (1910m) van waaruit we een noordwaartse klim inzetten naar de Pas de Ladres: deze ‘bergpas van de dieven’ verwijst naar de smokkelroute die langs deze pas liep die door handelaars werd gebruikt om betaling van belasting voor hun goederen te vermijden op de ‘hoofdroutes’.
 • Eens over de pas dalen we – de GR52 volgend – af in de val du Haut Boréon, tot aan de Refuge de Cougourde. Van hieruit winnen we terug hoogte langs een pad dat ons eerst bij de Lac Bessons brengt, om dan aan te komen bij de Lacs de Baissette, ons eindpunt voor de eerste dag.

Dag 2: Lacs de Baissette naar Lago Soprano di Fremamorte, 10,5km, + 1056m, -1337m

 • We vervolgen onze route in westelijke richting, waarbij we eerste de komvormige combe Guilié dwarsen om dan – via Lac du Mercantour – uit te komen bij de Col de Cerise (2550). Hier kruisen we de grens met italië, en dalen we af in het Parco Naturale Alpi Marittime. We bevinden on thans in het stroomgebied van de Po, waarvan we het jonge brongebied volgen tot aan Lago Soprano di Fremamorte (2393m), waar we onze tenten opslaan.

 Dag 3: Lago Soprano di Fremamorte naar Lacs de Terre Rouge, 13,1km, +978m, -900m

 • We starten met een bescheiden klim naar Collet des Bresses die ons (even) terugbrengt op Franse bodem. Hier volgen we de rand van de komvormige vallei – met prachtige zichten op Lac Nègre – tot aan de Pas du Préfouns (2615m): een nauwe bergpas te midden van loodrechte granieten rotsen op de Frans-Italiaanse grens. We dalen terug af aan de Italiaanse kant, waar we enkele indrukwekkende meren passeren.  Na Lago Superior di Valscura winnen we opnieuw hoogte en klimmen we naar Baisse de Druos (2628m), vanwaar we na een korte een korte afdaling aankomen op onze bivakkeerplaats bij Lacs de Terre Rouge (2452m).

Dag 4: Lacs de Terre Rouge naar Lac Lausfer Supérieur, 13,6km, +814m, -843m

 • Na het vertrek van bij de Lacs de Terre Rouge brengt een korte klim ons naar de westelijke Pas du Loup (2665m). Terug op Italiaanse bodem zetten we vanuit de oostflank – ongehinderd door de skigebieden aan de Franse zijde - de beklimming in van de Cima della Lombarda (2800m). Vanaf hier volgt de route de rest van de dag de waterscheidingslijn – en tevens de staatsgrens tussen Frankrijk en Italië. Na de afdaling naar Colla della Lombarda (2347m) loopt het pad over de Crête de la Lausetta, die ons bij refugio Tallone brengt. Korte tijd later bereiken we de grenspas Col du Lausfer (2340m), net waarachter zich de Lacs Lausfer bevinden, het eindpunt van de dag.

 Dag 5: Lac Lausfer Supérieur naar Laghi di Lansfero, 15 km, +1145m, -992m

 • Ook vandaag vormt de grenslijn de rode draad van onze route. We starten met het ombogen van de Vallon du Saboulé, waarbij het pad ons naar de graad leidt. We passeren drie topjes naar de Col de la Guercha (2458m), vanwaar we langs de noordelijk georiënteerde flank vervolgen naar Pas de Colle Longue (2428m) en de gelijknamige meren. We vervolgen onze weg via de graad, tot voorbij Col de la Sèche (2561m), waar we opnieuw kiezen voor de Italiaanse flank.  Na een korte technische passage meandert het pad langs de flank, even hoogte prijsgevend om een rotsflank te passeren, richting Lago Lansfero inferiori, waar we de dag beëindigen.

Dag 6: Laghi di Lansfero naar Saint-Etienne-de Tinée, 13,2 km, +546 m, -1928m

 • We vatten de dag aan met een laatste klim die ons, langs Lago Lansfero superior tot bij de Forcella Est del Corborant (2898m) brengt. Onze route loopt noordelijk verder om, na het ronden van het gelijknamige meer terug de Franse grens te kruisen op de Pas d’Ischiator (2843m). Een korte maar technische afdaling brengt ons bij Lac de Rabuons (2505m) en de gelijknamige refuge. We laten de Vallée de Rabuons links van ons en vervolgen onze weg langs de Chemin de l’Energie, een pad dat langs – en soms door – de rotswand is uitgehouwen. Na enkele kilometers daalt het pad af naar de boomgrens, waar de bebossing de hogere temperatuur van de lager gelegen valleien tempert. Een kronkelend pad brengt ons tenslotte in St. Etienne-de Tinée (1145m), het eindpunt van onze tocht.

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, tent, slaapmateriaal (matje, slaapzak), kookgerief, aangepaste kledij en goede stapschoenen. 

Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsweekend, dan kunnen onderling ook afspraken gemaakt worden over delen van materiaal (tent, kookgerief…). Indien je nog iets ontbreekt kan je steeds materiaal huren bij diverse outdoorwinkels.

Overnachtingen

Voor en na de tocht is er een overnachting in een gîte berekend in het nodige reisbudget. Wellicht hangt dit af van het vervoer of dit effectief nodig zal zijn. Dit wordt verder besproken op het voorbereidingsweekend. 

Tijdens de tocht wordt er elke avond gebivakkeerd boven de boomgrens. 

Vervoer

In principe regelt iedereen zijn eigen reis, er kan uiteraard afgesproken worden om samen te reizen. 

De begeleiding gebruikt het openbaar vervoer. Vertrek- en eindpunt van de tocht zijn bereikbaar met het openbaar vervoer. Grootste deel van het traject is treinverbinding tot in Nice. Van daaruit nemen we een bus tot het vertrekpunt. Ook na de tocht nemen we de bus terug tot in Nice. 

Wie met de auto wil reizen kan dat ook, dan moedigen we aan om met verschillende deelnemers samen te carpoolen. Het is een doorgaande tocht, om terug te keren naar het beginpunt van de tocht zal dan wel een stuk openbaar vervoer nodig zijn tot aan de auto. 

Over de regio

De Maritieme Alpen vormen de meest zuidelijke arm van de Westelijke Alpen en bevinden zich tot op amper 50 km van de Middellandse Zee. De Maritieme Alpen worden gedeeld door Frankrijk en Italië, en beide landen hebben grote delen ervan ondergebracht in beschermde gebieden. In Frankrijk het ‘Parc National du Mercantour’ en in Italië ‘Parco Naturale delle Alpi Marittime’. De naam van het Franse park verwijst naar de Mercantour-piek, waarvan men lang dacht dat hij de hoogste was in het gebied. Later bleek dat deze eer gaat naar een piek aan Italiaanse zijde, de 3297 m hoge Cima dell’Argentera.

Dit gebied krioelt van de wandelmogelijkheden. Prehistorische herders, soldaten van het Romeinse leger, pelgrims, handelaars, het jachtgezelschap van de Italiaanse koningen… Vervallen forten en kazernes zijn  recentere getuigen van de strijd die gaande was tijdens de fascistische periode tussen de Fransen en de Italianen. Het gebied wordt al eeuwenlang doorkruist en dit zorgt voor de aanwezigheid van talrijke paden. 

Door de nabije ligging van de Middellandse Zee, zijn er grote klimatologische verschillende in deze regio wat aanleiding geeft tot een grote diversiteit in flora en fauna. Naast gemzen en marmotten, vinden we hier ook steenbokken, moeflons en wolven terug.

Deelnameprijs

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 250,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

 • Kosten vervoer van/naar de startlocatie
 • Aankoop of huur van eigen materiaal
 • Eigen voeding/drank
 • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 150,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

 • camping voorbereidingsweekend 
 • 2x gîte (bij aankomst en na de laatste stapdag)

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 11 deelnemers toegelaten.
Aanmelden kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 19 februari.

Opgelet:
Deze aanmelding is nog geen garantie tot deelname.
Alle aanmeldingen die binnenkomen zolang de tocht op 'open' staat nemen we in overweging voor de groepssamenstelling, waarbij we onder meer kijken naar ieders ervaring. Dit voor een zo goed mogelijke match met de tocht en het tochtniveau.

Na selectie van deelnemers, stuurt Hiking Advisor je vervolgens een bevestiging van inschrijving via het adres tom@hikingadvisor.be. Er zal dan gevraagd worden het deelnamebedrag te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot 1 maand voor de aanvang van het voorbereidingsweekend (met aftrek van € 10,00 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Annelies Neyens

Annelies brengt haar vakanties al van kinds af aan door in de bergen. Dagtochten werden meerdaagse tochten, Europese en verder gelegen bestemmingen wisselen elkaar af. Fan van afgelegen gebieden en op dit moment in de ban van de ruige, desolate maar hartelijke landen in Centraal-Azië. Gepassioneerd door de bergen in alle seizoenen, ze ontdekte een paar jaar geleden de mogelijkheden en uitdagingen van winterse trektochten. In 2022 voltooide ze de opleiding Instructor Mountain Walking & Trekking.

Stijn Mus

Stijn is een enthousiaste bergwandelaar met veel stapervaring in Europa en daarbuiten. Hij deelt graag zijn passie voor meerdaagse bivaktochten in de bergen met zijn gezin en met anderen. De opleiding tot Instructor Mountain Walking and Trekking was dan ook een logische volgende stap. Daarnaast creëert hij ook zijn eigen trekkingmateriaal.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.