Deze opleidingsstage in de Ecrins is de module 2 en 3 van een 4-ledig traject waarbij je voorafgaand ook een module 1 volgde. Deze stage is er om de nodige skills te ontwikkelen of bij te schaven om zo op het einde van de tocht zelf in staat te zijn om op een verantwoorde en veilige manier een bivaktocht in elkaar te kunnen steken. Dit volgens de leerlijnen van zelfstandig bergwandelen volgens de Klim- en Bergsportfederatie (KBF).

Indien je je registreert voor deze module 3 ben je ook meteen geregistreerd voor de verplichte voorafgaande module 2 (het voorbereidingsweekend).

Het Parc national des Écrins is sinds 1913 een nationaal park in Frankrijk en wordt gekenmerkt door zijn steile flanken.

Concept en doelpubliek

Deze opleidingsstage is gericht op beginners met een beperkte ervaring die graag een opleiding volgen. Hiermee bedoelen we mensen die al wandelervaring in de bergen (cf. huttentochten) hebben maar die nog geen bivaktochten in de bergen deden met een volledige bepakking. Ofwel gaat het over deelnemers die al bivaktochten deden in heuvelland maar nog niet in de bergen.

Fysieke paraatheid: niveau 2 (Gemiddeld 5 à 6 uur wandelen per dag. Hoogteverschillen tot circa 800 meter per dag. Voor iedereen met een goede basisconditie. Meerdaagse tocht in lijn, elke dag een andere overnachtingsplaats.)

Technisch wandelniveau: niveau 2 (Goed begaanbaar wandelpad, korte stukjes over geaccidenteerd ongebaand terrein zoals een blokkenveld of een korte gezekerde passage. Niveau wandelpad T3 – rood.)

Programma

Verplicht voorbereidingsweekend - Module 2 (26-27 maart 2022)

Het voorbereidingsweekend (=module 2) is er om al doende een aantal elementen uit de opleiding tot zelfstandig bergwandelaar in praktijk te brengen. Bovendien geeft het de deelnemers aan de stage de kans om elkaar wat te leren kennen, materiaal afspraken te maken en alvast enkele opdrachten te overlopen en voor te bereiden. Dit weekend gaat door op 26 en 27 maart in de Semoisvallei. In de Semoisvallei zoeken we wat hellingen op, testen we de tredzekerheid en checken we het bivakmateriaal. Het wordt een gevarieerde tocht door bossen, langs de oevers van de Semois en natuurlijk her en der een uitzichtpunt.

Stageweek in de Ecrins (Frankrijk) - Module 3 (17-23 juli 2022)

  • Zondag 17 juli reizen we af naar Venosc waar we verblijven op een camping.

  • Maandag 18 juli stijgen we van La Danchère naar Lac de Plan Vianney (1300m stijgen)

  • Dinsdag 19 juli gaan we tot aan Lac Labarre (900m stijgen, 600m dalen)

  • Woensdag 20 juli dalen we af tot in Valsenestre (1100m dalen)

  • Donderdag 21 juli gaan we naar Lac de la Muzelle (1100m stijgen, 600m dalen)

  • Vrijdag 22 juli keren we terug naar La Danchère (350m stijgen, 1600m dalen)

  • Zaterdag 23 juli keren we huiswaarts.

Het aantal stapuren varieert van dag tot dag van 5u tot 7u per dag. De kortere stapdagen worden aangevuld met de nodige educatieve momenten die naast een fysieke ook een mentale inspanning vergen.

Het relaas van een vorige editie kan je hier lezen. Wil je graag wat meer beelden, bekijk dan dit filmpje van één van onze deelnemers.

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje, slaapzak) en goede stapschoenen. Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsweekend (module 2) en meestal wordt er vanalles onder de deelnemers gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/etc.). Indien je nog iets ontbreekt kan je steeds terecht bij diverse verhuurfirma’s of in extremis bij de begeleiders.

Van Hiking Advisor ontvang je tijdens de module 2 een planzeiger voor het voorbereiden van je marsplan alsook de nodige touwtjes in functie van het aanleren van enkele touwtechnieken i.f.v. moeilijker terrein. Dit is inbegrepen in de prijs van het module 2-weekend.

Overnachtingen

Er wordt overnacht na de heenreis en voor de terugreis op een camping  Tijdens de hiking overnachten we wildkamperend (wat toegestaan is in de regio).

Vervoer

Er wordt afgesproken in Vénosc (Frankrijk). Dit dorpje is bereikbaar met het openbaar vervoer. Er kan ook gecarpooled worden. Je staat zelf in voor je vervoer.

Over de Écrins

Het Parc national des Écrins is sinds 1913 een nationaal park in Frankrijk en wordt gekenmerkt door zijn steile flanken. Het nationale park omvat het Écrinsmassief en beslaat inmiddels meer dan 90.000 hectare en heeft rondom een beschermde zone van nog eens 180.000 hectare. Het ligt in het departementen Isère, regio Auvergne-Rhône-Alpes, en het departement Hautes-Alpes, regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, tussen de steden Gap, Briançon en Grenoble.

Over de organisatoren / begeleiders

Yanick Bos

Yanick is een ervaren hiker die er graag op uit trekt met zijn gezin, een groep hikers van Hiking Advisor of vrienden. Hij is Instructor Mountain Walking and Trekking en geeft diverse opleidingen en -workshops. Als GR-vrijwilliger onderhoudt hij een 23-km lang stuk van de GR 5 van Diest tot Lummen.
Als bestuurder bij Great By Nature vzw, Hiking Advisor vzw en de Klim- en bergsportfederatie draagt hij bij aan een sterke buitensportcommunity. Zijn streefdoel is hiken voor gezinnen en volwassenen toegankelijker maken. Hij geeft wat inkijk in zijn avonturen via zijn blog. Yanick is redacteur voor Op Weg en publiceert af en toe ook in andere buitensportmagazines.