Deze opleidingsstage in de Ecrins is de module 2 en 3 van een 4-ledig traject waarbij je voorafgaand ook een module 1 volgde. Deze stage is er om de nodige skills te ontwikkelen of bij te schaven om zo op het einde van de tocht zelf in staat te zijn om op een verantwoorde en veilige manier een bivaktocht in elkaar te kunnen steken. Dit volgens de leerlijnen van zelfstandig bergwandelen volgens de Klim- en Bergsportfederatie (KBF).

Indien je je registreert voor deze module 3 ben je ook meteen geregistreerd voor de verplichte voorafgaande module 2 (het voorbereidingsweekend).

Het Parc national des Écrins is sinds 1913 een nationaal park in Frankrijk en wordt gekenmerkt door zijn steile flanken.

Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
2

Concept en doelpubliek

Deze opleidingsstage is gericht op beginners met een beperkte ervaring die graag een opleiding volgen. Hiermee bedoelen we mensen die al wandelervaring in de bergen (cf. huttentochten) hebben maar die nog geen bivaktochten in de bergen deden met een volledige bepakking. Ofwel gaat het over deelnemers die al bivaktochten deden in heuvelland maar nog niet in de bergen.

Programma

Verplicht voorbereidingsweekend - Module 2 (19 & 20 maart 2022)

Het voorbereidingsweekend (=module 2)is er om al doende een aantal elementen uit de opleiding tot zelfstandig bergwandelaar in praktijk te brengen. Bovendien geeft het de deelnemers aan de stage de kans om elkaar wat te leren kennen, materiaal afspraken te maken en alvast enkele opdrachten te overlopen en voor te bereiden. Dit weekend gaat door op 19 en 20 maart in de Semoisvallei aan de camping Le Héron. In de Semoisvallei zoeken we wat hellingen op, testen we de tredzekerheid en checken we het bivakmateriaal. Het wordt een gevarieerde tocht door bossen, langs de oevers van de Semois en natuurlijk her en der een uitzichtpunt. Eveneens behandelen we ook de theorie. 

Stageweek in de Ecrins (Frankrijk) - Module 3 (10-16 juli)

 • Zondag 10 juli reizen we af naar Venosc waar we verblijven op een camping.
 • Maandag 11 juli stijgen we van La Danchère naar Lac de Plan Vianney (1300m stijgen)
 • Dinsdag 12 juli gaan we tot aan Lac Labarre (900m stijgen, 600m dalen)
 • Woensdag 13 juli dalen we af tot in Valsenestre (1100m dalen)
 • Donderdag 14 juli gaan we naar Lac de la Muzelle (1100m stijgen, 600m dalen)
 • Vrijdag 15 juli keren we terug naar La Danchère (350m stijgen, 1600m dalen)
 • Zaterdag 16 juli keren we huiswaarts.

Het aantal stapuren varieert van dag tot dag van 5u tot 7u per dag. De kortere stapdagen worden aangevuld met de nodige educatieve momenten die naast een fysieke ook een mentale inspanning vergen.

Het relaas van een vorige editie kan je hier lezen. Wil je graag wat meer beelden, bekijk dan dit filmpje van één van onze deelnemers.

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje, slaapzak) en goede stapschoenen. Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsweekend (module 2) en meestal wordt er vanalles onder de deelnemers gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/etc.). Indien je nog iets ontbreekt kan je steeds terecht bij diverse verhuurfirma’s of in extremis bij de begeleiders.

Van Hiking Advisor ontvang je tijdens de module 2 een planzeiger voor het voorbereiden van je marsplan alsook de nodige touwtjes in functie van het aanleren van enkele touwtechnieken i.f.v. moeilijker terrein. Dit is inbegrepen in de prijs van het module 2-weekend.

Overnachtingen

Er wordt overnacht na de heenreis en voor de terugreis op een camping  Tijdens de hiking overnachten we wildkamperend (wat toegestaan is in de regio).

Vervoer

Er wordt afgesproken in Vénosc (Frankrijk). Dit dorpje is bereikbaar met het openbaar vervoer. Er kan ook gecarpooled worden. Je staat zelf in voor je vervoer.

Over de Écrins

Het Parc national des Écrins is sinds 1913 een nationaal park in Frankrijk en wordt gekenmerkt door zijn steile flanken. Het nationale park omvat het Écrinsmassief en beslaat inmiddels meer dan 90.000 hectare en heeft rondom een beschermde zone van nog eens 180.000 hectare. Het ligt in het departementen Isère, regio Auvergne-Rhône-Alpes, en het departement Hautes-Alpes, regio Provence-Alpes-Côte d’Azur, tussen de steden Gap, Briançon en Grenoble.

Prijs, Inschrijven, Annuleren

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze opleiding. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 295,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 15,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie
 • Opleidingsmateriaal
 • Leslocatie tijdens module 2

Niet inbegrepen:

 • Kosten vervoer van/naar de startlocatie
 • Aankoop of huur van eigen materiaal
 • Eigen voeding/drank
 • Extra persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 60,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

 • Overnachting bij aankomst (op een camping)
 • Overnachting voor de terugreis (op een camping)
 • Maaltijd in een hut tijdens de tocht

Er worden maximum 7 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 1 februari.

Hiking Advisor stuurt je vervolgens een bevestiging van inschrijving via het adres tom@hikingadvisor.be. Er zal dan gevraagd worden het deelnamebedrag te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot 1 maand voor de aanvang van module 2 (met aftrek van € 10,00 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Sam Janssens

Sam is een enthousiaste buitensporter en Instructor Mountain Walking & Trekking. Hij kan eindeloos genieten van een mooie wandeling of buitenavontuur. Een van zijn passies buiten sport, is de bergen verkennen, voornamelijk al wandelend met de rugzak. Hij heeft ook al geproefd van het hooggebergte, de klimsport, trailrunnen en packraften.. Sam neemt graag mensen op sleeptouw om zo één van zijn passies te delen.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.