Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

Het Parc National des Ecrins wordt gekenmerkt door steile rotswanden en weinig paden. Het is dan ook behoorlijk ruw en er liggen diverse kleine meertjes. Toeristen tref je voornamelijk aan de rand van het Parc National waardoor het relatief rustig is. Marmotten en gemzen zijn talrijk aanwezig in de vele valleien. De regio is een ideale bestemming om via een bivakstage je staptechnieken te optimaliseren en bivakervaring in het gebergte op te doen.  We vermijden te lange stapdagen om echt te kunnen genieten van de omgeving en de rust. Je krijgt ook de kans om je navigatieskills te beproeven op rotsachtig terrein.

Concept

Deze opleidingstage is er om de nodige skills te ontwikkelen of bij te schaven om zo op het einde van de tocht zelf in staat te zijn om op een kwalitatieve en veilige manier een bivaktocht in elkaar te kunnen steken. Dit volgens de leerlijnen van zelfstandig bergwandelen volgens de Klim- en Bergsportfederatie (KBF). De stage bestaat uit een voorbereidngsweekend en de stage zelf.

Doelpubliek

Deze stage is gericht op gevorderde beginners. Hiermee bedoelen we mensen die al wandelervaring in de bergen (cf. huttentochten) hebben maar die nog geen bivaktochten in de bergen deden met een volledige bepakking. Ofwel gaat het over deelnemers die al bivaktochten deden in heuvelland maar nog niet in de bergen.

Verplicht voorbereidingsweekend

Het voorbereidingsweekend is er om elkaar te leren kennen, materiaalafspraken te maken en alvast enkele opdrachtjes te overlopen. Dit weekend gaat door op 14 & 15 april in de Semoisvallei. In de Semoisvallei zoeken we wat hellingen op, testen we de tredzekerheid en checken we het bivakmateriaal. Het wordt een gevarieerde tocht door bossen, langs de oevers van de Semois en natuurlijk her en der een uitzichtspunt.

Bron: Yanick Bos

Programma

Zondag 8/07: La Danchère – Lac de plan Vianney

#stapuren: 5u, +1280m
Overnachting: bivak

Vanuit la Danchère (989m) wandelen we via een bosrijke omgeving langs een GR54 variante langs le Lauvitel, een riviertje dat uit het gelijknamige meer voortkomt, omhoog. Eens we het bosrijke stuk achter ons laten en inruilen voor struikgewas komen we aan een een stukje losse rotsen om zo aan de Cabanes du Lauvitel te komen. Plots staan we voor het meer le Lauvitel en krijgen we zicht op Signal du Lauvitel (2901m), Pic du Clapier du Peyron (3169m) en Tête de la Muraillette (3019m). Samen vormen ze een keten van toppen die een uiterst kwetsbare vallei omsluiten. Op de flanken van deze vallei wordt onderzoek gedaan naar de evolutie van fauna en flora. We buigen af in westelijke richting en stijgen naar het Lac Sec (in de extreem kwetsbare vallei van  Vervolgens zigzaggen we naar het Lac de Plan Vianney (2250m) waar we onze eerste bivak opzetten. Terwijl we drinkwater nemen van het stroompje uit het meer kunnen we genieten van het uitzicht en het gezelschap van marmotten.

Na het opzetten van de tenten/tarps maken we, afhankelijk van de condities, van de gelegenheid gebruik om de Point de Confolens te bewandelen. Deze top ligt een 700m boven het Lac de Plan Vianney. Eventueel houden we deze extra voor de ochtend van 26/7.

Bron: Yanick Bos

Maandag 09/07: Lac de Plan Vianney – Lac Labarre

#stapuren 5u30, +720 / -610m
Overnachting: bivak

We staan bij het eerste ochtendgloren op om te kunnen genieten van een inversie op de crête de la montagne (2576m) waarna we over een gruishelling afdalen tot aan de cabane de la Selle (1902m), een hutje dat vooral door locals gebruikt wordt. We stappen nu richting Rocher de la Grande Eglise (2252m) om dan even op dezelfde hoogte te blijven en een laatste klim aan te vatten over moeilijker te begaan terrein. Zo komen we op de Col de la Romelou (2457m). We dalen af naar het meertje Lac Labarre (2393m) om onze bivak op te zetten. Ook hier kunnen we onze watervoorraad bijvullen.

Dinsdag 10/07: Lac Labarre – Cabane de la Cantine des Carrières

#stapuren: 4u30, -1100m / +350m
Overnachting: bivak in de ruime omgeving van de hut

We laten het meertje achter ons en volgen de rand van de Combe Guyon. We dalen af tot aan de Cabane de Combe Guyon (1965m) en volgen nu la Fayolle, een kleine rivier die snel de vallei in verdwijnt. Via een rotsig en moeilijker pad in les Peys krijgen we Valsenestre in zicht. Een kleine kilometer lopen we over een gruishelling tot in het kleine dorpje. We verlaten het dorpje en volgen de vallei langs bosrijke flanken tot we aan een kruising van paden komen. Hier stijgen we verder in noordelijke richting. We kijken uit voor een leuke bivakplek in de omgeving van de Cabane de la Cantine des Carrières.

Bron: Yanick Bos

Woensdag 11/07: Cabane de la Cantine des Carrières – Lac de la Muzelle

#stapuren: 5u30, +1000m / -500m
Overnachting: bivak aan het meer, avondmaal in de hut Cabane de la Muzelle

‘s Ochtends vertrekken we langs de Ruiseau de Combes terwijl we de Pointe Swan (3294m), Pointe Marguerite (3262m) en Pointe Henriette (3265m) rechts van ons houden. We klimmen tot we aan de Col de la Muzelle (2613m) komen. Nu dalen we af over een gruishelling met zicht op het Lac de la Muzelle (209m) en de gelijknamige hut. We installeren onze bivak in de omgeving van de hut en laten ons een lekker avondmaal bij de huttenwaardin smaken.

Na het avondmaal maken we eventueel nog een tochtje naar het uitzichtspunt nabij de hut. We stijgen ongeveer 360m en kijken hopelijk met weinig wolken naar de ondergaande zon.

Donderdag 12/7: Lac de la Muzelle – La Danchère

#stapuren: 5u, +435m / -1560m
Overnachting: op camping

We trekken vanaan het meertje rond een rotswand om zo de Col du Vallon te bereiken op 2531m. Het zicht op het Lac de la Muzelle wordt ingeruild voor zicht op le Lauvitel, het meer dat we passeerden op onze eerste dag van de hiking. Het afdalen gaat behoorlijk vlot tot op een moeilijker en rotsiger stuk onder de Aiguille de Venosc dat aansluit op de Côte de la Traversette. Nu komen we aan de Cabanes des Selles (1505m) om vervolgens de laatste afdaling naar ons vertrekpunt van vrijdag te beginnen.

Vrijdag 13/7:terugrit naar België

Vervoer

Er wordt bij voorkeur afgesproken om te carpoolen. Na inschrijving wordt een carpoollijst opgesteld onder de deelnemers zodat deelnemers en materiaal vlot op het voorbereidingsweekend én de stage geraken.

Overnachtingen

Er wordt overnacht in de tent: 2 maal op camping (avond voor de start + avond op het einde van de tocht). Tijdens de hiking overnachten we als wild kamperend. Bivakkeren is namelijk toegestaan in het Parc National Des Ecrins.

Benodigd materiaal

Een paklijst wordt doorgestuurd na inschrijving. De belangrijkste zaken zijn een degelijke rugzak, slaapmateriaal (matje, slaapzak) en goede stapschoenen. Het benodigd materiaal wordt in detail overlopen tijdens het voorbereidingsweekend en meestal wordt er vanalles onder de deelnemers gedeeld (bv. tent/kookvuurtjes/etc.).

Over de begeleiders

Yanick Bos organiseert sinds zijn 16e trips naar bekende en minder bekende regio’s. Zijn tochtverslagen en bijhorende foto’s kan je steeds vinden op zijn blog. Yanick engageert zich via Great By Nature vzw om hiking zo laagdrempelig mogelijk te maken en specifiek voor gezinnen. Hij geeft workshops, lezingen en schrijft artikels voor magazines zoals Op Weg, Hike&Trekking… Hij is Instructor Mountain Walking & Trekking.

Luc Thomas is al actief in de bergen sinds 1988 met dagwandelingen, huttentochten, alpiene beklimmingen, winterbivaks, watervalijsklimmen, canyoning en sneeuwschoentochten. Van alle markten thuis dus, maar hij blijft er heel bescheiden bij. Met zijn zachte en rustige karakter voel je je zeker op je gemak.

Lidmaatschap van de Klim- en Bergsportfederatie

Lid zijn van de KBF is verplicht om deel te nemen aan deze opleidingstage, je club kies je bij inschrijving. Hiking Advisor is één van de mogelijke clubs. Op die manier ben je verzekerd voor al je bergtochten gedurende een volledig kalenderjaar (inclusief helikopterredding) en heb je ook tal van andere voordelen (korting op een overnachting in berghutten, buitensportzaken en reisboekhandels, en toegang tot diverse opleidingen en stages). Wie dit najaar lid wordt, is meteen lid tot eind 2018.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 190 euro voor HA-leden, en 200 euro voor niet-HA-leden. Hierin zijn de begeleiding (2 gidsen), organisatie en twee overnachtingen op camping inbegrepen.

Inschrijvingen

Er worden maximum 10 deelnemers toegelaten.

Inschrijven kan via onderstaand formulier tot en met 31 december. Indien er meer kandidaten zijn dan toegelaten wordt er geloot. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om een voorschot van 100 euro te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd. Annuleren kan kosteloos tot 31 maart, daarna wordt het deelnamegeld niet terugbetaald tenzij een andere deelnemer gevonden wordt.
We raden aan om een annulatieverzekering te nemen! Lees op deze pagina onze algemene voorwaarden na.