Deze opleidingsstage is de module 3 van een 4-ledig traject waarbij je voorafgaand ook een module 1 en 2 volgde. Deze stage is er om de nodige skills te ontwikkelen of bij te schaven om zo op het einde van de tocht zelf in staat te zijn om op een verantwoorde en veilige manier een bivaktocht in elkaar te kunnen steken. Dit volgens de leerlijnen van zelfstandig bergwandelen volgens de Klim- en Bergsportfederatie (KBF).

Concept en doelpubliek

Deze stage is gericht op beginners met een beperkte ervaring. Hiermee bedoelen we mensen die al wandelervaring in de bergen (cf. huttentochten) hebben maar die nog geen bivaktochten in de bergen deden met een volledige bepakking. Ofwel gaat het over deelnemers die al bivaktochten deden in heuvelland maar nog niet in de bergen.

Programma

Verplicht voorbereidingsweekend - Module 2

Op 6-7 maart te Poupehan

Het voorbereidingsweekend (=module 2) is er om al doende een aantal elementen uit de opleiding tot zelfstandig bergwandelaar in praktijk te brengen. Bovendien geeft het de deelnemers aan de stage de kans om elkaar wat te leren kennen, materiaal afspraken te maken en alvast enkele opdrachten te overlopen en voor te bereiden. Dit weekend gaat door op 6 & 7 maart in de Semoisvallei. In de Semoisvallei zoeken we wat hellingen op, testen we de tredzekerheid en checken we het bivakmateriaal. Het wordt een gevarieerde tocht door bossen, langs de oevers van de Semois en natuurlijk her en der een uitzichtpunt.

Opgelet: deelnemers die reeds het Module 2 weekend volgden voor de stage Belledonne in 2020 dienen niet opnieuw de module 1 en 2 te volgen.

Module 3 Belledonne

  • Op zondag 8/8 stappen we van het Croix de Chamrousse naar Lac Grand Doménon (350m dalen, 500m stijgen).
  • Op maandag 9/8 gaan we naar Ravin Des Excellences (730m dalen, 500m stijgen).
  • Op dinsdag 10/8 trekken we naar Habert de Murét (1000m dalen, 750m stijgen).
  • Woensdag 11/8 is een pittige dag over moeilijker terrein (1300m stijgen, 500m dalen)
  • Om dan op donderdag 12/8 een fijne 950m te dalen.

Het aantal stapuren varieert van dag tot dag van 5u tot 7u per dag. Deze kortere stapdagen worden aangevuld met de nodige educatieve momenten die naast een fysieke ook een mentale inspanning vergen.

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje, slaapzak) en goede stapschoenen. Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsweekend (module 2) en meestal wordt er vanalles onder de deelnemers gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/etc.). Indien je nog iets ontbreekt kan je steeds terecht bij diverse verhuurfirma’s of in extremis bij de begeleiders.

Van Hiking Advisor ontvang je tijdens de module 2 een planzeiger voor het voorbereiden van je marsplan alsook de nodige touwtjes in functie van het aanleren van enkele touwtechnieken i.f.v. moeilijker terrein. Dit is inbegrepen in de prijs.

Overnachtingen

Er wordt overnacht na de heenreis en voor de terugreis in een verblijf met gedeelde kamers. Tijdens de hiking overnachten we wild kamperend (wat toegestaan is in de regio).

Vervoer

Er wordt afgesproken in Chamrousse (FR) nabij Grénoble. Dit dorpje is bereikbaar met het openbaar vervoer. Er kan ook gecarpooled worden naar Chamrousse. Je staat zelf in voor je vervoer. Om ons terug te brengen van ons eindpunt naar het vertrekpunt wordt een taxibusje voorzien (inbegrepen in de deelnameprijs).

Over de regio

De Belledonne is een onbekende streek nabij Grenoble, geflankeerd door de Ecrins en de Vercors. Het is een prachtig gebied met steile flanken en rustige wandelpaden over een diverse ondergrond. Blokkenterrein, gruispaden en met gras begroeid terrein wisselen elkaar vlotjes af. We trekken er langs meertjes, over kammen en pikken bewandelbare topjes mee.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze tocht, je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgends jaar.

Over de organisatoren / begeleiders

Yanick Bos

Yanick is een ervaren hiker die er graag op uit trekt met zijn gezin, een groep hikers van Hiking Advisor of vrienden. Hij is Instructor Mountain Walking and Trekking en geeft diverse opleidingen en -workshops. Als GR-vrijwilliger onderhoudt hij een 23-km lang stuk van de GR 5 van Diest tot Lummen.
Als bestuurder bij Great By Nature vzw, Hiking Advisor vzw en de Klim- en bergsportfederatie draagt hij bij aan een sterke buitensportcommunity. Zijn streefdoel is hiken voor gezinnen en volwassenen toegankelijker maken. Hij geeft wat inkijk in zijn avonturen via zijn blog. Yanick is redacteur voor Op Weg en publiceert af en toe ook in andere buitensportmagazines.