Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Het Lake District staat gekend om zijn meren maar ook om zijn vele Fells of heuvels. Deze zijn vaak steil maar bovenop zijn ze al goed afgevlakt en heb je meestal uitzicht op de meren of lakes onder in de vallei. We kiezen voor oktober omdat deze bivaktocht je dan de ervaring biedt om in koudere temperaturen te hiken en je oriëntatieskills in de mist of uitgestrekte landschappen te testen. Het is ook de periode dat de heide en andere begroeiing op de fells op zijn mooist is. De herfstige kleuren bieden een prachtig kleurenpalet.

Concept

Deze ervaringstocht is er om de nodige ervaringen op te doen in moeilijker terrein. Het Lake District is een streek waar je veel hoogtemeters kan maken, moeilijkere omstandigheden om te oriënteren kan ervaren en bovenal een toffe hiking kan doen. Ideaal dus voor een ervaringstocht.

Doelpubliek

Deze ervaringstocht is voor licht gevorderden (conditioneel fit + gewoon zijn van een trekkingrugzak te dragen + al enkele keren gebivakkeerd hebben + staptechnisch onderlegd zijn). Het is belangrijk dat je jezelf goed inschat voor deze stage. Enerzijds kan je dat door contact op te nemen met de begeleider, anderzijds kan je jezelf beproeven tijdens het voorbereidingsweekend.

Verplicht voorbereidingsweekend op 30-31 maart

Het voorbereidingsweekend is er om elkaar te leren kennen, materiaalafspraken te maken en alvast enkele opdrachtjes te overlopen. Dit weekend gaat door op 30 & 31 maart in de Semoisvallei. We zoeken enkele hellingen op, testen we de tredzekerheid en checken we het bivakmateriaal. Het wordt een gevarieerde tocht door bossen, langs de oevers van de meanderende rivier en natuurlijk her en der een uitzichtspunt.

Programma

Dit programma is het basisscenario voor de hiking. Door weers- of andere omstandigheden kan het zijn dat de planning van de tocht anders ingevuld wordt.

Zondag 6 oktober

Op zondag reizen we af naar het Lake District. We ontmoeten elkaar in de hostel nabij Keswick waar we ‘s avonds iets koken en de briefing overlopen voor de hike van de komende dagen.

Maandag 7 oktober – zaterdag 12 oktober

Dagelijks overbruggen we een beperkte afstand maar zullen we om en bij de 6 à 8 stapuren in de benen krijgen. Gedurende de hiking bivakkeren we in het mooie landschap. We passeren bekende en minder bekende Fells in het Lake District. Bij mooi weer krijgen we weidse uitzichten voorgeschoteld. Her en der zelfs met zicht op zee.

Van de ondergrond mag je verwachten dat deze van rotsig tot zompig zal gaan. Van de omgeving mag je je verwachten aan het winderig en koud zal zijn alhoewel een streepje zon zeker niet uitgesloten is in deze periode.

Zondag 13 oktober

We reizen terug naar België na een welverdiende nacht in de hostel.

Vervoer

Er wordt gecarpoold. We ontmoeten elkaar nabij Keswick. De begeleider reist af naar het Lake District met de wagen en zal dit doen a.h.v. een ferry-vaart Duinkerke-Dover. Het is ongeveer 7u rijden vanuit Dover naar Keswick.

Overnachtingen

We overnachten tijdens de hiking in onze tent of onder onze tarp. De avond voor en na de hiking slapen we in een hostel. Dit om de reisdagen wat makkelijker verteerbaar te maken en de nodige briefings te organiseren.

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt doorgestuurd na inschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje, slaapzak met een comforttemperatuur tot minstens -10°C), wind- en waterdichte kledij en goede stapschoenen. Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsweekend en meestal wordt er vanalles onder de deelnemers gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/etc.).

Over de begeleider

Yanick Bos organiseert sinds zijn 16e trips naar bekende en minder bekende regio’s. In het Lake District heeft hij al diverse tochten ondernomen. Zijn tochtverslagen en bijhorende foto’s kan je steeds vinden op zijn blog. Yanick engageert zich via Great By Nature vzw om hiking zo laagdrempelig mogelijk te maken en specifiek voor gezinnen. Hij geeft workshops, lezingen en schrijft artikels voor magazines zoals Op Weg, Hike&Trekking… Hij is Instructor Mountain Walking & Trekking.

 

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze ervaringstocht, je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind 2019.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 250 euro. Hierin zit de begeleiding, organisatie en 2 overnachtingen in een hostel inbegrepen. Wie geen lid of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt 10 euro extra bij de deelnameprijs.

Inschrijvingen

Er worden maximum 7 deelnemers toegelaten.

Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot 15 januari of de tocht volzet is. Binnen de week na de afsluitdatum wordt je door de tochtbegeleider gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd. Annuleren kan kosteloos tot 30 juni, daarna wordt het deelnamegeld niet terugbetaald met uitzondering van overnachtingskosten (indien ze volledig kunnen worden gerecupereerd). We raden aan om een annulatieverzekering te nemen! Lees op deze pagina onze algemene voorwaarden na.