Deze opleidingsstage in de Belledonne (Frankrijk) is de module 3 van een 4-ledig traject waarbij je voorafgaand ook een module 1 volgde. Deze stage is er om de nodige skills te ontwikkelen of bij te schaven om zo op het einde van de tocht zelf in staat te zijn om op een verantwoorde en veilige manier een bivaktocht in elkaar te kunnen steken. Dit volgens de leerlijnen van zelfstandig bergwandelen volgens de Klim- en Bergsportfederatie (KBF).

Indien je je registreert voor deze module 3 ben je ook meteen geregistreerd voor de verplichte voorafgaande module 2 (het voorbereidingsweekend).

De Belledonne is een onbekende streek nabij Grenoble, geflankeerd door de Ecrins en de Vercors. Het is een prachtig gebied met steile flanken en rustige wandelpaden over een diverse ondergrond. Blokkenterrein, gruispaden en met gras begroeid terrein wisselen elkaar vlotjes af. We trekken er langs meertjes, over kammen en pikken bewandelbare topjes mee.

Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
2

Concept en doelpubliek

Deze opleidingsstage is gericht op beginners met een beperkte ervaring die graag een opleiding volgen. Hiermee bedoelen we mensen die al wandelervaring in de bergen (cf. huttentochten) hebben maar die nog geen bivaktochten in de bergen deden met een volledige bepakking. Ofwel gaat het over deelnemers die al bivaktochten deden in heuvelland maar nog niet in de bergen.

Programma

Verplicht voorbereidingsweekend - Module 2 (23-24 april 2022)

Het voorbereidingsweekend (=module 2) is er om al doende een aantal elementen uit de opleiding tot zelfstandig bergwandelaar in praktijk te brengen. Bovendien geeft het de deelnemers aan de stage de kans om elkaar wat te leren kennen, materiaal afspraken te maken en alvast enkele opdrachten te overlopen en voor te bereiden. Dit weekend gaat door op 23 & 24 april in de Semoisvallei. In de Semoisvallei zoeken we wat hellingen op, testen we de tredzekerheid en checken we het bivakmateriaal. Het wordt een gevarieerde tocht door bossen, langs de oevers van de Semois en natuurlijk her en der een uitzichtpunt.

Stageweek in de Belledonne (Frankrijk) - Module 3 (13-19 augustus 2022) 

 • Zaterdag 13/8 reizen we af naar Chamrousse. 
 • Zondag 14/8 stappen we van het Croix de Chamrousse naar Lac Grand Doménon (350m dalen, 500m stijgen).
 • Maandag 15/8 gaan we naar Ravin des Excellences (282m stijgen, 900m dalen) 
 • Dinsdag 16/8 trekken we via een technisch terrein naar Lac de la Coche (750m stijgen,950m dalen).
 • Woensdag 17/8 gaan we naar Lac Carré (650m stijgen, 500m dalen)
 • Donderdag 18/8 trekken we verder naar Pipay (350m stijgen, 750m dalen)
 • Vrijdag 19/8 reizen we terug naar België.

Het aantal stapuren varieert van dag tot dag van 5u tot 7u per dag. De kortere stapdagen worden aangevuld met de nodige educatieve momenten die naast een fysieke ook een mentale inspanning vergen.

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje, slaapzak) en goede stapschoenen. Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsweekend (module 2) en meestal wordt er vanalles onder de deelnemers gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/etc.). Indien je nog iets ontbreekt kan je steeds terecht bij diverse verhuurfirma’s of in extremis bij de begeleiders.

Van Hiking Advisor ontvang je tijdens de module 2 een planzeiger voor het voorbereiden van je marsplan alsook de nodige touwtjes in functie van het aanleren van enkele touwtechnieken i.f.v. moeilijker terrein. Dit is inbegrepen in de prijs van het module 2-weekend.

Overnachtingen

Er wordt overnacht na de heenreis en voor de terugreis in een verblijf met gedeelde kamers. Tijdens de hiking overnachten we wild kamperend (wat toegestaan is in de regio).

Vervoer

Er wordt afgesproken in Chamrousse (FR) nabij Grénoble. Dit dorpje is bereikbaar met het openbaar vervoer. Er kan ook gecarpooled worden naar Chamrousse. Je staat zelf in voor je vervoer. Om ons terug te brengen van ons eindpunt naar het vertrekpunt wordt een taxibusje voorzien of spreken we af om er enkele van onze wagens te plaatsen.

Over de Belledonne

De Belledonne is een onbekende streek nabij Grenoble, geflankeerd door de Ecrins en de Vercors. Het is een prachtig gebied met steile flanken en rustige wandelpaden over een diverse ondergrond. Blokkenterrein, gruispaden en met gras begroeid terrein wisselen elkaar vlotjes af. We trekken er langs meertjes, over kammen en pikken bewandelbare topjes mee.

Prijs, Inschrijven, Annuleren

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze opleiding. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie in het najaar lid wordt, is meteen lid tot eind volgend jaar.

De deelnameprijs is € 295,00.
Wie lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 15,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie
 • Opleidingsmateriaal
 • Leslocatie tijdens module 2

Niet inbegrepen:

 • Kosten vervoer van/naar de startlocatie
 • Aankoop of huur van eigen materiaal
 • Eigen voeding/drank
 • Extra persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 85,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

 • Overnachting bij aankomst (op een camping)
 • Overnachting voor de terugreis (op een camping)
 • Een ticket voor het liftje van Chamrousse

Er worden maximum 7 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 1 februari.

Hiking Advisor stuurt je vervolgens een bevestiging van inschrijving via het adres tom@hikingadvisor.be. Er zal dan gevraagd worden het deelnamebedrag te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot 1 maand voor de aanvang van module 2 (met aftrek van € 10,00 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Over de organisatoren / begeleiders

Tine Van Looveren

Tine Van Looveren heeft de liefde voor de bergen met de paplepel meegekregen. Ze heeft al heel wat huttentochten en tententrekkings op de teller staan, van de Alpen tot in Canada. Ze heeft ook al verschillende wandelvakanties begeleid voor Bootz en stippelt met veel overgave tochtjes uit om haar vrienden mee op trot te nemen.

Yanick Bos

Yanick is een ervaren hiker die er graag op uit trekt met gezin, Hiking Advisor of vrienden. Hij is Instructor Mountain Walking Trekking en geeft diverse opleidingen en workshops. Als GR-vrijwilliger onderhoudt hij een stuk van de GR 5 van Diest tot Lummen. Als bestuurder bij Great By Nature , Hiking Advisor en KBF, of als redacteur bij Op Weg, draagt hij bij aan een sterke buitensportcommunity. Zijn streefdoel is hiken voor gezinnen en volwassenen toegankelijker maken.

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.