Voor deze tweedaagse zoeken we de machtige vallei van de Amblève op tussen Aywaille en Trois-Ponts. Afwisseling troef hier: smalle paden langs wilde riviertjes, een uitzichtrijk hoogplateau, pittige klimmetjes, idyllische weidelandschappen, … en uiteraard de oevers van de Amblève zelf.

We stappen een 25-tal kilometers per dag en overbruggen daarbij ook heel wat hoogtemeters. Overnachten doen we op een gezellige camping langs de Lienne, een mooie zijrivier van de Amblève.

Deze 2-daagse bivaktocht door de vallei van de Amblève is bedoeld voor licht gevorderde stappers. Dagafstanden van rond de 25 km, stevig wat hoogtemeters en een volle bepakking maken een goede conditie en doorzettingsvermogen onontbeerlijk. De lente is nog pril en de temperatuur kan, zeker ‘s nachts, onder nul duiken dus enige ervaring met kamperen in koudere temperaturen is aangewezen.

Techniciteit wandelpad
3
Fysieke paraatheid
3
Bivak uitdaging
1

Programma

We vertrekken zaterdagochtend 2 april om 9u00 stipt aan het station van Aywaille. Wie geen ochtendmens is kan al op vrijdagavond afzakken naar Aywaille en overnachten op camping Domaine Château de Dieupart (let op: overnachtingsprijs niet inbegrepen in de prijsberekening) op 2 km van het station.

Afstand: 24,7 km, 890m stijgen en 820m dalen. We beginnen de dag met een klimmetje naar het natuurgebied ‘Heid des Gattes’, bovenop deze klif kijk je neer op Aywaille en kan je de geitenkudde spotten die dit gebied vol zeldzame flora mee onderhouden. We dalen af en wandelen kort langs de Amblève door het dorp Remouchamps, bekend voor het bergriviertje de Ninglinspo. We volgen dit charmante (maar zeer toeristische) beekje kort stroomopwaarts om in de valleiflank door te steken naar de Chefna, een minder bekend zijriviertje van de Amblève. Deze mooie vallei moet niet onderdoen voor die van de Ninglinspo en we klimmen langs de rivier omhoog, helemaal tot op het veenplateau ‘Fagnes de la Gleize, waar we getrakteerd worden op een weids uitzicht. Hierna volgt een lange afdaling terug tot aan de Amblève waar we onze tentjes opslaan op een gezellige camping aan de oever van de Lienne.

Zondag 3 april

Afstand: 26km, 710m stijgen en 650m dalen. We treuzelen niet ‘s morgens en zijn tegen 8u30 op weg richting Stoumont. We volgen even de oever van de Amblève, een korte klim brengt ons naar een mooi pad in de flank van de vallei. We passeren het fotogenieke kasteel van Froidcourt en dalen terug af naar de rivier. Nu volgt een klim door weiden en bossen, we kruisen het riviertje de Roannay en dalen af naar Stavelot. Hier pikken we in op de HA-route. Het pad loopt op soms dicht bij de oever van de Amblève, soms hoog boven de rivier om uiteindelijk af te dalen naar Trois-Ponts, onze eindbestemming. Hier nemen we de trein terug naar Aywaille en van daar verder naar huis.

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na inschrijving, samen met een lijst om eventueel materiaal te delen. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, lichtgewicht tent, slaapmateriaal (matje, slaapzak met comforttemperatuur van -5°C of lager), brander, kookpot, eten (2 x lunch, 1 x ontbijt, 1x avondeten en voldoende tussendoortjes), waterreservoir (2 liter) en goede stapschoenen. Indien je nog iets ontbreekt kan je steeds terecht bij diverse verhuurfirma’s of in extremis bij de begeleider.

Overnachtingen

Camping Chalet Weekend is een gezellige, kleine camping langs de oevers van de Lienne. Je kan er een warme douche nemen en eventueel iets drinken als de kantine geopend is.

Vervoer

Aywaille is goed bereikbaar met de trein en dit is dan ook het vervoermiddel bij uitstek voor deze tocht. Vanuit het eindpunt Trois-Ponts kan je dan rechtstreeks naar huis sporen. Wie toch met de auto komt kan carpoolen (er wordt op voorhand een lijst voorzien), aan het station van Aywaille is er een ruime parking.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 25,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

  • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

  • Kosten vervoer van/naar de startlocatie
  • Aankoop of huur van eigen materiaal
  • Eigen voeding/drank
  • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 18,10. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

  • Camping
  • Trein terug naar Aywaille (indien nodig)

Over de organisatoren / begeleiders

Nele Jannes

Nele Jannes houdt van stevige trektochten en via ferrata’s. En dat enthousiasme wil ze graag delen als kersvers tochtbegeleidster bij Hiking Advisor vzw.

Inschrijven

Deze activiteit is afgelopen.