De GR57 is één van de pareltjes van GR’s in België. Deze bivaktocht neemt ons mee over het gedeelte tussen Sy en Melreux in het stroomgebied van Ourthe en Aisne. De hoogteverschillen maken er een stevige tocht van.

We ervaren het contrast tussen de zachtglooiende weilanden boven op het plateau met zijn mooie vergezichten en de abrupte rotswanden aan de rivier. Deze worden ijverig beklommen door rotsfanaten. Bijzonder voor deze regio zijn ook de kalkgraslanden met hun  specifieke vegetatie die door beheermaatregelen met o.a. begrazing in stand wordt gehouden.

Concept en doelpubliek

Gezien de hoogteverschillen ‘(+/- 1500 hm) in combinatie met de afstanden ( 2 x +/- 25 km) is dit een bivaktocht voor gevorderde hikers.

Programma

Zaterdag 11 september

We spreken af aan in het centrum van Sy op de parking tegenover de camping en op 200 m van het station om 11u voor een tocht van +/- 24 km. 

We klimmen al meteen steil naar boven op het plateau boven de Ourthe. Hier wordt aan natuurontwikkeling gedaan. De bomen zijn geveld om plaats te maken voor kalkgraslanden met hun specifieke vegetatie. Dit geeft ook mooie vergezichten, o.a. op het kasteel van Logne. Vervolgens gaan we op en af om na een lange klim op de Mont de Pin terecht te komen met een prachtig vergezicht. We zien onze kampplaats voor deze avond al liggen, maar we zijn er nog niet!

We dalen af tot in Bomal, steken de Ourthe over en vervolgen onze tocht richting Durbuy. Wie heeft zin in een kippetje van Wout Bru? We klimmen terug omhoog om dan af te dalen naar Barvaux, onze kampeerplek voor deze avond.

Zondag 12 september

Na een klim komen we aan te Wéris, bekend voor zijn dolmen. De witgeverfde steen van  Heina is hier alom bekend. Er volgen verschillende afdalingen en klimmetjes waarbij we de Aisne en de Ourthe kruisen.

We passeren enkele gehuchtjes. Na een dagtocht van +/- 27 km bereiken we het station van Melreux-Hotton, waar we de trein nemen naar ons vertrekpunt Sy of verder huiswaarts.

Benodigd materiaal

Tent, rugzak,slaapzak en slaapmat zijn de belangrijkste items. Gebruik de bestaande paklijsten van Hiking Advisor als handvat om je rugzak verder te vullen.

Je kan de begeleiding contacteren voor vragen rond materiaal.

Overnachtingen

We overnachten in individuele tenten/tarp op een camping in Barvaux

Vervoer

Voor mensen die met de trein komen,is de startplaats Sy per trein bereikbaar via de lijn Luik-Marloie. De auto kan geparkeerd worden in het centrum van Sy nabij de camping. Het station van Melreux-Hotton, eindpunt van de bivaktocht, ligt op dezelfde lijn.

Over de organisatoren / begeleiders

Jan Dijkmans

Al van kindsaf ben ik gepassioneerd door bergen en natuur. Wat begon als dagtochten met mijn ouders evolueerde al snel naar meerdaagse tochten op verschillende continenten, rotsklimmen, alpinisme, tourskiën, mountainbiken, … Mijn enthousiasme deel ik nu graag door jullie op sleeptouw te nemen in prachtige stukjes natuur.