In het uiterste noordwesten van IJsland ligt het afgelegen schiereiland Hornstrandir. Reeds meer dan een halve eeuw geleden trokken hier de laatste permanente bewoners weg. Sindsdien is het grootste deel van het schiereiland omgevormd tot een van de grootste natuurgebieden van IJsland. Het gebied is moeilijk bereikbaar over land en wordt eigenlijk enkel ontsloten via ferry’s die vanuit Ísafjörður, een havenstadje net ten zuiden van het gebied vertrekken.

Kenmerkend voor Hornstrandir zijn de enorme kliffen die boven de zee uittorenen, diepe fjorden, de met stenen bezaaide hoogvlaktes en de uitgestrekte groene valleien. De machtige vogelkliffen, die we in het noorden van het gebied terug vinden, zijn de grootste van Europa. Hier nesten meer dan dertig unieke vogelsoorten. De meest iconische is ongetwijfeld de papegaaiduiker. Het gebied is ook gekend voor zijn grote populatie aan poolvossen aangezien het hier reeds lange tijd verboden is om te jagen.

We nemen vanuit Ísafjörður een ferry die ons net ten zuiden van het eigenlijke Hornstrandir-schiereiland afzet. Van hieruit trekken we, volledig autonoom en op eigen krachten, het natuurgebied binnen. We trekken van vallei naar vallei langs de noordelijke kustlijn. Na ekele dagen bereiken we de iconische kliffen van Hornstrandir. We traverseren het natuurgebied verder tot we het volledig doorgestoken zijn. Uiteindelijk komen we uit bij Hesteyri waar we terug een ferry kunnen nemen tot in Ísafjörður.

 • Geen tussentijdse bevoorrading mogelijk: rugzak zal bij aanvang 15 à 20kg wegen
 • Geregeld doorwadingen van rivieren
 • Meestal gemarkeerde paden, maar delen van de tocht gaan door ongemarkeerd terrein
 • Door de noordelijke ligging kans op gure weersomstandigheden, waarvoor door het open terrein weinig beschutting te vinden is
 • Gericht op gevorderde hikers: een goede fysieke conditie, goede staptechniek en ervaring met bivakkeren zijn noodzakelijk.
Techniciteit wandelpad
3
Fysieke paraatheid
3
Bivak uitdaging
3

Programma

13-14/05/2023: voorbereidingsweekend

Tijdens het voorbereidingsweekend ondernemen we een tweedaagse tocht vanuit La Roche-en-Ardenne. We gebruiken deze twee dagen om elkaar te leren kennen en om alle praktische afspraken voor de tocht in IJsland te overlopen.  

 

Tocht

Onderstaand is het voorlopig programma voor de tocht in Hornstrandir dat fungeert als kapstok. Het gebied biedt ons verschillende variëteiten waar we op kunnen inpikken naar gelang de condities ter plaatse.

Dag 0: Zaterdag 22 juli (0,5km; 200hm)

We nemen de ferry vanuit Ísafjörður tot in Grunnavik, net ten zuiden van Hornstrandir. We bivakeren in de vallei van Grunnavik.

Dag 1: Zondag 23 juli (24km; 200hm)

Vanuit de Grunnavik-vallei trekken we oostwaarts langs de zuidelijke kustlijn van het Hrafnsfjörður. Waar we aan het uiteinde van het fjord een bivakplek zoeken.

Dag 2: Maandag 24 juli (20km; 1000hm)

We traverseren het schiereiland en betreden het effectieve Hornstrandir-natuurpark. We starten onze tocht langs de noordelijke kustlijn van het schiereiland. Bij Smiðjuvík zoeken we een bivakplek.

Dag 3: Dinsdag 25 juli (20km; 1300hm)

We trekken verder noordwaarts langs de kust van Hornstrandir om langs de eerste van verschillende impressionante kliffen te passeren ter hoogte van Innstidalur. ’s Avond dalen we terug af tot bij Hornvik om te overnachten aan de kustlijn.

Dag 4: Woensdag 26 juli (26km; 1200hm)

We lopen verder langs de noordelijke zijde van Hornstrandir om via enkele indrukwekkende kustmassieven tot bij Fljótsvatn te komen, waar we bivakkeren.

Dag 5: Donderdag 27 juli (19km; 650hm)

We ronden het schiereiland van Hornstrandir en passeren richting het zuidoosten onder andere de verlaten nederzetting van Aðalvík. We bivakeren ter hoogte van de zuidoostelijke uithoek van Hornstrandir, nabij Sæból.

Dag 6: Vrijdag 28 juli (14km; 500hm)

Vanaf Sæból trekken we oostwaarts in de richting van Hesteyri waar we kunnen bivakkeren in de buurt van de kleine nederzetting waar zich enkele zomerverblijven bevinden.

Dag 7: Zaterdag 29 juli.

Terugreis met ferry vanuit Hesteyri naar Ísafjörður

Benodigd materiaal

Na inschrijving wordt aan de deelnemers een gedetailleerde paklijst bezorgd. Deze wordt ook uitvoerig overlopen op het voorbereidingsweekend.

Overnachtingen

We overnachten elke nacht in de tent.

Vervoer

We spreken af in Ísafjörður. Dit is de grootste stad in de noordwestelijke fjorden van Ijsland. Hoewel de stad via de weg bereikbaar is, is de eenvoudigste manier om hier rechtstreeks te raken een binnenlandse vlucht vanaf de hoofdstad Reykjavik. Voor deze binnenlandse vluchten kan je terecht bij Icelandair. Let er wel op dat deze vluchten vertrekken vanaf de kleinere luchthaven Reykjavik en niet de internationale luchthaven van Keflavik, die iets buiten Reykjavik ligt.

Deelnameprijs

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 370,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

 • Kosten vervoer naar en van de startlocatie
 • Aankoop of huur van eigen materiaal
 • Eigen voeding/drank
 • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 220,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

 • Camping voorbereidingsweekend
 • Overzetboot Hornstrandir (heen en terug)

Over de organisatoren / begeleiders

Jasper Billemont

Al van kinds af aan aangetrokken door de bergen en de buitenlucht. Van zodra dat kon trok ik er zelfstandig op uit. Naast meerdaagse wandeltochten proef ik ook graag van andere buitensport disciplines zoals rotsklimmen, via-ferrata, mountainbike of bikepacking. In 2020 volgde ik samen met enkele HA-kompanen de IMWT-opleiding.

Pieter Schroé

Al van jongs af aan trok Pieter naar de bergen, eerst nog met de familie maar al snel solo of met vrienden.
Na vele ervaringen in alle mogelijke Europese berggebieden (en enkele iets verder weg) besloot hij om zich in 2020 bij te scholen tot IMWT-er (instructor mountain walking and trekking). Daarnaast is hij al vele jaren bezig met het begeleiden van winterbivaktochten en kan je hem in zijn vrije tijd ook vinden aan de voet van een klimmassief.

Inschrijven

Deze activiteit is afgelopen.