Een klassieker onder de meerdaagse wandeltochten: Entre Lesse et Lomme is een 78 km lange tocht door La Grande Forêt de Saint-Hubert.
  • De unieke ervaring drie dagen bijna volledig in het bos door te brengen 
  • Pittige klimmen en dalen in de mooiste bossen in de streek
  • Aangewezen op je eigen voorraad gedurende 3 dagen, water filteren kan onderweg 
  • Gezamenlijk overnachten op gereserveerde bivakzones met kampvuur

De tocht is goed te stappen in 3 dagen. We leggen wel grotere afstanden af (27 - 23 - 28 km) waardoor we deze tocht als (licht) gevorderd aanmerken. Je moet dus in goede (voet)conditie zijn om de dagen op een aangename manier af te leggen. Onderweg hebben we niet de luxe van winkels of bakkers. Hierdoor moet je een goede voorraad eten meenemen en juist inschatten wat je verbruikt.

Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
3
Bivak uitdaging
2

Programma

We lopen in 3 dagen de volledige 78 km tussen de Lesse en Lomme en volgen hierbij het officiële traject. We starten dus in het dorpje Lesse zaterdagochtend.

Wie wil kan de trein nemen naar Poix St.-Hubert en daar worden opgehaald met de wagen tot aan de bivakplaats of de start van de wandeling.

Vrijdagavond (optioneel)

Om het afreizen naar het startpunt voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken is er de mogelijkheid om reeds de vrijdagavond te verzamelen. Hiervoor hebben we de bivakplaats Virée à Chêne gereserveerd. Dit is niet ver van onze startplaats in Lesse.

Zaterdag

We verzamelen aan het startpunt in het dorpje Lesse waar we om 9.00 te voet vertrekken. We wandelen met de klok mee (de officiële richting) naar onze eerste overnachtingsplek, de bivakplaats Biolin. We stappen voorbij het dorpje Redu (bekend als het boekendorp van Wallonië) en kruisen regelmatig de loop van de Lesse. Dit is volgens de kenners het mooiste stuk van onze tocht. We passeren de Paardenrots en zien de Lesse samenvloeien met het riviertje de Our. De rest van de dag passeren we (in de verte) steeds kleine dorpjes, met elk hun unieke geschiedenis. 

We installeren ons aan het einde van de middag op de gereserveerde bivakplaats Biolin waar we met kampvuur genieten van een verdiende maaltijd en gezelligheid. We zorgen dat we vooraf of na aankomst op de bivakplaats ook voldoende water filteren voor de avond of de volgende dag. 

Zondag

Een iets kortere etappe vandaag: 23 km. Om 8.30 zetten we ons weer in gang voor dag 2 van ons woud-avontuur. We blijven vandaag nooit ver van de Lomme en krijgen wat uitdagende hoogtemeters voor onze kiezen. Deze dag staat naast loof- en naaldwoud ook in het teken van mooie verzichten over de Ardennenstreek. 

De bewegwijzering en de paden zijn ook uitdagender vandaag: soms smalle paadjes en meer graspad dan kiezelpad. We passeren vlakbij treinstation Poix St-Hubert en volgen hier en daar een stukje spoor. Een tijdlang zullen we ook over de bedding van tramlijn 93 lopen (afgeschaft in 1957). Dit pad is een stuk aangenamer wandelen omdat er maar weinig helling in zit. Verder passeren we langs de plaatsjes Libin en Saint-Hubert. 

Na verschillende prachtige stukken woud die heel desolaat aan kunnen voelen komen we via natuurreservaat Les Troufferies en nog wat mooie naaldwouden aan op onze tweede overnachtingsplaats Bois de Bané. Wederom is er voldoende gelegenheid tot het stoken van een gezellig kampvuur en een ontspannen avond met je mede-hikers. Een goede nachtrust brengt ons op de afsluiter van onze tocht.

Maandag

We willen op tijd vertrekken (8.00) zodat iedereen ook weer op een redelijk uur thuis is. We leggen vandaag de laatste 28 km af naar ons startpunt, langs gemengde bossen. We lopen over licht golvend terrein, een ideale afsluiter voordat we weer huiswaarts keren.

We komen voorbij de bron van de Lesse, het plateau van Libramont. Via wat verschillende paadjes komen we hier en daar op veldpaadjes tussen landerijen en boerderijen terecht. Een mooie afwisseling van ons boslandschap de voorbij dagen, wederom met mooie verzichten. In dit stuk is ook veel historie terug te vinden want hier vonden verschillende veldslagen in de Eerste Wereldoorlog plaats. Diverse begraafplaatsen en monumenten zullen ons hier meer over vertellen.

Na een tijdje krijgen we de Lesse weer naast ons - een teken dat we het einde van onze route in zicht hebben. 

Rond 16.00 zullen we weer bij onze auto’s aankomen. Moe maar voldaan keren we weer huiswaarts!

Benodigd materiaal

Voorzie een basisuitrusting voor overnachting en het bereiden van je eigen eten. Denk aan voldoende water voor onderweg. We passeren veel stromende beekjes waar je water kan filteren. Je maakt je eigen maaltijd, dus een vriesdroog- of andere maaltijd is makkelijk. Voorzie ook je eigen ontbijt en lunches. Tussendoor is een energy bar en (gedroogd) fruit en noten ook altijd aan te raden. Een ruime rugzak voor 3 dagen bivak en voeding is dus geen overbodige luxe. 

De temperaturen in april kunnen nog best fris zijn, met een (gemiddelde) dagtemperatuur van 14°C en een nachttemperatuur van 4°C. Een warme winterslaapzak en slaapmat zijn dus ideaal. Afhankelijk van de weersvoorspelling kan goede regenkleding een must zijn. Het terrein is technisch niet zwaar dus een goede wandelschoen of lichte bergschoen is aan te bevelen. Bij regenachtig weer kunnen er stukken terrein behoorlijk modderig zijn. Met een hoge (waterdichte) schoen en een extra paar warme sokken verhoog je je eigen comfort. 

Afhankelijk van onze pauzes kan het fijn zijn om een zitkussentje of matje mee te nemen als we ergens gaan stoppen. 

‘s Avonds is er uiteraard tijd voor een babbeltje en een spel dus een kaartspelletje of Black Stories kan wel gezellig zijn.

Overnachtingen

We hebben voor de optionele vrijdagavond en 2 volgende overnachtingen bivakplaatsen gereserveerd. Omdat we met een grote groep zullen zijn, zal de bivakplaats quasi exclusief voor ons zijn. 

Vervoer

Ja kan de trein nemen naar Poix St.Hubert. Weet wel dat we om 9u zaterdagochtend de tocht aanvatten. Indien je dat verkiest kan je ook reeds de vrijdagavond afzakken. We organiseren ons wel om de treinreizigers met de wagen op te pikken aan het station.

Voor wie niet met de trein komt zullen we een carpool trachten te organiseren, voor vrijdagavond en/of zaterdagochtend.

Uiteraard kunnen de treinreizigers maandag terug worden afgezet bij het station van Poix St-Hubert.

 

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 50,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie
  • Aankoop of huur van eigen materiaal
  • Eigen voeding/drank
  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 12 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 11 maart.

Binnen de week na de afsluitdatum word je door de organisator(en) gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot twee weken voor de activiteit (met aftrek van € 5 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Cedric Levan

Cedric is gepassioneerd door de natuur. Van de moestuin naar het bos tot in de bergen, zolang hij maar buiten is.
Wandelen langs de mooiste paden en bivakkeren in de natuur is voor hem de perfecte manier om te ontsnappen aan de haastige en stressvolle maatschappij.
Pablo Vos

Pablo Vos

Pablo is naast webbouwer van deze website, ook gepassioneerd door hiking in binnen- en buitenland. Je vind hem het liefst op Camino de Santiago of in de Belgische Ardennen. Geboren en opgegroeid op de Nederlandse Veluwe neemt hij graag enthousiastelingen mee naar zijn thuisstek om hen dit prachtige gebied te leren kennen. Op zijn bucket list: Hadrian's Wall (UK), St Olavspad (Zweden) en een tru-hike van de Pacific Crest Trail (USA).

Inschrijven