Heb je ook halsreikend uitgekeken naar de dag dat je opnieuw in groep er op uit kan trekken in de natuur voor een meerdaagse tocht? Wil je nu wel eens weten wat al die coronakilometers dichtbij je kot hebben opgeleverd vooraleer je terug nieuwe vakantietochtplannen wat concreter gaat maken? Dan is deze pittige tocht door de Ardennen een mooie gelegenheid om het stof af te blazen van je bivakuitrusting en je conditie op de proef te stellen. Kuitjes insmeren loont de moeite!

Concept en doelpubliek

Dit is een 2-daagse bivaktocht waarbij over 2 dagen goed 1.300 hoogtemeters dienen overwonnen te worden, met volledige bepakking. Dag 1 is goed 24km lang, op dag 2 staat er amper 1km minder op de teller. Deze activiteit is bedoeld voor gevorderde hikers. Een goede fysieke conditie is onontbeerlijk om comfortabel te kunnen genieten van “het rijk der natuur”. Bivakervaring in meerdaagse tochten is zeer gewenst. Het kan mooi weer zijn, maar de hoogtemeters zakken niet mochten de weergoden ons toch niet goed gezind zijn. De tocht gaat voor 95% over onverharde soms erg smalle maar ook bredere paden die er wel erg modderig en glad kunnen bijliggen.

HA_Ardennen1_0.jpg

Programma

Zaterdag: Spa - Basse-Bodeux

We starten om 9u30 aan het station van Spa met een langgerekte klim naar het fysieke hoogtepunt van deze 2-daagse: Fagne de Malchamps. We volgen een tijdje de loop van de Ruisseau La Picherotte, dwarsen het Arboretum Tahafagne en komen toe bij het Parc de Bérenzenne waar we de Vecquée oversteken en aan de afdaling naar La Gleize kunnen beginnen. Als we de Amblève zijn overgestoken volgt de 2e klim van de dag die ons een weg baant tussen de waterreservoirs van Coo door. Het gaat dan nog enkel bergaf en de camping is niet meer ver af.

Zondag: Basse-Bodeux - Spa

Het recept voor vandaag is simpel: eerst weer klimmen uit het dal om af te dalen naar de fotogenieke Pont de Cheneux waar we de Amblève weer oversteken, alvorens een haast eindeloze klim ons voorbij Stoumont terugleidt naar de Vecquée, het fysieke dak van deze 2e dag. In de afdaling naar Spa kunnen enkele bultjes onderweg er dan nog wel bij.

42627422142_8c9437ddea_3k.jpg

Benodigd materiaal

Voor deze tocht heb je het gebruikelijke materiaal nodig voor een tweedaagse staptocht. Hierbij hoort zeker een tentje of tarp, matje, slaapzak (comfort tussen 0° en 5°C), trekkingskledij (goede regenjas, sneldrogende kledij, schoenen met een goed profiel, eventueel een regenbroek), rugzak, drinken en eten voor de volledige tweedaagse.

Omwille van covid wordt carpoolen en materiaal delen niet aangemoedigd. Dit doe je dus op eigen risico. Een paklijst zal worden bezorgd. Als je materiaal ontbreekt, geef dan een seintje aan de tochtbegeleider. In diverse buitensportzaken kan je soms ook tent, slaapzak en dergelijke huren.

HA_Ardennen2_0.jpg

Overnachtingen

We overnachten op een kleine camping te Basse-Bodeux.

HA_Ardennen4_0.jpg

Vervoer

Spa is uiteraard bereikbaar met de trein, maar vanuit Gent/Antwerpen/Brugge ben je al snel 3u onderweg, raadpleeg zeker de routeplanner van NMBS voor de laatste info. Bij het station van Spa is voldoende autoparking voorhanden.

Over de organisatoren / begeleiders

Rudi Holans

Rudi werd goed 10 jaar geleden gebeten door de wandelmicrobe en kan ondertussen al op heelwat bergwandelervaring bogen. Hij was ondermeer op pad over ’s lands GR- en andere leuke paadjes, maar verkende ook al vele berggebieden in de Alpenlanden, Pyreneën, Corsika en Noorwegen. In 2017 volgde hij de bergwandelstage type bivak in de Beaufortain. Rudi zette mee zijn schouders onder de realisatie van de Hoge Ardennenroute.