De Chartreuse is een vlot bereikbaar stukje Franse Alpen, vlakbij Grenoble. De herfst is ideaal voor een bivaktocht in dit gebied. De eiken- en beukenbossen kleuren prachtig oranje, herten burlen, bij mooi weer zijn de uitzichten heel scherp en wijds. Terwijl sneeuw langzaam het wandelen in het hooggebergte onmogelijk maakt, blijft de wat lager gelegen Chartreuse, met toppen tot 2000 m, zeer goed toegankelijk.

We profiteren van het uitstekende openbaar vervoer om een doorsteek te maken van de hele Chartreuse, van noord naar zuid. In plaats van de gebruikelijke 4 à 5 dagen voor deze doorsteek, nemen we er 7. De etappes zijn dus beperkt tot 5 à 6 uur stappen. De rugzak blijft licht – we passeren 2 maal in dorpen voor inkopen. 

De Chartreuse is een unieke confrontatie van oude bossen en alpenweiden enerzijds met scherpe rotspieken en de onmogelijkste kalkerosievormen anderzijds. Die gaan we via enkele optionele zijpaden ook verkennen. Daarnaast passeren we ook enkele oude dorpen, kloosters, burchten en alpages.

Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
2

Concept en doelpubliek

Deze ervaringstocht is gericht op gevorderde bergwandelaars (op fysiek en technisch vlak). 

Deze zevendaagse rocht doorkruist de Chartreuse van noord naar zuid. We starten in Chambéry aan het TGV-station; een korte rit met een minibusje brengt ons naar de rand van de Chartreuse.
We bouwen geleidelijk op. Na een inloopdag maken we een tweedaagse over de Hauts-Plateaux, een beschermd natuurgebied. Het middenstuk van de tocht brengt ons in het hart van de Chartreuse. Na een nacht bij de Grand Som passeren we het Kartuizerklooster dat zijn naam gaf aan het hele massief. Een blitzbezoek aan Saint-Pierre leidt ons naar het meest alpiene stuk van de Chartreuse dat we hopelijk kunnen bekronen met de top van de Dent de Crolles. De tocht eindigt in Le Sappey, waar er een vlotte busverbinding is naar het TGV station van Grenoble.

De dagetappes zijn 5 à 6 uur stappen. Op een doorsnee dag is er 700 à 800 m stijgen en evenveel dalen. Op enkele dagen wordt er vooral gestegen (dan pushen we ons even tot een 1000 m maar we nemen daar dan de nodige tijd voor) en op enkele dagen wordt er vooral gedaald. 

De tochten zijn grotendeels op goed onderhouden paden. Er zijn enkele korte passages waar moet geklauterd worden (“wandelen met de handen”) of zijn er korte stukjes Lapiaz (vlakke kalksteen doorsneden met erosiegeulen).
De optionele extra’s naar een top of via “sangle” zijn vaak een stuk technischer. 

De tocht is opgevat als een low carbon footprint trekking.

Programma

20-21/08/2022: verplicht voorbereidingsweekend

In de regio rond Dinant. 

Zaterdag 1 oktober 2022 : heenreis naar Chambéry + verplaatsing naar Chalet de la Gorgeat.

Afspraak om 16:30 uur in het station van Chambéry Challes Les Eaux. In stapkledij, met de rugzak in orde en wandelschoenen aan de voeten, klaar om direct te vertrekken. Daar nemen we een taxibusje dat ons naar de rand van de Chartreuse brengt. 

Na een wandeling van 30 min bereiken we de bivakplek op een open plek bij Chalet de la Gorgeat. 

We zetten de tenten op en organiseren een potluck. Iedereen wordt gevraagd om een eigen persoonlijk gerechtje (aperatiefhapjes, tapa’s, fingerfood, …) mee te brengen dat met een minimum aan gedoe kan gedeeld worden.
Dit wordt concreter afgesproken op de voorbereidingsweekend.

Zondag 2 oktober 2022 : Pellat – Épernay (5.5 à 6 h)

Langs oude boswegen trekken we naar de Col des Fontanettes. Vervolgens steken we de Pellat (1443) over. De top biedt een magnifiek uitzicht op Lac du Bourget, les Bauges, Mont Blanc aan de ene kant en de Chartreuse aan de andere kant. De scherpe kam van de Pellat is meteen ook de eerste test voor de staptechniek. 

Bij de bron van Grange de Joigny sluiten we aan op de GR, die ons naar Épernay brengt, het hoofddorp van Entremont-le-Vieux. Overnachting op de kleine camping “l’Ourson”. In dit dorp is geen restaurant of supermarkt, wel een bakker.

Maandag 3 oktober 2022 : Pas de l’Alpette – Pas de l’Alpe (4.5 à 5 h)

Een oud muilezelpad langs de voet van de rotstoren van de Mont Granier brengt ons naar l’Alpette. Dan is het relatief vlak over de hoogvlakte tot Chalet de l’Alpe. Dit is de laatste waterbron van de dag ; we vullen de watervoorraad aan voor de bivak in de buurt van Col de l’Alpe. Afhankelijk van het weer en de wensen & kunnen van de groep, kiezen we een extraatje op de Granier, de Pinet of de Sangle de Belles Ombres.

Dinsdag 4 oktober 2022 : Cirque de St-Même – St-Pierre d’Entremont (5.5 à 6 h)
De Col de l’Echelle is een nieuwe test voor de staptechnieken. Daarna gaat het via rustige bospaden naar de Cirque de Saint-Même, bekend om zijn waterval die middenin een steile rotswand ontspringt uit een grot. Via de GR bollen we rustig uit naar St-Pierre d’Entremont.
Bij mooi weer kunnen we in overleg beslissen om de Cirque de St-Même te vervangen door een andere (zoals steeds optionele) extra lus. 

Overnachting op Camping “le Cozon” in St-Pierre. In dit dorp (dat eigenlijk uit twee dorpen bestaat, tot 1860 gescheiden door een landsgrens) doen we inkopen voor de komende 2 dagen.

Woensdag 5 oktober 2022 : Petit Som – Col de Ruchère (ca. 5.5 h)

We laten de luxe en de drukte van St-Pierre geleidelijk achter ons en klimmen naar de ruïnes van de burcht van Montbel. Een discreet pad brengt ons naar de Col de Bovinant. Ongemerkt komen we “Le Désert” binnen, het stiltegebied rond het klooster van de mystieke Kartuizerorde. 

Als alles mee zit pakken we nog een extraatje : de Petit Som, Col de Mauvernay of wie weet de Grand Som ? Afdaling naar Col de Ruchère waar we onze volgende bivakplek zoeken. 

Donderdag 6 oktober 2022 : Grande Chartreuse - St-Pierre de Chartreuse - Bellefont (6.5 h)

De omgekeerde dag. We dalen eerst af, doen onze inkopen net vóór de middag en klimmen dan in de namiddag terug richting Hauts Plateaux.

Onderweg passeren we het klooster dat voor bezoekers afgesloten blijft. De klim na St-Pierre korten we in met een taxirit naar la Scia. Van daaruit traverseren we naar Bellefont waar we een betrouwbare waterbron vinden.

Bivak aan de voet van de rotstorens van de Lances de Mallisard.

Vrijdag 7 oktober 2022 : Chaos de Bellefont – Pravouta (5.5 à 6 h)

Het meest alpiene stuk van de tocht. Nadat we aan de Cabanne de Bellefont de watervoorraad voor de dag bijvulden, doorkruisen we een complexe zone met Lapiaz tot aan de voet van de Dent de Crolles. Bij mooi weer volgen we de rand van de kam tot aan de top. Superpanorama van Belledonne, Grandes Rousses, Ecrins, Taillefer, … links, Chartreuse rechts en Grenoble + Vercors vooruit. Afdaling tot Col des Ayes en korte klim naar een bivakplek bij Col de Pravouta.

Bij minder goed weer nemen we alle tijd om de lastige passages van de GR af te klimmen en gaan we na Col de Pravouta door naar een bivakplek bij een schuilhut.  

Zaterdag 8 oktober 2022 : Brec de Charvet – Émeindras – Col de Porte.

We starten met het uitzichtspunt van de Brec de Charvet. Dit is een aangenamer pad dan de GR en bij mooi weer is het uitzicht boven de Combe de Mallaval uniek. De afdaling over Émeindras geeft de tijd om de rotswand van de Chamechaude goed te bekijken. We eindigen met een pad dat vlak onder deze wand loopt en dan afdaalt naar Col de Porte. Optioneel extraatje op La Pinéa of wie weet la Chamechaude.

Wie wil kan in de late namiddag de bus naar Grenoble pakken voor de laatste TGV van de dag of voor een overnachting in de buurt van het station voor de eerste TGV ’s morgens vroeg. Alternatief is het mogelijk om samen te overnachten in La Cartusia, een kruising van een hotelletje en een gîte d'étape, vlak bij de bushalte. Wie overnacht neemt rond 9 h de bus die om 9:45 toekomt in Grenoble.
Concrete afspraken hierover worden gemaakt op de voorbereidingsdag.

Het tochtverloop en bivakplekken kunnen op elk moment bijgestuurd worden in functie van het weer, de deelnemers enzovoort. 

Normaal is er in de herfst geen sneeuw in de Chartreuse. In geval van een uitzonderlijke vroege winterprik wordt het hele programma last minute omgegooid en wordt uitgeweken naar de centrale Chartreuse (routes zonder Lapiaz mogelijk en meer opties om ofwel lager ofwel indoor in schuilhutten te bivakkeren).

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje, slaapzak), aangepaste kledij en goede stapschoenen. 

Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens de voorbereidingsdag en meestal wordt er vanalles onder de deelnemers gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/etc.). Indien je nog iets ontbreekt kan je steeds terecht bij diverse verhuurfirma’s of in extremis bij de begeleider.

Overnachtingen

We overnachten 5 maal op een bivakplek en 3 maal in een kleine trekkersvriendelijke camping. We passeren ook 2 maal langs een supermarkt. De rugzak kan dus relatief licht blijven : de mondvoorraad blijft beperkt tot maximaal 3 dagen.

In de campings is steeds een warme + droge ruimte aanwezig.

Vervoer

Het meest logische is om voor de heenreis de TGV te nemen vanuit Brussel of Rijsel en voor de terugreis de TGV van Grenoble naar Rijsel of Brussel. De ritten via Brussel zijn praktischer en frequenter. De ritten via Rijsel zijn vaak goedkoper. 
De duur van de treinreis is ca. 6 uur. In principe regelt iedereen zijn eigen reis er kan uiteraard afgesproken worden om samen te reizen. 

Wie met de auto wil reizen kan dat ook. In dat geval wordt voorgesteld om te carpoolen. De beste optie is dan om de auto achter te laten in de buurt van het station van Montmélian (of van een ander station op de lijn Grenoble – Chambéry ; meerdere ritten per uur). 

Prijs, Inschrijven, Annuleren

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 220,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Begeleiding en organisatie. 

Niet inbegrepen:

  • De kosten voor het vervoer van en naar de startlocatie.
  • De aankoop of huur van eigen materiaal
  • Eigen voeding en drank en persoonlijke uitgaven ter plekke.

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 40,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

  • Taxi van station Chambéry naar startplek en bus van eindpunt naar station Grenoble
  • 2x kleine trekkersvriendelijke camping
  • Overnachting in gîte d'étape na afsluiten van de tocht

Er worden maximum 7 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 3 september.

Opgelet: dit is nog geen bevestiging van inschrijving. Alle aanmeldingen die binnenkomen zolang de tocht op 'open' staat nemen we namelijk in overweging voor de groepssamenstelling, waarbij we onder meer kijken naar ieders ervaring. Dit voor een zo goed mogelijke match met de tocht en het tochtniveau.

Hiking Advisor stuurt je vervolgens een bevestiging van inschrijving via het adres tom@hikingadvisor.be. Er zal dan gevraagd worden het deelnamebedrag te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot 1 maand voor de aanvang van het voorbereidingsweekend (met aftrek van € 10,00 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Bert Gielen

Bert is een ervaren bergwandelaar. Hij kreeg de liefde voor het in elkaar puzzelen van mooie wandeltochten thuis met de paplepel mee. Uiteraard waren zijn eerste trekkings ook de klassiekers (GR’s rond Mont Blanc, Ecrins, Vanoise, …). Maar meer en meer stak hij zelf tochten in elkaar, liefst "low carbon footprint".
Zijn favoriet wandel- en klimgebied zijn de Franse en Zwitserse Alpen. Solo, met vrienden of familie of met een groep. Bert is BLOSO-initiator bergwandelen, de voorloper van IMWT.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.