De Eifelsteig wordt ook wel het pad van de 4 elementen genoemd. Onze etappes voeren ons door het enige Nationaal Park van Noordrijn-Westfalen langs overblijfselen van het vulkanische verleden van deze regio. De wandelroute Eifelsteig werd in 2015 verkozen tot mooiste langeafstandswandelroute van Duitsland.
Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
3
Bivak uitdaging
2

Programma

Zaterdag: 24 km; +/- 700 hm; 7 stapuren

Eifelsteig etappe 10: Van Daun naar Gerolstein

Om 9:00 spreken we af aan onze startplaats. Er wordt een auto vervoerd naar onze eindbestemming. Om 10:00 begint de tocht.

Doorheen een voormalig vulkanisch landschap wordt het tempo in eerste instantie al zeker bepaald door de klim naar de Nerother Kopf. In het piepkleine dorpje aan de voet van de heuvel laat je je best niet vangen, je zal wel zien waarom en hoe! Het blijft op en neer gaan met voornamelijk vulkanisch gesteente onder de voeten. Met de "Dietzenley" hebben we berg 2 al achter de kiezen, maar er wachten nog meer hoogtemeters met een pittige beklimming naar de burchtruïne "Löwenburg". We worden er wel getrakteerd op een mooie vergezichten over de Eifel en de stad Gerolstein, bekend van het bruisende water, alwaar we ook onze tenten opslaan op de lokale camping (camping Waldferienpark).

Zondag: 21 km; +/- 500hm; 6 stapuren

Eifelsteig etappe 9: Van Gerolstein naar Hillesheim

Ook voor de start van de 2e etappe zullen we geen geestrijk opwarmertje nodig hebben, want het pad gaat meteen stevig bergop. We maneuvreren ons tussen de steile rotsformaties en een voormalige lavastroom door richting "Rother Kopf". Ons traject leidt ons nu doorheen de Gerolsteiner Dolomieten, een voormalig koraalrif! Jawel, ooit was hier een warme zee. We dalen nu naar de vallei van de Kyll maar passeren nog een bijzondere plek in het bos. Wie gaat er mee een kijkje nemen? Aan de overzijde van de vallei maken we aansluiting met de Hillesheimer Bach, de laatste kilometers van onze 2-daagse tocht over de Eifelsteig dienen zich aan.

Rond 16:00 komen we aan in Hillesheim. De auto's worden terug opgepikt in Daun, en rond 17:00 keren we naar huis.

Benodigd materiaal

De gevorderde trekker-met-tent beschikt allicht al over de nodige uitrusting om enkele dagen zelfvoorzienend in de natuur door te brengen onafgezien de weersomstandigheden. Toilet en drinkbaar water zijn aanwezig op de camping. Alles voor de innerlijke mens gaat mee in de rugzak.  Mocht de gelegenheid zich voordoen kan er onderweg bijgetankt worden in een lokale supermarkt of gaststube.

Na inschrijving wordt onder de deelnemers een voorbeeldpaklijst gedeeld voor een herfstige-naar-winter-neigende bivaktocht, als ook een document om samen carpoolafspraken te maken.

Overnachtingen

We overnachten op camping Waldferienpark nabij Gerolstein.

Vervoer

Bij voorkeur wordt de reis naar Hillesheim al carpoolend afgelegd. Een speciaal document om dit te organiseren wordt na bevestiging van de inschrijving gedeeld met alle deelnemers. Wie wil kan al op vrijdag afzakken naar Hillesheim en overnachten organiseren in de buurt.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 25,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

  • Aankoop of huur van eigen materiaal

  • Eigen voeding/drank

  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 11,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

  • Camping
  • Douche

Over de organisatoren / begeleiders

Elise Geens

Elise leerde de kneepjes van het bivakkeren kennen dankzij Hiking Advisor. Met veel plezier en dankbaarheid geeft ze nu haar kennis, kunde en passie door aan andere bergenthousiastelingen.
In haar vrije tijd kan je haar vaak al sportend spotten: MTB, trailrunnen, lopen, fietsen, klimmen, via ferrata,… er zijn weinig bergsporten nog onbekend voor Elise. Maar het liefst van al doet ze al deze sporten met een tent erbij.

Inschrijven

Deze activiteit is afgelopen.