Laden Evenementen

Na enkele tochten in het noorden van de provincie Limburg, trekt Hiking Advisor nu richting het Toscanië van de Lage Landen, Haspengouw, in deze tijd van het jaar badend in de bloesempracht van de talrijke fruitplantages, en te midden van de vruchtbare leemgronden. We stippelden een traject uit dat zoveel als mogelijk onverharde paden opzoekt, maar ook niet om de verharde wegen heen kan. Het stelt ons sowieso in staat om uitgebreid te genieten van de vergezichten over de velden heen. Overnachten doen we op de in 2019 nieuw opgezette bivakplaats “Belevingsboomgaard Groot-Loon”. Meer info hierover vind je op www.bivakzone.be

Omwille van de coronamaatregelen kon deze tocht in 2020 niet doorgaan. Omdat de bloesemperiode het meest geschikte moment is voor deze trip, wordt de bivaktocht verplaatst naar 2021.

Doelpubliek

Alhoewel het terrein helemaal niet uitdagend is, ben je toch gebaat bij een goede fysieke conditie, want de dag afstanden zijn stevig te noemen. We leggen in totaal goed 49km af, allemaal best doenbaar onder een mooi lentezonnetje, maar een uitdaging in de gietende regen met een goedgevulde rugzak. Deze tocht staat open voor alle stappers met of zonder veel bivakervaring, maar die vooral de afstanden weten te combineren met het genieten van “het platteland” én die de nodige beton- en/of asfaltstroken niet schuwen.

Omwille van de corona-crisis wordt deze tocht verplaatst naar 2021.

Programma

Zaterdag 18 april 2020 : Bettincourt – Bivak Groot-Loon, 24km

Wellicht atypisch, maar gewoon zeer praktisch, bevindt het startpunt van deze tocht zich langs de autosnelweg E40 Luik/Brussel, ter hoogte van het tankstation Total te Borgworm/Waremme, Wallonië dus. Het duurt echter niet lang vooraleer we terug Vlaanderen induiken en aansluiting maken met de Streek GR Haspengouw. We passeren in de buurt van de bron van de Herk en door de velden trekken we nu terug in noordoostelijke richting naar kerkdorpen Opheers en Middelheers om later de drukke Sint-Truidersteenweg over te steken. We bevinden ons nu op het Haspengouws leemplateau en dat is aan de omgeving goed te merken: grote vruchtbare akkers gescheiden door betonnen wegen. Het gaat dan ook vlot vooruit richting Heurne Sint-Pieter en Vechmaal waar we eindelijk weer malse ondergrond onder de voeten geschoven krijgen, en dat haast voor de volledige resterende duur van de dag. Via een oude tramroute klimmen we weer uit het dorp naar boven richting Heks waar we in de Tranendreef een glimp kunnen opvangen van het majestueuze 18e eeuwse kasteel van Hex. Door de velden gaat het nu op en af naar de Zalenberg en langs het Magneetbos om toe te komen bij de bivakplaats.

© www.caersbart.be

Zondag 19 april 2020 : Bivak Groot-Loon – Bettincourt, 25km

We stappen in eerste instantie nog westwaarts richting Sint-Truiden over de Romeinse Kassei, ooit beter bekend als de heirbaan Tongeren – Bavai (F) en voorbij enkele deelgemeenten van Borgloon, om ter hoogte van Hoepertingen zuidwaarts af te buigen richting de vallei van de Herk. Via kleine paadjes passeren we in Mettekoven en Klein-Gelmen om wat later de Sint-Truidersteenweg weer over te steken richting Gelinden, waar we voor enige tijd het Natuurreservaat Egoven induiken. We blijven vasthouden aan de groene vallei en de zachte ondergrond zolang het ook maar kan. We passeren nog voorbij het Kasteel van Bovelingen en via de Rode Dreef stappen we ook door het “Hornebos” waar ook een nieuwe officiële bivakplaats werd ingericht door het Agentschap Natuur en Bos. Als we uit het bos komen is het niet meer ver tot aan het Total tankstation.

Vervoer

De vertrekplaats is niet bereikbaar via het openbaar vervoer. We starten om 9u30 aan het tankstation Total op de E40 richting Brussel te Borgworm/Waremme, zonder veel omwegen vlot al carpoolend bereikbaar met de wagen. Komende van de richting van Brussel/Leuven kan je keren aan afrit 29.

Benodigd materiaal

Alhoewel de lente al bijna een maand oud is, berg je je warme slaapzak en isolerend matje best nog niet te ver weg op, want volgens de volksweerkunde zijn de IJsheiligen (11-14 mei) nog lang niet voorbij en kan de nachttemperatuur nog behoorlijk koud uitvallen. De fruitboeren kunnen ze missen als kiespijn. Voorts zal veel afhangen van de weersomstandigheden van het moment.

Na inschrijving krijg je een paklijst toegestuurd van de begeleider met richtlijnen voor het pakken van je rugzak. Ga niet over tot aankoop van gerief. Mogelijks kan iemand van de andere deelnemers nog wat materiaal uitlenen of is huren een goedkopere oplossing. Vermeld zeker bij je inschrijving of je materiaal wil lenen of delen met een andere deelnemer.

Over de begeleider(s)

Rudi Holans is een ervaren wandelaar en ondernam al vele dag- en meerdaagse tochten in binnen- en buitenland met Hiking Advisor of solo, en maakte in 2019 de overstap naar medewerker/tochtbegeleider van Hiking Advisor. Als man van de streek zal één of andere “sappige” anekdote zeker niet ontbreken.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 15 euro. Hierin zit de begeleiding en organisatie inbegrepen. Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt 5 euro extra bij de deelnameprijs.

Inschrijvingen

Inschrijvingen zullen pas mogelijk zijn vanaf 20 februari 2021.