Laden Evenementen

De Belledonne is een onbekende streek nabij Grenoble, geflankeerd door de Ecrins en de Vercors. Het is een prachtig gebied met steile flanken en rustige wandelpaden over een diverse ondergrond. Blokkenterrein, gruispaden en met gras begroeid terrein wisselen elkaar vlotjes af. We trekken er langs meertjes, over kammen en pikken bewandelbare topjes mee.

Concept

Deze opleidingstage (module 3) is er om de nodige skills te ontwikkelen of bij te schaven om zo op het einde van de tocht zelf in staat te zijn om op een verantwoorde en veilige manier een bivaktocht in elkaar te kunnen steken. Dit volgens de leerlijnen van zelfstandig bergwandelen volgens de Klim- en Bergsportfederatie (KBF).

De stageweek is de module 3 van een 4-ledig traject waarbij je voorafgaand ook een module 1 (1 dag opleiding in Diest of Halle) en een module 2 (tweedaags weekend in de Ardennen) volgde.

  • Module 1 = kennismaking en basisvaardigheden (1 dag)
  • Module 2 = technieken (weerkunde, knopen, voeding, marsplan, conditie, materialen, …) (1 weekend)
  • Module 3 = stage in de bergen basis
  • Module 4 = stage in de bergen gevorderden

Doelpubliek

Deze stage is gericht op beginners met een beperkte ervaring. Hiermee bedoelen we mensen die al wandelervaring in de bergen (cf. huttentochten) hebben maar die nog geen bivaktochten in de bergen deden met een volledige bepakking. Ofwel gaat het over deelnemers die al bivaktochten deden in heuvelland maar nog niet in de bergen.

Verplichte voorbereiding

Aangezien deze stage een afronding is van een 3-delig basistraject tot zelfstandig bergwandelaar verwachten we dat je de module 1 en module 2 doorlopen hebt.

De module 1 kan je op diverse momenten en locaties volgen (zondag 12 januari in Diest, zaterdag 1 februari in Diest OF zaterdag 14 maart in Halle). Hiervoor dien je apart in te schrijven:

Het voorbereidingsweekend (=module 2) is er om al doende een aantal elementen uit de opleiding tot zelfstandig bergwandelaar in praktijk te brengen. Bovendien geeft het de deelnemers aan de stage de kans om elkaar wat te leren kennen, materiaalafspraken te maken en alvast enkele opdrachten te overlopen en voor te bereiden. Dit weekend gaat door op 11 & 12 april in de Semoisvallei. In de Semoisvallei zoeken we wat hellingen op, testen we de tredzekerheid en checken we het bivakmateriaal. Het wordt een gevarieerde tocht door bossen, langs de oevers van de Semois en natuurlijk her en der een uitzichtspunt.

Programma module 2 (voorbereidingsweekend)

Zaterdag 11/4: Poupehan – Alle-sur-Semois

We wandelen in de voormiddag naar Alle-sur-Semois waar we de eerste concrete opdrachten uit de opleiding zelfstandig bergwandelen voorbereiden. We focussen op enkele staptechnieken, gaan in op het materiaal en de benodigde voeding, leren de basis van touwtechnieken en weerkunde en bereiden een marsplan voor.

Zondag 12/4: Alle-sur-Semois – Poupehan

We pikken op zondagochtend de draad van zaterdag terug op en gaan verder in op enkele thema’s. We stappen daarna terug naar Poupehan waarna huiswaarts gekeerd kan worden.

Programma stage module 3 (stageweek)

Dit programma is indicatief en kan wijzigen naar gelang het weer, de deelnemersgroep of een andere aanleiding.

Zaterdag 29/8: Croix de Chamrousse – Lac Grand Doménon

#stapuren: 5u, +494m / -348m
Overnachting: bivak

We vertrekken vanuit Chamrousse met de lift naar boven om zo snel op hoogte te kunnen starten. We doorkruisen een rotsig landschap langs diverse meertjes.

Bron: Yanick Bos

Maandag 30/8: Lac de Grand Doménon – Ravin des Excellences

#stapuren 5u30, +425 / -1140m
Overnachting: bivak

Dinsdag 1/9: Ravin des Excellences – Habert de Murèt

#stapuren: 6u30, +725m / -1010m
Overnachting: bivak

Bron: Yanick Bos

Woensdag 2/9: Habert de Murèt – Lac des Sept Laux

#stapuren: 6u30, +1210m / -420m
Overnachting: bivak

Donderdag 3/9: Lac des Sept Laux – …

#stapuren: 3u30, -1000m
Overnachting: camping

Vrijdag 4/9: terugrit naar België

Vervoer

Er wordt bij voorkeur afgesproken om te carpoolen. Na inschrijving wordt een carpoollijst opgesteld onder de deelnemers zodat deelnemers en materiaal vlot op het voorbereidingsweekend én de stage geraken.

Overnachtingen

Er wordt overnacht in een hostel (na de heenreis) en in de tent op camping (voor de terugreis). Tijdens de hiking overnachten we als wild kamperend.

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt bezorgd tijdens de module 1. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje, slaapzak) en goede stapschoenen. Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsweekend (module 2) en meestal wordt er vanalles onder de deelnemers gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/etc.). Indien je nog iets ontbreekt kan je steeds terecht bij diverse verhuurfirma’s of in extremis bij de begeleiders.

Van Hiking Advisor ontvang je tijdens de module 2 een planzeiger voor het voorbereiden van je marsplan alsook de nodige touwtjes in functie van het aanleren van enkele touwtechnieken i.f.v. moeilijker terrein. Dit is inbegrepen in de prijs.

Over de begeleider

Yanick Bos organiseert sinds zijn 16e trips naar bekende en minder bekende regio’s. Zijn tochtverslagen en bijhorende foto’s kan je steeds vinden op zijn blog. Yanick engageert zich via Great By Nature vzw om hiking zo laagdrempelig mogelijk te maken en specifiek voor gezinnen. Hij geeft workshops, lezingen en schrijft artikels voor magazines zoals Op Weg, Hike&Trekking… Hij is Instructor Mountain Walking & Trekking.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze opleidingstage. Je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind 2020.

Deelnameprijs

De deelnameprijs voor het voorbereidingsweekend (=module 2) is 80€, verblijf op een bivakplek, planzeiger en touwsetje inbegrepen.

De deelnameprijs voor deze stageweek naar de Belledonne (=module 3 basis) is 230 euro voor HA-leden, en 240 euro voor niet-HA-leden. Hierin zijn de begeleiding, organisatie, een overnachting in een hostel en een overnachting op camping inbegrepen.

Inschrijvingen

Er worden maximum 7 deelnemers toegelaten tot de stageweek (=module 3).

Inschrijven kan via onderstaand formulier. Een mail wordt verstuurd met bevestiging van je inschrijving. Er zal dan gevraagd worden het voorschot te betalen binnen de twee weken. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd. Annuleren kan kosteloos tot 31 maart 2020, daarna wordt het deelnamegeld niet terugbetaald tenzij een andere deelnemer gevonden wordt.

We raden aan om een annulatieverzekering te nemen! Lees op deze pagina onze algemene voorwaarden na.