Loch Lomond en de Trossachs verwijst naar een gebied met vele sprankelende meren, ruige bergruggen (corbetts en munros), oude bossen en verwelkomende dorpjes. Een bivak aan de rand van een meer, met besneeuwde toppen op de achtergrond en het vooruitzicht van een lange, stevige wandeling, dat is Loch Lomond and the Trossachs.

Ten Westen van Loch Lomond vind je de steile Arrochar Alps die hoog boven Loch Lomond en Loch Long uittorenen, samen met vele lagere heuvels die tot aan de rand van de zee rijken. Ten Oosten van Loch Lomond vind je de Trossachs, een prachtig landschap vol bossen, meren en heuvels dat vaak beschreven wordt als Schotland in miniatuur.

Wij maken een  6-daagse bivaktocht in deze regio. We kiezen voor april, wanneer de toppen van de hoogste munros meestal nog wit zijn, de midges nog niet uitgekomen zijn en de natuur opnieuw begint te ontluiken. Onderweg bivakkeren we in de wilde natuur, waarbij we vaak een idyllische oever van een meer opzoeken. Eén nacht slapen we op een camping met een droogruimte. Onderweg maken we ook kennis met de typisch Schotse traditie van de bothies, rudimentaire huizen die als schuilplaats dienen voor de wandelaar.

Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
3

Concept en doelpubliek

Concept

Deze tocht omvat 6 wandeldagen. De bedoeling is om tochten te maken van gemiddeld 6-7 stapuren per dag. Regelmatig zullen er meer dan 700 positieve hoogtemeters overbrugd worden.

Reken op een rugzak van 15-17 kg. Je draagt je immers je eigen materiaal en proviand voor 6 dagen.

Verwacht je in Schotland aan ‘vier seizoenen in 1dag’. Zowel regen, hagel als schitterende zonneschijn kunnen elkaar in no time opvolgen.

Het terrein bestaat naast forestroads en mooie bergpaadjes ook uit stukken ongebaand en geaccidenteerd terrein: veen, modder, rotsen, steile passages, sneeuw, …

Doelpubliek
Deze ervaringstocht is bedoeld voor stappers met ervaring met zowel bivak als meerdaagse (berg)tochten. De combinatie van het terrein en het Schotse weer kunnen deze tocht zeer uitdagend maken, wees hier op voorbereid.

Programma

8/4 Afspraak in Edinburgh

We komen samen in Edinburgh en overnachten in een hostel

9/4 Ben Venue carpark - Ben Venue – Loch Ard

16 km 772m op 810 m neer = 6,5u

Op de eerste dag vertrekken we in Brig o’ Turk, het hart van de Trossachs. We starten op een dirtroad om vervolgens via een mooi (hoewel vaak drassig) bergpad de flank van Ben Venue (727m) op te klimmen. Als het weer wat mee zit worden we hier direct beloond met mooie uitzichten over Loch Achray, Loch Katrine en de omliggende toppen. Over de Bealach na h-lmriche dalen we af tot in Kinlochard, waar we via een bospad tot aan de camping permit zone aan Loch Ard wandelen.

10/4: Loch Ard-Loch Lomond

19 km 618m op 657 m neer = 6u

Op de tweede dag volgen we voor een groot stuk de ‘Mary Queen of Scots way’ over brede paden door de bossen, met mooie zichten op het meertje loch Dubh en de impressionante munro Ben Lomond. In de buurt van Cailness aan de oevers van Loch Lomond zetten we onze tenten op. Onderweg passeren we interessante historische sites zoals een oude aquaduct, een verlaten groeve en een oude begraafplaats Stornmacnair.

11/4: Loch Lomond-Lochan Beinn Chabhair

17 km 927m op 443 m neer = 6,5 u

De derde dag volgen we een stuk van de West highland way langs de oever van Loch Lomond. Geen ‘Easy lochside stroll’ maar rotsachtig terrein met vele ups en downs maken dit pad vooral tussen Inveruglas en Beinglas uitdagend. In Beinglass verlaten we de West Highland route en trekken wij de bergen in richting Lochan Beinn Chabhair. Hier zoeken we een mooie bivakplaats om de nacht door te brengen.

12/4: Lochan Beinn Chabhair-Beinn Chabhair (933m)-Beinglass camping

Top: 5km 405m op en neer = 3u

Afdalen naar camping: 4km 490m dalen =2u

Als de omstandigheden het toelaten laten we ons tentje staan in de buurt van Lochan Beinn Chabhair en klimmen we met een lichtere rugzak op de Beinn Chabhair (933m). Als het weer meezit heb je hier een fantastisch zicht op de Zuidelijke highlands.

Daarna dalen we af naar Beinglass waar we een nachtje doorbrengen op de camping.

13/4: Beinglas camping-Abyssinia bothy

14 km 580m op 380m neer = 6u

Op dag 5 trekken we de Arrochar Alps binnen. We vertrekken op een pad achter de Inverarnan farm om vervolgens de Lairig Arnan vallei in te wandelen. Hier gaan we van het pad af en maken we gebruik van het right to roam. We zoeken onze eigen weg tussen struikjes, veen, over kleine rotsen, langs Lochan Beinn Damchain (met een optionele beklimming van Beinn Damchain) en Lochan Strath Dubh Uisge.  Daarna vervoegen we terug een breed pad dat langs loch Sloy naar Abyssinia loopt.

14/4: Abyssinia-Ben Vane (916m)-Inveruglas

10 km 647m op 884m neer = 6u

De laatste dag wandelen we over een stuk ongebaand terrein de vallei Gleann Uaine in. Daarna nemen we een ruig bergpad op Ben Vane, om een laatste keer te genieten van schitterende zichten op Loch Lomond, The Trossachs en the Arrochar alps. Waarna we terug afdalen tot in Inveruglas waar de toch eindigt.

Samen gaan we terug naar Edinburgh waar we afsluiten met een nacht in een hostel.

15/4: Afscheid in Edinburgh

’s ochtends gaat iedereen zijn eigen weg terug naar huis.

Noot: dit tochtverloop kan door de begeleiders worden aangepast indien de condities van het weer, de omgeving en/of de groep dit vereisen.

Benodigd materiaal

Eigen bivakmateriaal: matje, slaapzak, rugzak, stapschoenen, kledij, eten, ...

Tenten, vuurtjes en kookpotten kunnen gedeeld worden.

Voorzie warm en waterdicht materiaal. De temperatuur op zeeniveau varieert in deze periode tussen 3 en 11°. Maar hoe hoger, hoe lager de temperatuur. Op de toppen kan het kwik veel dieper zakken. Een gevoelstemperatuur van -11°C is daar zeker geen uitzondering. We dalen steeds af om te bivakkeren. Maar voorzie slaapmateriaal dat tot zeker -5°C comfort geeft.

Regen hoort bij het Schotse weer. Een goede regenjas, regenbroek, rugzakhoes en gaiters zijn onontbeerlijk.

Overnachtingen

In Edinburgh op 8/4 en 14/4: hostel.

Onderweg: bivak in onze eigen tent in de vrije natuur of op de daartoe voorziene bivakplaatsen. Eén nacht slapen we op een camping.

Vervoer

Vervoer vanuit België naar Edinburgh en terug wordt door de deelnemer zelf voorzien. Edinburgh is te bereiken met het vliegtuig of de (nacht)trein.

Vervoer vanuit Edinburgh naar het nationaal park en terug is inbegrepen in de prijs.

Over de organisatoren / begeleiders

Ellen Maes

Ellen voelt zich al van kind af thuis in de bergen. Tijdens haar studententijd kreeg ze ook het tentenhikingvirus te pakken. Hierbij gaat haar voorkeur uit naar desolate berggebieden zoals IJsland, Schotland en Noorwegen om volledig te deconnecteren. Zij houdt van de sfeer en het gemeenschappelijk doel van groepsreizen. Zij is Instructor Mountain Walking & Trekking en volgde de wilderness advanced first aid of WAFA opleiding.

Philippe Annys

Als laatbloeier ontdekte Philippe de bergen. Met passie ging hij op zoek naar vele mogelijkheden die de bergsport aanbiedt (zomer winter, rotsklimmen, via-ferrata). Die ervaring en beleving geeft hij al meer dan 12j door via de opleiding zelfstandig bergwandelen (met bivakkeren). Met een tentje aan een meer staan is de ultieme beleving. Als IMWT en als lid van enkele technische werkgroepen bij KBF zet ik me 200% in om het opleidingstraject vorm te geven

Inschrijven

Inschrijven is niet langer mogelijk voor deze activiteit.