Voor deze 3e editie hebben we weer vele nieuwe paden aan mekaar geknoopt tot een bijna 40km lange bivaktocht doorheen de Haspengouwse velden en natuurgebieden. Het mag gezegd dat dit weekend naast de hopelijk talrijk aanwezige en geurige bloesems ook heel wat andere cultuur-historische troeven kan uitspelen. We hebben er onderweg zeker aandacht voor. Startplaats en einde van deze tocht is het fotogenieke doorkijkkerkje “Reading between the lines”, de absolute blikvanger van de regio.
Techniciteit wandelpad
1
Fysieke paraatheid
2
Bivak uitdaging
3

Programma

Programma zaterdag 15 april 2023 : +/- 21km

We zijn startensklaar om 10u bij het doorkijkkerkje, dat je na goed 500m stappen kan bereiken vanaf de parking langs de Sint-Truidersteenweg in Borgloon. We trekken noordwaards door de velden richting Gors-Opleeuw en kruisen daarvoor het welbekende “Fruitspoor”. We vervolgen onze tocht nu zuidwaarts doorheen de Mombeekvallei, kruisen opnieuw het “Fruitspoor” met een prachtig natuurgebied bij Zammelen. Als we in de nabijheid van de bron van de Mombeek passeren is het niet meer ver tot onze bivakplek.

Programma zondag 16 april 2023 : +/- 18km

Zonder twijfel is dit het mooiste traject. Cultuur, historie en natuur volgen mekaar in sneltempo op. We starten dan zeker op tijd want er is dus onderweg veel te zien en nog meer over te vertellen: ondergrondse mergelgroeven, Romeinse tumulus en muntschat, een 18e eeuws kasteel, en niet te vergeten de fleurige fruitplantages her en der aangeplant tussen de vruchtbare akkers.

Benodigd materiaal

Je voorziet 2x lunch, 1x ontbijt en 1x avondeten voor tijdens de tocht. In je proviandzak zitten steevast ook wat snacks voor de kleine honger onderweg en zeker voldoende drink- en kookwater. Zondagvoormiddag kunnen we onze drinkwatervoorraad weer aanvullen.

Verder voorzie je een rugzak met tent/tarp, slaapzak, slaapmatje, kookgerief, muts, handschoenen, sjaal of buff, warme (dons)jas, regenkledij.

Tent en kookgerief kunnen eventueel gedeeld worden. Moest je niet over het nodige materiaal beschikken, laat dat dan even weten.

Voor de deelnemers komt er nog een paklijst en worden verdere praktische afspraken gemaakt.

Overnachtingen

We overnachten letterlijk te velde, ergens op een stukje vlak grasveld bij een fruitaanplanting. Er zijn dus helemaal geen voorzieningen. Een kampvuur is niet mogelijk. Midden april kan de nachttemperatuur wel nog aardig richting vriespunt kruipen, dus een warme slaapzak is desgevallend zeker geen overbodige luxe.

Vervoer

Tijdens het weekend is de startplaats moeilijk bereikbaar via het openbaar vervoer, carpoolen is dus aangewezen. Hiertoe zal een document toegezonden worden na bevestiging van de inschrijving. Wie zin heeft kan al op vrijdagavond afzakken naar Borgloon en overnachten op de bivakzone “Speelboomgaard”, in de onmiddellijke nabijheid van de startplaats. We raden ten stelligste aan je plaats te reserveren via de website van het Agentschap Natuur & Bos.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 30,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Organisatie en begeleiding

Niet inbegrepen:

  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

  • Aankoop of huur van eigen materiaal

  • Eigen voeding/drank

  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Over de organisatoren / begeleiders

Rudi Holans

Rudi werd goed 10 jaar geleden gebeten door de wandelmicrobe en kan ondertussen al op heelwat bergwandelervaring bogen. Hij was ondermeer op pad over ’s lands GR- en andere leuke paadjes, maar verkende ook al vele berggebieden in de Alpenlanden, Pyreneën, Corsika en Noorwegen. In 2017 volgde hij de bergwandelstage type bivak in de Beaufortain. Rudi zette mee zijn schouders onder de realisatie van de Hoge Ardennenroute.

Inschrijven

Inschrijvingen openen op zaterdag 18 februari 2023