Drie dagen leven we op het ritme van de Grote Nete. In Lier als getijden rivier nog onderhevig aan eb en vloed (via de Schelde en de Rupel) tot in Balen waar de Grote Nete herleid is tot een beekje. Onderweg rijgen we verschillende natuurgebieden aan elkaar. Asfalt krijgen we amper onder onze voeten. Het merendeel van de tijd blijven we op zijn oever.
Je zal verrast zijn van de landelijke omgeving waar we doorheen lopen.

Concept en doelpubliek

Dit is een tocht die ook  beginnende hikers aan moeten kunnen. Ervaring is niet nodig. Het terrein is niet lastig  maar je moet wel een goede conditie hebben. Gemiddeld leggen we 25 km af per dag. In het totaal leggen we op deze drie dagen 80 km af.

Onderweg worden ook informatieve momenten ingelast over aspecten die verband houden met het zelfstandig lopen van meerdaagse voettochten met de tent. Eenmaal de inschrijvingen compleet zijn wordt gepeild naar de noden.

Programma

Zaterdag 22 mei:

We spreken af aan het station van Lier (rond 9.30u). Via de vesten lopen we tot de plek waar de Grote en de Kleine Nete samenvloeien. 

grote nete.JPG

In het begin is de oever van de Grote Nete nog geasfalteerd en delen we het pad met fietsers. Na 8 km kiezen we de onverharde zijde

DSC02570 (Large).jpg

Het merendeel van de tijd lopen we op de oever van deze kronkelende rivier en maken van kortbij het leven mee op en langs het water. Tegen de achtergrond van de kerktorens van de omliggende gemeentes. Bij domein Kruiskesberg, wat ooit een bedevaartsplek was, duiken we voor korte tijd even het plaatselijk bos in.

DSC02561(1).JPG

Een knuppelpad lootst ons door een moerassig gebied. Bij de horecazaak  “‘t Schipke aan de nete” houden we indien mogelijk even halt. Het is niet meer zo ver tot onze overnachtingsplaats. Met wat geluk ontwaken we onder een mooie zonsopgang en zal je merken hoe bijzonder dit gebied is. Door het meanderen van de rivier krijg je steeds een ander beeld op het netvlies geprojecteerd.

DSC02512 (2)(2).JPG

Het wandelnetwerk de merode promoot zichzelf als Prinsheerlijk platteland :Waar Demer en Nete elkaar omarmen. Waar abdijen en kastelen het landschap kleuren. Bij Westerloo zal kasteel de Merode in het oog springen.

Het Zammelsbroek is een juweel om door te lopen. Geniet ervan want even moeten we na Oosterlo voor enige tijd de Grote Nete verlaten om over asfalt zowel de E313 als het Albertkanaal over te steken. De rivier gaat bij deze hindernis even ondergronds. We zijn dan niet meer zo ver van onze tweede overnachtingsplek. We slaan onze tent op bij de puntvissers van Geel. De kans is groot dat de laatste dag als mooiste van deze driedaagse wordt gequoteerd.

grote nete (4).JPG

Je leert over de Amerikaanse brulkikker en de pogingen die worden ingezet om deze vraatzuchtige exoot terug te dringen. Tijdens mijn verkennende tochten waren er nog tal van larven te zien ter hoogte van de stuw van Maelesbroek. De strijd is blijkbaar nog lang niet gestreden. Er waren toen werken aan de gang om de rechtgetrokken Nete terug te laten meanderen. Door het plaatsen van een vistrap wordt de stuw omzeild en wordt  de migratie van de vissen stroomopwaarts mogelijk gemaakt.

grote nete (7).JPG

De Grote Nete wordt vandaag stilaan herleid tot een kleine beek. We moeten meer en meer de oever verlaten maar komen daarmee ook door gebied wat het Grote Netewoud bijzonder maakt. Na het Malesbroek houden we even halt bij het bezoekerscentrum van het Grote Netewoud. Als ze open zijn houden we er een korte pauze.

DSC02605_1.JPG

Een tip als je op zoek bent naar een avontuurlijke uitstap voor je bengel. Het totterpad is daar heel geschikt voor.

DSC02326.JPG

Wij grote mensen hebben daar helaas vandaag geen tijd voor en moeten verder. Na een doortocht door het moerassig Griesbroek waar er ook hard gewerkt wordt aan natuurhersel steken we het kanaal dessel-kwaadmechelen over. Lopen na het dorp Olmen een laatste natuurgebiedje Scheps in.

DSC02647.JPG

Plaatselijk zijn er zelf voorzieningen om je hangmat aan te haken. Kort daarna zullen we Balen bereiken. Trein of bus brengt je terug naar huis.

De laatste dag staan we vroeg op zodat we op een schappelijk uur terug thuis zijn en je ruim tijd hebt om het zweet van 3 dagen weg te spoelen. De mogelijkheden om je onderweg te verfrissen zijn op deze tocht eerder beperkt. Roept deze activiteit vragen op dan stuur je maar een mail naar ivovanmontfort@gmail.com

Benodigd materiaal

Tent, rugzak,slaapzak en slaapmat zijn de belangrijkste items. Gebruik de bestaande paklijsten van Hiking Advisor als handvat om je rugzak verder te vullen. Deze driedaagse gebruiken we ook als oefening om zelfvoorzienend te zijn. Onderweg doen we geen aankopen. Je kan wel dagelijks je watervoorraad aanvullen. Bij vragen of tekort aan essentieel materiaal stuur je maar een mail naar Ivo mogelijk kan hij of een van de groepsleden je uit de nood helpen.

Overnachtingen

De eerste avond overnachten we in de tuin van een vriendelijke inwoner uit Hulshout. “Welcome to my garden”.

Voor de tweede overnachting mogen we bij de vijver van de puntvissers staan. Ze hebben er een kantine waar we ter compensatie van de overnachting iets kunnen drinken.

Op beide plaatsen kunnen we onze watervoorraad aanvullen.

Vervoer

We doen een tocht in lijn. Zowel ons startpunt Lier als eindpunt Balen hebben een treinstation. Gebruik van het openbaar vervoer heeft de voorkeur. Carpoolen in coronatijden stimuleren we niet.

Over de organisatoren / begeleiders

Ivo Vanmontfort

Ivo loopt al een tijd rond op de aarde. Hij houdt vooral van meerdaagse bivaktochten. De Pyreneeën heeft hij in tussentijd het meest bezocht. Verder is hij vrij bedreven in het maken van zijn eigen materiaal. Voor meer details: https://ivovanmontfort.blogspot.com/