De Aiguilles Rouges liggen in de Franse Alpen, tegenover de Mont Blanc. We trekken 6 dagen door het beschermd natuurgebied van Passy – Sixt – Aiguilles Rouges. Op het einde steken we daarbij de grens met Zwitserland over.

De tocht is heel gevarieerd. We doorkruisen de kalksteen-hoogvlakte Désert de Platé. We passeren de afgelegen vallei van Villy. We bivakkeren bij bergmeertjes die wellicht nog mooier zijn dan de klassieke instagram-spots. We kruisen gemzen, steenbokken, arenden, … De gletsjers en granietpieken van het Mont Blanc massief zijn op de hele tocht vlakbij en zijn een fantastisch decor. We zoeken daarbij de rust op en blijven weg van de drukte op de Tour du Mont Blanc.

Deze zesdaagse bivaktocht doorkruist de Aiguilles Rouges van west naar oost. We starten in Passy boven Sallanches dat vlot bereikbaar is met auto of met trein.
We bouwen geleidelijk op. De eerste twee dagen zijn een 6-tal uur stappen, daarna gemiddeld 7 uur stappen per dag. Je moet rekenen op 800 à 1200 hoogtemeter stijgen per dag. We bivakkeren steeds in de bergen; halfweg is er één overnachting in een rustige gîte d’étape in Vallorcine. Hier kunnen we ook wat inkopen doen.

De tocht loopt grotendeels over bewegwijzerde bergpaden. Vaak zijn deze vlot lopend, maar er zijn ook stukken bij waarbij een goede staptechniek nodig is, of waarbij het pad dicht langs een afgrond loopt of een stukje eenvoudig klauteren. We passeren bijna elke dag een col van ca. 2500 m hoog dus is een (goed gespoord) stukje sneeuw niet uitgesloten. We vragen een minimum aan ervaring met bivak-rugzaktochten (bv. korte tochten dichtbij) én een minimum aan ervaring met stappen in de bergen (minimaal bv. lange dagtochten vanuit vast verblijf of meerdaagse huttentocht). 

De tocht is opgevat als een low carbon footprint trekking: vertrek en aankomst zijn vlot bereikbaar met openbaar vervoer.

  • Zesdaagse bivaktocht
  • Startpunt vlot bereikbaar is met auto of trein
  • geleidelijke opbouw: beginnend met 6-tal stapuren, daarna gemiddeld 7 stapuren.
  • 800 à 1200 hoogtemeter stijger per dag
Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
3
Bivak uitdaging
2

Programma

Eerste contact eind maart

Eind maart (datum samen te bepalen) organiseren we een eerste optioneel contactmoment met de reeds ingeschreven deelnemers. We zetten een videocall op, om kort kennis te maken en eerste vragen af te toetsen. We gebruiken dit ook op praktische afspraken te maken over vervoer, zodat iedereen weet waar mee rekening te houden bij het kopen van treintickets of plannen van carpool.

Voorbereidingsweekend: 3 en 4 juni 2023

Tijdens het weekend van 3 en 4 juni organiseren we met alle deelnemers een verplicht voorbereidingsweekend in de omgeving van Dinant. Tijdens dit weekend maken we met de volledige groep een bivaktocht met bepakking en overnachting. Dit laat ons als begeleider toe de fysieke paraatheid, bivak-ervaring en staptechnieken van de groep te kunnen nagaan en bijsturen waar nodig.

We maken van de tijd samen ook gebruik om elkaar voldoende te leren kennen en alle praktische zaken zoals materiaal, voeding, vervoer, geplande wandelroute in het gebied (via topokaart), … te bespreken. Na inschrijving ontvangen jullie hierover meer concrete informatie.

Zaterdag 15 juli 2023 : heenreis naar Sallanches + verplaatsing naar Plaine-Joux.

Afspraak om 17 uur in het station van Sallanches. In stapkledij, met de rugzak in orde en wandelschoenen aan de voeten, klaar om direct te vertrekken. Daar nemen we de bus naar Plaine-Joux (1350). Dit plateau is het startpunt van heel wat wandelingen in de streek. We zetten er ons tentje op de natuurcamping en genieten van een prachtige zonsondergang op de Mont Blanc (bij regenweer is er een alternatief binnen). 

Voor het avondeten organiseren we een potluck. Iedereen wordt gevraagd om een eigen persoonlijk gerechtje (aperatiefhapjes, tapa’s, fingerfood, …) mee te brengen dat met een minimum aan gedoe kan gedeeld worden.
Dit wordt concreter afgesproken op het voorbereidingsweekend.

Autogebruikers kunnen uiteraard doorrijden naar Plaine-Joux, maar het is wellicht praktischer om de auto achter te laten in Sallanches of in Vallorcine. 

Zondag 16 juli 2023 : Plaine-Joux – le Platé : les Laouchets – 6 h – 1300 m+ 500 m- 10 km

Een kort vlak stuk brengt ons aan de voet van le cirque de Charbonière waar we een overzicht hebben van de klim die ons te wachten staat. De immense kalksteenwand lijkt onbeklimbaar, maar toch is er een vernuftig pad dat ons 800 m hoger brengt naar de Refuge de Platé.
Na een uitgebreide pauze zijn we klaar voor de Désert de Platé : een enorm kalksteenplateau vol diepe kloven : een lapiaz – de grootste van Europa. Via de Col de Portette (2354) zetten we koers naar de enige oase in deze woestijn met twee kleine meertjes – les Laouchets.
Optioneel : vanop de bivakplek kunnen we in alle rust flaneren in dit unieke landschap. 

Maandag 17 juli 2023 : Les Laouchets – Anterne – 6 h – 900 m+ 950 m- 15 km

Vanuit het bivak volgen we een panoramisch pad dat daarna afdaalt naar Sales. Dit gehuchtje is alleen in de zomer bewoond. Ook hier bepalen verticale kalksteenwanden het parcours : vandaag loopt de route langs een riviertje vol watervallen tot ca. 1450 m en traverseren we onder de rotswand door tot in de vallei van Anterne.
Afhankelijk van het weer kiezen we een bivakplek bij het Lac d’Anterne (2061) of steken we eerst nog de Col d’Anterne over.
Optioneel : een extraatje op de Tête de Moëde en Tête de Villy.

Dinsdag 18 juli 2023 : Anterne – Salenton – Vallorcine – 7h30 – 900 m+ 1650 m- 20 km 

We dalen de Col (2257) af naar de Refuge de Moëde-Anterne. Hier kruisen we zeker andere lange afstands trekkers die de GR5 volgen. Die laten we heel snel achter ons : we duiken het wilde dal van Villy in. In deze vallei zijn er al tientallen jaren geen herders met koeien of schapen meer. Alpenweiden zijn er dus bijna niet, wel een mix van allerlei soorten struiken.
Een pittige klim brengt ons dan op de Col de Salenton (2526) en daarna een lange maar vlot te stappen afdaling door de Vallei van le Bérard.
Overnachting in Vallorcine in een gîte d’étape. In Vallorcine is er ook een klein winkeltje. 

Woensdag 19 juli 2023 : Vallorcine – Emosson – 7 h – 1300 m+ 350 m- 16 km

Een overnachting in de vallei moet je wel verdienen natuurlijk ; we starten de dag met een forse klim. Eerst lekker koel in een lorken- en dennenbos tot in Loriaz. Dan met een open zicht op de minder bekende pieken van het Mont Blanc Massief (Aiguille Verte, Chardonnet, Tour, …) naar de gladgeschaafde granietwereld boven Lac d’Emosson.
We zoeken er onze bivakplek bij één van de talloze kleine meertjes.
Indien het weer en de tijd dit toelaten maken we een omweg naar de fossiele dino-sporen. 

Donderdag 20 juli 2023 : Emosson – Lac des Ottans – 7 h – 1150 m+ 1200 m- 14 km

Ongemerkt waren we woensdag in Zwitserland terecht gekomen. We kruisen de stuwdam van le Lac d’Emosson voordat de drukte van de dagjesmensen op gang komt. Vandaag 2 Cols na elkaar : Col de Barberine (2482) en Col d’Emanay (2462). In deze uithoek van de Valais wordt de eeuwenoude traditie van kaasmaken op de alpage nog in ere gehouden. In Emanay wordt de beste raclettekaas van Zwitserland gemaakt.
De bivakplek ligt midden in de magnifieke cirque rond het meer van Salanfe met De Dents du Midi en Tour Salière als belangrijkste blikvangers.
Optioneel : ’s middags omweg langs de alpage van Emanay. ’s Avonds verkennen van de resten van de oude goudmijn in de buurt. 

Vrijdag 21 juli 2023 : Lac des Ottans – Salvan – 7 h – 750 m+ 1750 m- 12 km

We verlaten de bivakplek met een korte klim naar de Col de la Golette (2470). We kiezen voor een afsluiter in stijl met de onterecht onbekende uitzichtsberg Sex des Granges. Een heel nieuw panorama, met de hele Rhônevallei beneden en de 4000-ers van de Valais en de Dents des Morcles aan de overkant.
In de late namiddag bereiken we Salvan na een afdaling over een pad met enkele klauterpasjes die keurig zijn beveiligd met kabels en laddertjes. Bij regenweer kiezen we voor een andere route door de Vallon du Van en de Gorges de Dalley.

In Salvan eindigt de bivaktocht. We overnachten we op de kleinschalige camping La Médattaz in Les Marécottes. We voorzien een afsluiter met een diner op één of ander terras met één of andere lokale specialiteit. 

Maar wie dat wil kan vrijdagavond ook de terugreis aanvatten.

Tochtverloop en bivakplekken kunnen op elk moment bijgestuurd worden in functie van het weer, de deelnemers enzovoort.

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje, slaapzak), aangepaste kledij en goede stapschoenen. 

Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsweekend en meestal wordt er vanalles onder de deelnemers gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/powerbank/etc.). Indien je nog iets ontbreekt kan je steeds terecht bij diverse verhuurfirma’s of in extremis bij de begeleider.

Overnachtingen

We overnachten 2 maal in een trekkersvriendelijke camping, 4 maal op een bivakplek boven de boomgrens, en 1 maal in een gîte d’étape. Er is altijd water in de directe omgeving van de bivakplek maar dat zal vaak gekookt of gefilterd moeten worden. 

We passeren halfweg de tocht langs een supermarkt. Dat scheelt op het gewicht van de rugzak, want een deel van het eten van de tweede helft van de tocht moet je niet vanaf dag 1 al meedragen.

Vervoer

Het meest logische is om voor de heenreis de TGV te nemen vanuit Brussel of Rijsel naar Bellegarde of Genève en dan een lokale trein naar Sallanches. Het boeken van de treintickets doe je best ca. 3 maand op voorhand.  
Voor de terugreis vanuit Vallorcine komt ook de TGV over Lausanne in aanmerking. Dit is sneller maar mogelijks wat duurder.
De reisduur is ca. 7 uur. In principe regelt iedereen zijn eigen reis er kan uiteraard afgesproken worden om samen te reizen.

Wie met de auto wil reizen kan dat ook. In dat geval wordt voorgesteld om te carpoolen. De beste optie is dan om de auto achter te laten in de buurt van het station van Sallanches of Vallorcine. In deze beide plaatsen zijn voldoende gratis parkings vlakbij het station.

Over de regio

De Aiguilles Rouges liggen vlak bij de Mont Blanc. Het is beschermd natuurgebied waar de drukte van Chamonix ver weg is. De uitzichten op de granietpieken en de gletschers van het Mont Blanc gebied behoren tot het mooiste wat de Alpen te bieden heeft.

Dit natuurgebied is de thuis van gemzen, steenbokken, arenden, marmotten. Geologisch is het erg gevarieerd : het grootste kalksteenplateau (lapiaz) van Europa, de rosse granietspitsen die het gebied hun naam gaven en weer andere gesteentes op Buet en Dents du Midi.

Deelnameprijs

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 210,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 10,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

  • Reis van/naar Sallanches / Salvan
  • Aankoop of huur van eigen materiaal
  • Alle voeding en drank (behalve het half-pension in de gîte d’étappe) (voorzie ca. 60 € voor aankoop voeding halfweg en afsluitend diner + budget voor drank volgens wat je hieraan wil uitgeven)
  • Voor wie met auto reist : terugkeer met trein naar startpunt
  • Een eventuele extra overnachting in een berghut in geval van slecht weer (voorzie hiervoor 50 € cash)

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 80,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

  • Overnachting in gîte d’étape in Vallorcine (half pension)
  • Busrit van Sallanches naar natuurcamping Plaine-Joux in Passy
  • Overnachting op kleinschalige camping eerste en laatste nacht.

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 7 deelnemers toegelaten.
Aanmelden kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 14 januari.

Opgelet:
Deze aanmelding is nog geen garantie tot deelname.
Alle aanmeldingen die binnenkomen zolang de tocht op 'open' staat nemen we in overweging voor de groepssamenstelling, waarbij we onder meer kijken naar ieders ervaring. Dit voor een zo goed mogelijke match met de tocht en het tochtniveau.

Na selectie van deelnemers, stuurt Hiking Advisor je vervolgens een bevestiging van inschrijving via het adres tom@hikingadvisor.be. Er zal dan gevraagd worden het deelnamebedrag te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot 1 maand voor de aanvang van het voorbereidingsweekend (met aftrek van € 10,00 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Bert Gielen

Bert is een ervaren bergwandelaar. Hij kreeg de liefde voor het in elkaar puzzelen van mooie wandeltochten thuis met de paplepel mee. Uiteraard waren zijn eerste trekkings ook de klassiekers (GR’s rond Mont Blanc, Ecrins, Vanoise, …). Maar meer en meer stak hij zelf tochten in elkaar, liefst "low carbon footprint". Zijn favoriet wandel- en klimgebied zijn de Franse en Zwitserse Alpen. Solo, met vrienden of familie of met een groep. Bert is BLOSO-initiator bergwandelen, de voorloper van IMWT.

Inschrijven