Over de oevers van idyllische lochs, door bossen en typisch Schots veen, langs en indien mogelijk zelfs op ruwe munros gaan we op zoek naar de mooiste en rustigste plekjes in ‘Loch Lomond and the Trossachs’, het eerste ‘national park’ van Schotland. Nu eens volgen we een mooi (hoewel vaak drassig) bergpad of een ‘forestroad’, dan weer maken we gebruik van het ‘right to roam’ en creëren we onze eigen weg.

Concept en doelpubliek

Deze tocht omvat 7 wandeldagen. We bivakkeren 5 nachten in onze eigen tent in de vrije natuur of op de daartoe voorziene bivakplaatsen. Eén nacht slapen we op een camping.

Onderweg wordt voldoende ruimte voorzien om stil te staan bij leermomenten en praktische technieken, zodat iedereen met meer bagage aan ervaring terugkeert. Maar het belangrijkste aspect is de beleving, waarbij we samen genieten van de tocht, de omgeving en het moment.

Deze tocht is bedoeld voor stappers met ervaring met meerdaagse (berg)bivaktochten die in goede conditie zijn. Vooral het Schotse weer en terrein kunnen ervoor zorgen dat deze tocht mentaal en fysiek uitdagend wordt. Wees daar dus op voorbereid. Specifiek kan je je verwachten aan:

  • “Vier seizoenen in één dag” is zeker waar in Schotland. Zon hoort daar bij, maar ook regen en zelfs hagel en sneeuw behoren tot de mogelijkheden.
      • Dit staat niet toevallig op de eerste plaats: aanhoudend slecht weer is mogelijk, wat de tocht niet enkel fysiek, maar ook mentaal zwaar kan maken.
  • Een deel van de route gaat over ongebaand terrein. Dat wil zeggen dat er geen pad is, maar dat we door veen, varens, lage struikjes en tussen rotsen ons een weg banen. Gelukkig is de begroeiing in april nog laag. Maar ook dan vraagt dit veel energie.
  • Deze tocht omvat 5 hele en twee halve stapdagen. De bedoeling is om etappes te maken van gemiddeld 6 à 7 stapuren (zonder pauzes) per dag. Toch kunnen er dagen zijn waarbij dit oploopt tot 8 stapuren.
  • Regelmatig zullen er meer dan 700 positieve hoogtemeters overbrugd worden
  • Een deel van de route loopt over geaccidenteerd en technisch moeilijker terrein: blokkenvelden, steile passages, sneeuw, …
  • Je draagt je eigen materiaal en proviand voor 7 dagen.
  • We bivakkeren telkens in de vrije natuur. Eén nacht brengen door op de camping in Beinglas.

Programma

Verplicht voorbereidingsmoment

Vrijdagavond 5 maart en zaterdag 6 maart

We spreken op vrijdagavond 5 maart aan het station van Sint-Joris Weert, vanwaar we samen naar onze bivakplaats wandelen. Zaterdag 6 maart maken we een mooie tocht van de bivakplaats naar Waver, waar we de trein terug nemen. De opzet van het weekend is om samen op stap te gaan, kennis te maken, de materiaallijst te overlopen en afspraken te maken rond de voorbereiding van de tocht. In de loop van februari ontvangen jullie hierover meer concrete informatie.

Tocht

Dag 1 : Aberfoyle- loch Ard 9.5km +252m  en -214m  = 3u

Op dag 1 trekken we door Queen Elizabeth forest naar een idyllische kampeerplek op de oever van loch Ard. Als het weer het toelaat krijgen we door de dennenbomen al mooie zichten op Ben Venue en Ben Lomond, Loch Ard en de omringende Trossachs heuvels. De paden van vandaag zijn vooral forestry roads, hier en daar volgen we een kleiner pad langs een uitzichtpunt.

Dag 2 : Loch Ard- loch Achray via Ben Venue 16 km +779m  en -741m  = 7u (+ Top: 1.5km ±134m  = 1u)

Op dag 2 stappen we eerst langs een oud aquaduct naar Ledard farm, waar de klim op de flank van de Ben Venue start. Een smal, steil en soms zompig bergpad brengt ons naast de top van Ben Venue die we optioneel beklimmen (Top Ben Venue: 1.5km 134  = 1u). Van hier hebben we als het weer het toelaat prachtige zichten tot aan de Arrochar alps, Ben Lomond, de Crianlarich toppen, loch Katrine en loch Lomond. Daarna dalen we af naar Loch Archray waar we onze bivak opzetten.

Dag 3 : Loch Achray naar loch Voil en loch Doine 17.8 km +640m  en -601m = 7u

Op dag drie trekken we door het dorpje Brig o’ Turk, langs het glen Finglas reservoir, door de valleien Gleann nan Meann en Glen Sorinne naar Loch Voil en Loch Doine. Dirt road, pad en ongebaand terrein volgen elkaar op. Als het weer meezit hebben we mooie zichten op Glen Finglas en de omliggende heuveltoppen.

Dag 4: Loch Voil-Beinglass 22.5 km +682m  -818m  = 8u

Vandaag trekken we de vallei van de river Larig in. We starten op een dirtroad die als snel overgaat in ongebaand terrein en volgen een stuk van de oude ‘coffin road’ richting Parlan hill. In het amfitheater gaan wij echter verder naar Lochan Beinn Chabhair. Dit is het hoogste punt van de dag. Hier nemen we een goed uitgesleten bergpad naar beneden in de vallei Glen Falloch. In deze vallei, op het einde van Loch Lomond, installeren we onze tenten een nachtje op de camping van de Beinglas farm en genieten van een beetje luxe.

Dag 5: Beinglas-Abyssinia bothy-bealach Ben Vane 17.5 km +927m  -563m  = 6/7.5u

Op dag 5 gaan we naar de mooie ‘Arrochar alps’. Een bergketen in het Noorden van Loch Lomond and the Trossachs met bekende toppen zoals ‘the Cobbler’ en ‘Beinn Ime’. We volgen eerst een vaag pad en dan een dirtroad richting Beinn Damhain. Als de condities het toelaten vervolgen we op ongebaand terrein de klim naar deze ‘Graham’ top en dalen we wat verder de srath Dubh-Uisge vallei in tot aan de Abyssinia bothy. Bij plan B volgen we de forestry troad van Beinglass naar Abyssinia. Vanwaar we nog een klimmetje door ongebaand terrein wagen naar de Bealach aan de voet van Ben Vane en Ben Ime om onze tenten op te zetten.

Dag 6: Top 8km +600m en -100m  = 5.5u

Op dag 6 is er tijd voorzien om indien de condities het toelaten een van de prachtige Arrochar toppen te beklimmen.  Ben Vane, Beinn Ime, Beinn Narnain of the Cobbler

Dag 7: Bealach-Tarbet 11.6km +253m  en -838m  = 4.5u

Op dag 7 dalen we door de vallei van Glen Loin terug af naar de bewoonde wereld. In Tarbet nemen we de bus of trein terug naar Glasgow waar onze wegen zich terug scheiden.

Opgelet: de boven beschreven route kan aangepast worden aan de veranderende condities van het weer, de bergen en de groep.

Benodigd materiaal

Eigen bivakmateriaal: matje, slaapzak, rugzak, stapschoenen, kledij, eten, …

Tenten, vuurtjes en kookpotten kunnen gedeeld worden.

Voorzie warm en waterdicht materiaal. De temperatuur op zeeniveau varieert in deze periode tussen 3 en 11°. Maar hoe hoger, hoe lager de temperatuur. Op de toppen kan het kwik veel dieper zakken. Een gevoelstemperatuur van -11°C is daar zeker geen uitzondering. We dalen steeds af om te bivakkeren. Maar voorzie slaapmateriaal dat tot zeker -5°C comfort geeft.

Regen hoort bij het Schotse weer. Een goede regenjas, regenbroek, rugzakhoes en gaiters zijn onontbeerlijk.

Overnachtingen

5 maal bivakkeren we in de vrije natuur in onze tent. Eén nacht slapen we op een camping

Vervoer

Op zaterdag 10 april komen we rond de middag samen in Glasgow (buchanan busstation). Van hieruit nemen we om 13.10 samen de bus naar Aberfoyle (Stirling). Glasgow is te bereiken met het vliegtuig (tussenstop in Amsterdam, Edinburgh of Londen) of de trein of bus (bv eurostar tot Londen en de caledonian sleeper van Londen naar Glasgow: een aanrader!).

Omwille van organisatorische redenen (annuleringen, de nabijheid van de luchthavens, tijdstippen van vertrek en terugkeer) boekt iedereen zijn eigen ticket. Dit laat bovendien persoonlijke flexibiliteit toe: als je graag langer blijft of een voorkeur hebt voor een ander transportmiddel is dat geen enkel probleem.

Op vrijdag 16 maart komen we tegen de vroege namiddag in Arrochar/Tarbet aan Loch Lomond aan. Vanaf hier nemen we samen de bus of trein terug naar Glasgow. Het vervoer van Glasgow naar Loch Lomond and the Trossachs national park en terug is inbegrepen in de prijs van de tocht en wordt door de begeleiders geregeld.

Indien je een andere reisweg wenst te volgen naar Aberfoyle en/of vanuit Arrochar/Tarbet terug naar huis, neem je contact op met de begeleiders via maesellen@hotmail.com. De prijs van het vervoer van Glasgow naar het Loch Lomond and Trossachs national park wordt dan van je totaalprijs afgetrokken (=€32). 

Zo kan bijvoorbeeld een rechtstreekse heenvlucht naar Edinburgh met Brussels airlines voor sommigen beter uitkomen.

Over de regio

Wanneer je van Glasgow en Edinburg naar de Noordelijke highlands reist, kom je in het Loch Lomond and the Trossachs national park de eerste ‘bergen’ tegen. Het park bestaat uit een keten van ‘bergen’ en meren die met toppen boven de 1100m het begin vormen van van de ‘highlands’ in het Noorden.

Periode

April en mei beschouwen veel Schotten als de beste periode om te wandelen omdat de ergste winterstormen voorbij zijn en het weer zachter en beter wordt. Zeker in de valleien, waar de planten reeds ontluiken en de dieren uit hun winterslaap komen. Dit levert bovendien vaak schitterende panorama’s op van besneeuwde bergtoppen boven lieflijk groene valleien rond blinkende meren.

En last but not least zouden er in april geen midges (kleine bijtende vliegjes) zijn. Een heuse verademing!

Vragen

Bij vragen over de stage kan je een mailtje sturen naar maesellen@hotmail.com.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht, je club kies je bij inschrijving. BVLB en Hiking Advisor zijn twee van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

Over de organisatoren / begeleiders

Ellen Maes

Ellen voelt zich al van kind af thuis in de bergen. Tijdens haar studententijd kreeg ze ook het tentenhikingvirus te pakken. Hierbij gaat haar voorkeur uit naar desolate berggebieden zoals IJsland, Schotland en Noorwegen om volledig te deconnecteren. Zij houdt van de sfeer en het gemeenschappelijk doel van groepsreizen. Zij is Instructor Mountain Walking & Trekking en volgde de wilderness advanced first aid of WAFA opleiding.

Philippe Annys

Als laatbloeier ontdekte Philippe de bergen. Met passie ging hij op zoek naar vele mogelijkheden die de bergsport aanbiedt (zomer winter, rotsklimmen, via-ferrata). Die ervaring en beleving geeft hij al meer dan 12j door via de opleiding zelfstandig bergwandelen (met bivakkeren). Met een tentje aan een meer staan is de ultieme beleving. Als IMWT en als lid van enkele technische werkgroepen bij KBF zet ik me 200% in om het opleidingstraject vorm te geven

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.