Het Parc National des Ecrins wordt gekenmerkt door steile rotswanden en een beperkt aantal paden. Het is dan ook behoorlijk ruw en er liggen diverse kleine meertjes. Toeristen tref je voornamelijk aan de rand van het Parc National waardoor het in de kern van het park relatief rustig is. Marmotten en gemzen zijn talrijk aanwezig in de vele valleien. De regio is een ideale bestemming voor een prachtige tocht.

Concept en doelpubliek

Dit is een ervaringstocht voor beginners. Nog nooit met de tent op stap geweest in de bergen en op zich nog niet te veel ervaring in de bergen? Geen nood, we nemen jou mee en zetten met kleine stapjes jou op weg op in de bergen te bivakkeren. Met vele tips en tricks.

Fysieke paraatheid: niv 2

Gemiddeld 5 à 6 uur wandelen per dag. Hoogteverschillen tot circa 800 meter per dag. Voor iedereen met een goede basisconditie. Meerdaagse tocht in lijn, elke dag een andere overnachtingsplaats.

Technisch wandelniveau: niv 2

Goed begaanbaar wandelpad, korte stukjes over geaccidenteerd ongebaand terrein zoals een blokkenveld of  een korte gezekerde passage. (Niveau wandelpad T3 – rood)

Foto: in de verte is er de oversteek van de Col de la Muzelle

Programma

Voorbereidingsmoment

Zaterdag 5 juni van 9u tot 15u te Scheepswerfkaai - 1500 Halle (0495/30.77.67)

 

Tocht

Zaterdag 31/7 – aankomst + installatie op camping Vénosc vanaf 16u.

Reisfiche beschrijving Ecrins

Benodigd materiaal

Deze sturen we je door van zodra er ingeschreven is.

Overnachtingen

Bij aankomst en vertrek op camping Vénosc bij vertrek, onderweg met de tent op idyllische plaatsen, 1 overnachting in Pension in Valsenestre (half-pension)

Vervoer

Best via Carpoolen. Spreken we af op voorbereidingsweekend

Over de regio

Het Parc national des Écrins is een nationaal park in Frankrijk. Het eerste natuurreservaat in deze regio werd gesticht in 1913 als het Parc National de la Bérarde. Na samenvoeging van grote natuurgebieden ontstond in 1973 het grote “Parc des Écrins”.

Het nationale park omvat het Écrinsmassief en beslaat inmiddels meer dan 90.000 hectare en heeft rondom een beschermde zone van nog eens 180.000 hectare. Het ligt in het departementen Isère, regio Auvergne-Rhône-Alpes, en het departement Hautes-Alpes, regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, tussen de steden Gap, Briançon en Grenoble.

Vooral bekend zijn de sinds 2003 sterk teruglopende gletsjers, zoals de “Glacier de la Girose”, de “Glacier de la Meije”, en de bekendste, goed toegankelijke “Glacier Blanc”. De hoogste toppen van het park zijn Barre des Écrins (4102 m), La Meije (3982 m), Ailefroide (3954 m), Mont Pelvoux (3946 m) en Pic Sans Nom (3913 m).

2020-07-06-12.26.00-1024x768.jpg

Zicht op de Lac de la Muzelle

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht, je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

Over de organisatoren / begeleiders

Philippe Annys

Als laatbloeier ontdekte ik de bergen. Met passie ging ik op zoek naar de vele mogelijkheden die de bergsport aanbiedt (bergwandelen zomer en winter, rotsklimmen (KVB3), via-ferrata, …). Die ervaring en die beleving geef ik nu al meer dan 12j door aan wie leert om op een zelfstandige en verantwoorde basis de bergen in te trekken, gericht op bivakkeren. Met een tentje aan een meer staan is de ultieme beleving. Als zomergids UIAA, als bestuurslid van de vzw Hiking Advisor en als lid van enkele technische werkgroepen bij het KBF zet ik me 200% in om het opleidingstraject Zelfstandig Bergwandelen vorm te geven en opleidingen te verzorgen (mod 1 tot 4).