Deze opleidingsstage is de module 3 van een 4-ledig traject waarbij je voorafgaand ook een module 1 en 2 volgde. Deze stage is er om de nodige skills te ontwikkelen of bij te schaven om zo op het einde van de tocht zelf in staat te zijn om op een verantwoorde en veilige manier een bivaktocht in elkaar te kunnen steken. Dit volgens de leerlijnen van zelfstandig bergwandelen volgens de Klim- en Bergsportfederatie (KBF).

Concept en doelpubliek

Deze stage is gericht op beginners met een beperkte ervaring. Hiermee bedoelen we mensen die al wandelervaring in de bergen (cf. huttentochten) hebben maar die nog geen bivaktochten in de bergen deden met een volledige bepakking. Ofwel gaat het over deelnemers die al bivaktochten deden in heuvelland maar nog niet in de bergen.

Programma

Verplicht voorbereidingsweekend - Module 2

Op 7-8-9 mei op de bivakweide van de Chaveehut

Aangezien deze stage een afronding is van een 3-delig basistraject tot zelfstandig bergwandelaar, verwachten we dat je de module 1 en module 2 doorlopen hebt.
Voor dit weekend wordt ter plaatse een bijdrage van €30 gevraagd.

Het voorbereidingsweekend is er om al doende een aantal elementen uit de opleiding tot zelfstandig bergwandelaar in praktijk te brengen. Bovendien geeft het de deelnemers aan de stage de kans om elkaar wat te leren kennen, materiaal afspraken te maken en alvast enkele opdrachten te overlopen en voor te bereiden. Dit weekend gaat door op 7,8 en 9 mei aan de Chaveehut. Daar zoeken we wat hellingen op, testen we de tredzekerheid en checken we het bivakmateriaal. Het wordt een korte gevarieerde tocht in het nabij gelegen bos met een oriëntatie oefening.

Module 3 Ecrins

Reisfiche Ecrins CZB

  • za 24 juli: Aankomst en installeren op camping in Vénosc. Stage start om 18u stipt.
  • zo 25 juli: Tocht naar Lac Sec
  • ma 26 juli: Tocht naar Cabane de la Selle
  • di 27 juli: Tocht naar Lac Labarre
  • woe 28 juli: Tocht naar Valsenestre
  • do 29 juli: Tocht naar Lac de la Muzelle
  • vr 30 juli: Naar Vénosc
  • za 31 juli: Vertrek naar huis

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt verdeeld na inschrijving. Voor deze bivaktocht heb je alvast een tent, slaapmatje, slaapzak en kookgerief nodig. Indien nodig worden tenten gedeeld. Er kan ook bij de begeleider gehuurd worden.

Overnachtingen

De avond van de heenreis en de avond voor de terugreis wordt er overnacht op een camping in Vénosc. Onderweg wordt er gebivakkeerd. We verblijven wel 1 nacht in een Gîte Le Béranger in Valsenstre.

Vervoer

Er wordt afgesproken in Vénosc. Best carpoolen. Dit spreken we verder af tijdens de module 2.

Over de regio

Het Parc national des Écrins is een nationaal park in Frankrijk. Het eerste natuurreservaat in deze regio werd gesticht in 1913 als het Parc National de la Bérarde. Na samenvoeging van grote natuurgebieden ontstond in 1973 het grote “Parc des Écrins”.

Het nationale park omvat het Écrinsmassief en beslaat inmiddels meer dan 90.000 hectare en heeft rondom een beschermde zone van nog eens 180.000 hectare. Het ligt in het departementen Isère, regio Auvergne-Rhône-Alpes, en het departement Hautes-Alpes, regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, tussen de steden Gap, Briançon en Grenoble.

Vooral bekend zijn de sinds 2003 sterk teruglopende gletsjers, zoals de “Glacier de la Girose”, de “Glacier de la Meije”, en de bekendste, goed toegankelijke “Glacier Blanc”. De hoogste toppen van het park zijn Barre des Écrins (4102 m), La Meije (3982 m), Ailefroide (3954 m), Mont Pelvoux (3946 m) en Pic Sans Nom (3913 m).

2020-07-06-12.26.00-1024x768.jpg

Zicht op de Lac de la Muzelle

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht, je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgends jaar.

Over de organisatoren / begeleiders

Philippe Annys

Als laatbloeier ontdekte ik de bergen. Met passie ging ik op zoek naar de vele mogelijkheden die de bergsport aanbiedt (bergwandelen zomer en winter, rotsklimmen (KVB3), via-ferrata, …). Die ervaring en die beleving geef ik nu al meer dan 12j door aan wie leert om op een zelfstandige en verantwoorde basis de bergen in te trekken, gericht op bivakkeren. Met een tentje aan een meer staan is de ultieme beleving. Als zomergids UIAA, als bestuurslid van de vzw Hiking Advisor en als lid van enkele technische werkgroepen bij het KBF zet ik me 200% in om het opleidingstraject Zelfstandig Bergwandelen vorm te geven en opleidingen te verzorgen (mod 1 tot 4).