Jotunheimen, het ‘huis van de reuzen’ is een uitgestrekt berggebied in centraal Noorwegen.
Naast de hoogste toppen van het land herbergt dit Nationaal Park uitgestrekte valleien, talloze meren, gletsjers, rivieren, watervallen en meer van het beste dat Noorwegen te bieden heeft. Op het einde van de zomer zoeken we de mooiste plekken op in het feeërieke landschap.
Techniciteit wandelpad
3
Fysieke paraatheid
3

Concept en doelpubliek

Tijdens deze zevendaagse bivaktocht doorkruisen we het Nationaal park van West naar Oost. We starten in Fondsbu en eindigen - na een passage over de Besseggen-kam - in Gjendesheimen. De tocht loopt over technisch uitdagend terrein. De dagetappes van 12 tot 15 kilometer en ca 600 hoogtemeters kunnen - waar mogelijk en gewenst - uitgebreid worden met bijkomende zijtrips.

Programma

14-15/05/2022: verplicht voorbereidingsweekend

 

Zaterdag 25/06/2022: transferdag

Stapdag 1 (zondag 26/06) (ca. 12,5km; 550hm; 4u30 staptijd):

Onze tocht start zondag in Fondsbu, een klein gehucht aan de westelijke oever van het Bygdin-meer. Het dorpje bestaat slechts uit een handvol huisjes maar toch zijn er verschillende overnachtingsmogelijkheden. Hier kan je eventueel gebruik van maken voor we de tocht aanvatten. Op de eerste dag trekken we noordwaarts de wildernis. We stijgen doorheen een vallei en wisselen de groene weides in voor een kalere, rotsige omgeving. We passeren verschillende bergmeren en plannen een eerste bivak bij Mjølkedalstjørni.

Stapdag 2 (maandag 27/06) (ca. 14km; 500hm; 5u30 staptijd):

We starten de tweede stapdag met een scherpe klim waarmee we de vallei ten noorden van onze bivakplek bereiken. Na de klim dalen we meteen af tot bij het Rauddalsvatnet van waaruit we de vallei eerst oostwaards en later noordwaarts verder volgen. We blijven op de bodem van het dal tot bij het Langevatnet-meer waar we langs de noordelijke oever bivakkeren. Op zoek naar een mooi panorama van de omliggende valleien kunnen we optioneel de Visbretinde beklimmen als extra lus.

Stapdag 3 (dinsdag 28/06) (ca. 15km; 370hm; 5u30 staptijd):

We trekken verder langs de noordelijke oever van het Langevatnet. Op het meest westelijke punt van het meer draaien we ons scherp richting het noorden. We volgen vanaf hier een lange vallei met op de bodem een vlechtende rivier waarin het debiet sterk afhankelijk is van de seizoenen. Halverwege de vallei zoeken we een mooie bivakplek op.

Stapdag 4 (woensdag 29/06) (ca. 15,5km; 600hm; 5u30 staptijd):

Onze route voert verder noordwaarts door de vallei. Van zodra we terug in een groenere vegetatiegrodel komen slaan we oostwaarts af om terug hoogtemeters te maken en bij onze slaapplek te komen in de buurt van enkele kleinere meertjes bij Veslgluptjonnen.

Stapdag 5 (donderdag 30/06) (ca. 15km; 350hm; 5u30 staptijd):

Het doel vandaag is om tot bij het grote Russvatnet te raken. Hiervoor dalen we eerst enkele 100-en meters af om tot bij een brede valleibodem met een brede verwilderde rivier te komen. Vanaf hier stijgen we terug richting het zuidoosten om uiteindelijk vanuit de hoogte het Blåtjønnåe-riviertje te volgen dat het Russvatnet vanuit de hoogte voedt. Langs de oevers van de snelstromende rivier zoeken we een geschikte bivakplek.

Stapdag 6 (vrijdag 1/07) (ca. 13km; 500hm; 5u staptijd):

We trekken verder langs de noordelijke oever van het Russvatnet naar het zuiden. We stappen richting de Memurubu-hut aan de oever van Gjende. Aan de hut kunnen we iets eten of drinken. Langs de noordzijde van het enorme Gjende-meer zoeken we een geschikte bivakplaats van waaruit we morgen de bekende Besseggen-graat kunnen beklimmen.

Stapdag 7 (zaterdag 2/07) (ca. 10km; 500hm; 5u staptijd):

Vandaag trotseren we de Besseggen-graat. De tocht geeft toegang tot wijdse panoramas over Jotunheimen richting het noorden én zuiden. We dalen terug af van de graad om tot bij de parking in Gjendevegen te komen waar we onze tocht afronden.

Zondag 3/07: transferdag

 

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje, slaapzak) en goede stapschoenen. Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsweekend en meestal wordt er vanalles onder de deelnemers gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/etc.). Indien je nog iets ontbreekt kan je steeds terecht bij diverse verhuurfirma’s of in extremis bij de begeleider.

Overnachtingen

Bivakkeren

Vervoer

Je staat zelf in voor je vervoer naar Fondsbu en vanaf Gjendevegen (beide locaties zijn met openbaar vervoer bereikbaar vanuit Oslo). Voor zover mogelijk reizen we uiteraard samen. Afspraken worden gemaakt op het voorbereidingsweekend.

Prijs, Inschrijven, Annuleren

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze opleiding. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 300,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

  • Kosten vervoer thuis-Oslo (heen en terug)
  • Aankoop of huur van eigen materiaal
  • Eigen voeding/drank
  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 165,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

  • Camping voorbereidingsweekend
  • Overnachting nacht voor de eerste en na de laatste stapdag (locatie te bepalen in overleg met deelnemers)
  • Bus van Oslo naar Jotunheimen (heen en terug)

Er worden maximum 11 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 7 mei.

Opgelet: dit is nog geen bevestiging van inschrijving. Alle aanmeldingen die binnenkomen zolang de tocht op 'open' staat nemen we namelijk in overweging voor de groepssamenstelling, waarbij we onder meer kijken naar ieders ervaring. Dit voor een zo goed mogelijke match met de tocht en het tochtniveau.

Hiking Advisor stuurt je vervolgens een bevestiging van inschrijving via het adres tom@hikingadvisor.be. Er zal dan gevraagd worden het deelnamebedrag te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot 1 maand voor de aanvang van het voorbereidingsweekend (met aftrek van € 10,00 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Jasper Billemont

Al van kinds af aan aangetrokken door de bergen en de buitenlucht. Van zodra dat kon trok ik er zelfstandig op uit. Naast meerdaagse wandeltochten proef ik ook graag van andere buitensport disciplines zoals rotsklimmen, via-ferrata, mountainbike of bikepacking. In 2020 volgde ik samen met enkele HA-kompanen de IMWT-opleiding.

Stijn Mus

Stijn is een enthousiaste bergwandelaar met veel stapervaring in Europa en daarbuiten. Hij deelt graag zijn passie voor meerdaagse bivaktochten in de bergen met zijn gezin en met anderen. De opleiding tot Instructor Mountain Walking and Trekking was dan ook een logische volgende stap. Daarnaast creëert hij ook zijn eigen trekkingmateriaal.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.