Laden Evenementen
Dit evenement is voorbij.

Het Sellraintal bevindt zich binnen het district ‘Innsbruck Land’ in de deelstaat Tirol, Oostenrijk. De vallei is een onderdeel van de Noordelijke Stubaier Alpen. Het ligt vlakbij en ten Westen van de Tiroolse hoofdstad Innsbruck, tussen de bekendere grote valleien Stubaital en Ötztal. Het is één van de meest authentieke, oorspronkelijke dalen van Oostenrijk. Door zijn vele steile hellingen, hebben grootschalige bewoning, machinelandbouw, skigebieden en massatoerisme doorheen de hele vallei nooit echt voet aan de grond gekregen.

In het Sellraintal is de natuur baas over de mens. Dit maakt de vallei tot een uitstekende uitvalsbasis voor wandelaars en bergbeklimmers die de vele toppen van de Stubaier Alpen willen verkennen. Een ideale infrastructuur en een prachtig ‘off-the-beaten-track’ gebied, en dus ook een ideale bestemming om via een bivakstage je opleiding tot zelfstandig bergwandelaar (module 3) af te ronden. We vermijden te lange stapdagen om tijd te maken voor het trainen van je skills en echt te kunnen genieten van de omgeving en de rust.

Concept & Doelpubliek

Deze opleidingsstage (module 3) is er om de nodige skills te ontwikkelen of bij te schaven om zo op het einde van de tocht zelf in staat te zijn om op een verantwoorde en veilige manier een bivaktocht in elkaar te kunnen steken. Dit volgens de leerlijnen van zelfstandig bergwandelen volgens de Klim- en Bergsportfederatie (KBF).

Ze is gericht op beginners met een beperkte ervaring. Hiermee bedoelen we mensen die al wandelervaring in de bergen (cf. huttentochten) hebben maar die nog geen bivaktochten in de bergen deden met een volledige bepakking. Ofwel gaat het over deelnemers die al bivaktochten deden in heuvelland maar nog niet in de bergen.

De stageweek is de “module 3” van een 4-delig traject waarbij je voorafgaand ook een inleidende module 1 en 2 volgt. Deze inleidende modules zitten mee in het pakket van deze stageweek vervat (zie voorbereidingsweekend).

 • Module 1 = kennismaking en theorie basisvaardigheden
 • Module 2 = technieken in de praktijk (weerkunde, knopen, voeding, marsplan, conditie, materialen, …)
 • Module 3 = stage in de bergen (basis)
 • Module 4 = stage in de bergen (gevorderden)

Module 1 en 2: Inleidende theorie en praktijk

Aangezien deze stage onderdeel uitmaakt van het volledige traject tot zelfstandige bergwandelaar, verwachten we dat je de module 1 en module 2 doorlopen hebt voor je mee op stage vertrekt. Door de corona-problematiek werden we dit jaar echter genoodzaakt module 1 en 2 te combineren in 1 groot voorbereidingsweekend.
Dit weekend zal doorgaan op 19-21 juni. Locatie: Scheepswerfkaai – 1500 Halle

De bedoeling van dit weekend, is om eerst de theoretische basis te leggen (module 1) Nadien kunnen we deze kennis in praktijk brengen. We gaan dieper in op staptechnieken, knopen touwtechnieken, weerkunde, voeding en bivaktechnieken (module 2)

Bovendien geeft het de deelnemers aan de stage de kans om elkaar wat te leren kennen, materiaalafspraken te maken voor de effectieve stageweek (module 3) en alvast enkele opdrachten te overlopen en voor te bereiden.

Module 3: programma stageweek

Een gedetailleerd reisprogramma wordt na inschrijving aan je bezorgd. Dit is een overzicht van de etappes:

Update: Door de corona-problematiek gaan we op zoek naar alternatieven voor de overnachtingen in de hutten. Zo willen we iedereen een aangenaam en vooral veilige vakantie aanbieden. Dit zal ook gevolgen hebben voor het verdere verloop van deze tochtplanning (aanpassingen in het traject).

 • 11 juli: reisdag en start stage om 18u (locatie wordt later meegedeeld)
 • 12 juli: Bergheim Fotsch (1464m)- Allmindalm (1765m) – bei den Samerhütte (6,5km – 1107m stijgen, 129m dalen – 4u45 wandelen)
 • 13 juli: Klim naar Roter Kogl (2834m) – Lüsens (1636m) – Fernerboden (1740m) (9.4km – 695m stijgen, 1428m dalen – 6u wandelen)
 • 14 juli: Fernerboden (1740m) – Westfalenhaus (2276m) – Winnebachjoch (2782m) – Winnebachseethütte (2361m) (9km – 1183m stijgen, 538m dalen 5u45 wandelen)
 • 15 juli: Dagtocht Winnebachseethütte (2361m) – Bachfallenferner – Hoher Seeblaskogl (3224m) (7,6km – 1067m stijgen, 1066m dalen 6u wandelen)
 • 16 juli: Winnebachseethütte (2361m) – Zwiselbachjoch (2870m) – door het Zwieselbachtal – Putzach (2150m) (7km – 555m stijgen, 715m dalen – 4u wandelen)
 • 17 juli: Putzach (2150m) – Gleirschjögl (2751m) – Pforzeimerhutte (2310m) – Gleirschalmhutte (1662m) (9.2km – 668m stijgen, 1157m dalen – 5u30 wandelen)
 • 18 juli: Gleirschalmhutte (1662m) – St-Sigmund (1513m) – bus naar Innsbruck – vliegtuig (2km – 55m stijgen, 239m dalen – 1u wandelen)

 

 

Vervoer

Dit wordt besproken op het voorbereidingsweekend. Zie ook de bijgevoegde reisbeschrijving.
Het Sellraintal bevindt zich op 20 min busafstand van het vliegveld van Innsbruck.

Overnachtingen

Update: We hadden initieel gepland om 2 nachten in een berghut te overnachten. Door de corona-problematiek gaan we hiervoor op zoek naar alternatieven. We gaan er momenteel vanuit dat alle nachten in de tent zullen doorgebracht worden. Zo willen we iedereen een aangenaam en vooral veilige vakantie aanbieden. Dit kan ook gevolgen hebben voor het verdere verloop van deze tochtplanning (aanpassingen in het traject).

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd na je inschrijving.
De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje, slaapzak) en goede stapschoenen.

Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsweekend (module 2) en meestal wordt er vanalles onder de deelnemers gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/etc.). Indien je nog iets ontbreekt kan je steeds terecht bij de begeleiders. Tevens staan de materialen in de reisbeschrijving (die je ontvangt na inschrijving) in detail beschreven, en aan wat ze minimaal dienen te voldoen.

Van Hiking Advisor ontvang je tijdens de module 2 een planzeiger voor het voorbereiden van je marsplan alsook de nodige touwtjes in functie van het aanleren van enkele touwtechnieken i.f.v. moeilijker terrein. Dit is inbegrepen in de prijs.

Over de begeleiders

Ellen Maes voelt zich al van kind af thuis in de bergen. Tijdens haar studententijd kreeg ze ook het tentenhikingvirus te pakken. Hierbij gaat haar voorkeur uit naar desolate berggebieden zoals IJsland en Noorwegen om volledig te deconnecteren. Ze is Instructor Mountain Walking & Trekking.

Philippe Annys is Instructor Mountain Walking & Trekking en Wilderness First Responder. Hij is verbonden als sportkaderlid bij het KBF. Hij begeleidt al 12 jaar de Stage Zelfstandig Bergwandelen en teert op heel wat ervaring. Hij geeft dit met veel passie en geen vraag is hem te veel.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze opleidingstage. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind 2020.

Deelnameprijs

De deelnameprijs voor het voorbereidingsweekend (module 1 en 2) en de stageweek naar Sellrain (module 3) is 405 euro voor HA-leden, en 415 euro voor niet-HA-leden. Hierin zitten de begeleiding, organisatie, module 1 en 2, overnachtingen op camping ed. inbegrepen

Inschrijvingen

Er worden maximum 8 deelnemers toegelaten tot de stageweek in Sellrain (module 3).

Inschrijven kan via onderstaand formulier. Een mail wordt verstuurd met bevestiging van je inschrijving. Er zal dan gevraagd worden het voorschot te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd. Annuleren kan helaas niet meer.