Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Volgens de Noordse mythologie zijn er negen ‘werelden. Eén daarvan is Jotunheim, wat zoveel wil zeggen als “domein van de reuzen”. De hoogdagen van de Vikingen liggen ondertussen al even achter ons, maar die reuzenwereld is er nog steeds. Alleen zijn de reuzen nu van steen, hun haren van ijs en sneeuw, en hun postuur vermoedelijk niet minder indrukwekkend dan de reuzen die de Vikingen voor ogen hadden.

De Vikingen hadden trouwens nog een andere naam voor de wereld van de reuzen: Utgard. In het Nederlands kan dit vertaald worde als “voorbij het hek”, maar de betekenis is veel diepgaander. Voor de oude Noren stond Innangard (binnen het hek) symbool voor het ordelijke en geciviliseerde. Buiten het hek daarentegen wachten chaos en de wildernis. De (moderne) Noren hadden de naam voor het gebied met hun hoogste bergen slechter kunnen kiezen. Welkom in het land van de reuzen, welkom in Jotunheimen.

Concept

Deze tocht omvat 8 wandeldagen. In deze tocht staat de beleving centraal, waarbij we samen genieten van de tocht, de omgeving en het moment. Onderweg zijn er ook nog enkele leermomenten en praktische tips voorzien, zodat iedereen met meer bagage en ervaring terugkeert.

Doelpubliek

Deze ervaringstocht is bedoeld voor gevorderde stappers. Specifiek voor deze tocht kan je je verwachten aan (en dus voorbereiden op):

  • “Vier seizoenen in één dag” wordt al eens gezegd over Noorwegen. Zon hoort daar bij, maar ook regen en zelfs sneeuw behoren tot de mogelijkheden. Aanhoudend slecht weer is mogelijk, wat de tocht niet enkel fysiek, maar ook mentaal zwaar kan maken.
  • Deze tocht omvat 8 stapdagen, waarvan een aantal keer tot 8 stapuren.
  • Bijna elke dag zullen er minstens 500 positieve hoogtemeters overbrugd worden, en twee dagen meer dan 1000 meter.
  • Een deel van de route loopt over geaccidenteerd en technisch moeilijker terrein: blokkenvelden, steile passages, sneeuw, …
  • Je draagt je eigen materiaal en proviand voor 8 dagen. Ervaring met bivaktochten is dan ook aanbevolen.
  • We bivakkeren telkens in de vrije natuur (behalve in Oslo).

Het is belangrijk om over een goede conditie te beschikken. Je hoeft zeker niet tot het uiterste afgetraind te zijn, maar vereist is wel dat je fysiek en mentaal in orde bent en dat je je eigen lichaam kent. Ook ervaring met meerdaagse bivaktochten in de bergen en/of slechtere weerscondities is aangewezen.

Programma

Op vrijdag 5 juli spreken we af in Oslo, waar we overnachten in een hostel. De volgende ochtend nemen we de bus naar Gjendesheim, een rit van zo’n 4,5 uur. Een flinke rit, maar er is nog tijd genoeg om ook nog enkele uren te wandelen. In tegenstelling tot de meeste andere hikers die ons ongetwijfeld op de bus zullen vergezellen, begint onze tocht langs de zuidoever van het Gjende-meer.

Voor de 2de wandeldag (zondag 7 juli) hopen we alvast op goed weer, zodat we optimaal kunnen genieten van het zicht vanaf de Knutshøe-graat. Veel minder bekend, maar desondanks bijna even indrukwekkend als de Besseggen-graat aan de noordkant van het meer. De rest van de dag stijgen we gestaag in westelijke richting naar het begin van het Leirungdalen.

Op dag 3 dalen we eerst via Svartdalen tot Gjendebu, de westpunt van het Gjende-meer, om vervolgens via Storådalen opnieuw te stijgen. Ook de volgende dag houden we aanvankelijk deze koers aan, om – als het weer en de benen het toelaten – naar de top van de Kyrkja te stappen. Aan Leirvatnet buigen we af naar het oosten en gaan we in Visdalen op zoek naar een geschikte bivakplaats.

Deze vallei volgen we ook tijdens de 5de wandeldag. Iets voorbij Spitertulen ronden we deze etappe af met een pittige klim. Op dag 6 lopen we op de flank van de Glittertinden, na de Galdhoppigen de hoogste berg van Noorwegen tot aan Glitterheim. We wandelen nog wat verder tot we een bivakplaats vinden waar we ons weer bijna alleen op de wereld wanen.

De voorlaatste dag voert ons langs Russvatnet tot Bessvatnet, waar we op tijd onze tent opzoeken. De laatste dag staat immers nog de Bessegen-graat op het programma, en van zo’n plek kan je toch net iets meer genieten als het nog rustig is. Tegen de middag komen we terug aan in Gjendesheim, ons beginpunt, waar we op de bus richting Oslo stappen.

’s Avonds verblijven we nog een nacht in een hostel in de hoofdstad, om uiteindelijk op zondag 14 juli afscheid te nemen van elkaar.

Overnachtingen

De eerste en laatste avond (5/07 en 13/07) overnachten we in een hostel in Oslo. Tijdens de tocht zelf bivakkeren we in de vrije natuur.

Verplicht voorbereidingsmoment op 27 en 28 april 2019

We spreken op zaterdag 27 april af de buurt van Hastière om kennis te maken, de materiaallijst te overlopen en afspraken te maken rond de voorbereiding van de tocht. In de loop van maart ontvangen jullie hierover meer concrete informatie.

Vervoer

Op vrijdag 5 juli komen we samen in Oslo. Dit is het vlotst te bereiken met het vliegtuig, met rechtstreekse vluchten vanuit zowel Zaventem als Schiphol.

Omwille van organisatorische redenen (annuleringen, de nabijheid van de luchthavens, tijdstippen van vertrek en terugkeer) boekt iedereen zijn eigen ticket. Dit laat bovendien persoonlijke flexibiliteit toe: als je graag langer blijft of een voorkeur hebt voor een ander transportmiddel is dat geen enkel probleem.

In Noorwegen zelf nemen we de bus van Oslo tot Gjendesheim, en op het einde in de andere richting. Deze verplaatsingen worden door de begeleider geregeld en zitten in de deelnameprijs.

Tijdens het voorbereidingsweekend proberen we te carpoolen.

Benodigd materiaal

Trekkingmateriaal voor een bivaktocht van 8 dagen in alle weerscondities. Op voorhand wordt een paklijst bezorgd, die uitgebreid zal worden besproken tijdens het voorbereidingsweekend.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 430 euro. Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt 10 euro extra bij de deelnameprijs.

De volgende zaken zijn in de deelnameprijs inbegrepen:

  • De begeleiding en organisatie.
  • 2 overnachtingen in een hostel in Oslo.
  • Eén overnachting op een kampeergrond in Jotunheimen.
  • Busrit Oslo-Gjendesheim heen en terug.

Het transport vanuit België tot Oslo zit niet in de deelnameprijs. Reken voor een vliegticket heen en terug € 200 tot € 250.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht, je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind 2019.

Over de begeleiders

Ellen Maes voelt zich al van kind af thuis in de bergen. Tijdens haar studententijd kreeg ze ook het tentenhikingvirus te pakken. Hierbij gaat haar voorkeur uit naar desolate berggebieden zoals IJsland en Noorwegen om volledig te deconnecteren. Zij is Instructor Mountain Walking & Trekking.

Of het nu ruige bergen, uitgestrekte bossen of een Vlaams landelijk landschap is, Tom Verbruggen geniet er telkens opnieuw van om ‘er op uit te trekken’ in de natuur. Daarnaast ontdekte hij tijdens zijn jaren als scoutsleider, en later ook als reisbegeleider, dat ook het begeleiden van groepen hem boeit, zowel het organisatorische als groepsdynamische aspect. Sinds 2017 is hij Instructor Mountain Walking & Trekking, wat voor hem een ideale mix is van al deze elementen.

Inschrijvingen

Er worden maximum 10 deelnemers toegelaten voor de stage. Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot 1 april 2019. Een mail wordt verstuurd met bevestiging van je inschrijving. Er zal dan gevraagd worden het voorschot te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd. Annuleren kan kosteloos tot 1 mei 2019 daarna wordt het deelnamegeld niet terugbetaald met uitzondering van overnachtingskosten (indien ze volledig kunnen worden gerecupereerd). We raden aan om een annulatieverzekering te nemen! Lees op deze pagina onze algemene voorwaarden na.