Laden Evenementen

De Noord-Italiaanse regio Valle d’Aosta mag dan wel de kleinste regio van Italië zijn, omringd door de hoogste toppen van de Alpen is deze regio echt een te ontdekken parel. We doorkruisen het gebied ten zuiden van de provinciehoofdstad Aosta. De 4000-ers bewonderen we vanop afstand, we toppen wel een aantal 3000-ers, de Mont Emilius, de Becca di Nona, de Mont Glacier en de Punta Rossa del Grivola. De eerste 5 dagen gaan we op verkenning doorheen het gebied rond de Mont Emilius, de laatste 2 dagen vertoeven we in het nationaal park Gran Paradiso.

Concept

We maken een 7-daagse trektocht waarbij we overnachten in onbemande bivakhutten. Deze zijn eenvoudig maar wel voorzien van bedden waardoor we enkel een lakenzak of lichte slaapzak nodig hebben. Eén nacht overnachten we in een bemande hut. We zijn geheel zelfvoorzienend, alle eten voor de trektocht nemen we zelf mee. De tochten zijn stevig, elke dag wandelen we 7 à 9u, overbruggen we heel wat hoogtemeters en dragen een rugzak van +/- 14kg.

Doelpubliek

Deze ervaringstocht is voor de gevorderde hiker. Gezien het stevige terrein en de te overbruggen hoogtemeters, zijn bergwandelervaring, tredzekerheid en een prima fysieke conditie essentieel.

Programma

We vertrekken op zaterdag 1 augustus en overnachten diezelfde avond op de camping Campeggio Les Salasses in Liliaz, een dorpje vlakbij het bekende Cogne. Deze camping is ook het eindpunt van de tocht op 29 augustus. Zondag 30 augustus keren we huiswaarts met veel mooie herinneringen en plannen voor het volgende jaar.

Dag 1 – zondag 23 augustus

Vanuit de camping in Lillaz (1617m) rijden we met de wagen naar het hoger gelegen Gimillan (1787m). We nemen het pad naar Col Garin (2815m) en dalen af naar rifugio Arbolle (2496m). Daar nemen we even pauze en maken de rugzak lichter voor de beklimming van de Becca de Nona (3142m). We genieten van het zicht op Aosta, de Grand Combin en de Mont Blanc en dalen terug af naar de hut.
Tijd: 9u Stijgen: 1281m Afdalen: 965m

Dag 2 – maandag 24 augustus

De volgende ochtend gaan we vroeg op pad, we stijgen en passeren langs lago Gelato op weg naar Passo Tre Cappuccini (3241m) waar de zuidoostgraat ons naar de top van de Mont Emilius (3559m) brengt. Opnieuw kunnen we genieten van een prachtig zicht op onder meer de Grivola en Gran Paradiso in het zuiden. We dalen terug af naar de pas en vervolgen de weg naar de bivacco Menabreaz (2510m) aan het lago Inferiore.
Tijd: 8u Stijgen: 1063m Afdalen: 1049m

Dag 3 – dinsdag 25 augustus

We kiezen opnieuw voor een vroege start en nemen het pad naar Col de Leppe (3110m) en dalen vervolgens af naar het almbekken van Grand Chaux (2370m). We stijgen naar Col Lavodilec (2854m) en dalen opnieuw af, naar het lac Lavodilec (2357m). We vervolgen onze tocht via weg nr 102 (intervallivo), passeren achtereenvolgens een weerstation, een alpenweide aan Grand-Alp, en na een engte komen we aan bij het nieuwe bivacco Borroz Rotary (2156m).
Tijd: 8u Stijgen: 1097m Afdalen: 1438m

Dag 4 – woensdag 26 augustus

We starten de dag met de beklimming van de Mont Glacier (3186m) en dalen daarna af via Col de Fussi (2912m) naar het lac Pontonnet (2702m). De dag gaat op en neer verder via de Col Pontonnet (2897m) en de Col de Fenis (2857m). Na deze dag vol contrasten komen we aan bij het bivacco Muggia Glarey (2850m)
Tijd: 8u Stijgen: 1070m Afdalen: 1260m

Dag 5 – donderdag 27 augustus

Vandaag dalen we terug af naar Gimilian waar we de wagen oppikken, rugzak aanvullen voor de laatste dagen van de tocht en doorrijden naar Valnontey (1666m), een zijvallei van Val di Cogne. We nemen het pad naar bivacco Leonessa (2910) met de Herbetet en de Gran Paradiso in de achtertuin.
Tijd: 7u Stijgen 1070m Afdalen: 1260m

Dag 6 – vrijdag 28 augustus

Vanuit het bivak nemen we de hoogteweg naar Rifugio Sella (2584m), waar we de Alta Via 2 volgen tot op 2844m hoogte. Onze weg buigt af naar het bivacco Gratton (3198m) met zicht op de Grivola (3969m).
Tijd: 8u Stijgen: 850m Afdalen: 1110m

Bivacco Gratton

Dag 7 zaterdag 29 augustus

Op de laatste dag vervolgen we het pad naar de top via de noordoostelijke kam. Het puin maakt plaats voor sneeuwvelden die we volgen tot de top van de Punta Rossa (3630m). We dalen af naar de Colle della Rossa en komen via een steil pad opnieuw op de Alta Via 2. Via de rifugio Sella dalen we verder af naar Valnontey (1666m) waar iets fris ons opwacht. Met de wagen rijden we terug naar de camping in Lillaz voor onze laatste overnachting.
Tijd: 7u Stijgen: 430m Afdalen: 1960m

Overnachtingen

Tijdens deze 7-daagse overnachten we in onbemande bivakhutten, 1 nacht brengen we door in een bemande hut.

Verplicht voorbereidingsmoment op 6 juni

Op zaterdag 6 juni komen we samen om kennis te maken, de tocht en het nodige materiaal te overlopen én voor een stevige tocht. Na inschrijving krijgen jullie hier meer informatie over.

Vervoer

Carpoolen, concrete afspraken kunnen gemaakt worden op het voorbereidingsmoment.

Benodigd materiaal

Trekkingmateriaal voor een bivaktocht van 7 dagen in alle weerscondities. Op voorhand wordt een paklijst bezorgd, die uitgebreid zal worden besproken tijdens de voorbereidingsdag.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 220 euro. Hierin zit de begeleiding, organisatie, 2 nachten camping en 1 nacht in een bemande berghut in half pension inbegrepen. Overnachten in de onbemande bivakhutten is gratis. Leden van een andere KBF-club betalen €10 extra.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze stage, je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind 2020.

Over de begeleider

De tocht wordt begeleid door Luc Thomas, gediplomeerd bergwandelgids en klimmer. Hij heeft reeds vele meerdaagse tochten in de Alpen, Vogezen , Zwarte woud en Ardennen achter de rug.

Inschrijvingen

Er worden maximum 8 deelnemers toegelaten. Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier. Een mail wordt verstuurd met bevestiging van je inschrijving. Er zal dan gevraagd worden het voorschot te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd. Annuleren kan kosteloos tot 31 maart 2020, daarna wordt het deelnamegeld niet terugbetaald tenzij een andere deelnemer gevonden wordt. We raden aan om een annulatieverzekering te nemen! Lees op deze pagina onze algemene voorwaarden na.