Ervaar een betoverend woud tijdens onze 4-daagse bivaktocht op de beroemde Soonwaldsteig in Duitsland.
Terwijl je je een weg baant door eeuwenoude bossen en pittoreske paden van Kirn naar Bingen am Rhein, ontdek je verloren kasteelruïnes diep in het hart van het Soonwald.
Maar dat is niet alles - 's nachts kamperen we op een unieke locatie: in een betoverende kasteelruïne, waar de sterren boven je fonkelen terwijl je geniet van de geschiedenis en de natuur om je heen.

Mis dit onvergetelijke avontuur niet, waarbij we de grenzen van de tijd en de natuurlijke schoonheid van Duitsland verkennen.

 • Onbewoond wildernisgebied en rustige bossen.

 • Middeleeuwse kastelen en sporen van leisteenwinning.

 • Prachtige natuurlijke schatten.

 • Overnachten op kasteel Schmidtburg, in de ruines zelf!

Techniciteit wandelpad
2
Fysieke paraatheid
2
Bivak uitdaging
2

Programma

Dag 1 - 17,5km

We starten onze vierdaagse hiking op de Soonwaldsteig in Duitsland. We beginnen in de buurt van het station en gaan richting het marktplein van Kirn. Daar begint onze wandeling door het schilderachtige Hahnenbachdal. Terwijl we stijgen langs de oostelijke zijde van de vallei, passeren we middeleeuwse kastelen en oude leisteenmijnen. Onderweg kunnen we genieten van het prachtige uitzicht op de Hahnenbachvallei, omringd door bossen en groene natuur. De route brengt ons naar historische plekken zoals kasteel Wartenstein, waar we kunnen genieten van een geweldig uitzicht vanaf het terras. Onze eerste dag eindigt bij het imposante kasteel Schmidtburg, dat gemakkelijk te voet te verkennen is. Hier hebben we een eigen veldje waar we ‘s avonds samen onze tentjes opzetten en eten.

Dag 2 - 19km

Op de tweede dag van onze avontuurlijke tocht vervolgen we onze hike op de Soonwaldsteig en dalen we af van kasteel Schmidtburg en steken de Hahnenbach over in de buurt van de ruïnes van kasteel Schmidtburg. Vervolgens volgt de route een waterweg stroomopwaarts. We zullen merken dat we omringd worden door ongerepte natuur en stilte in de Hahnenbachvallei. Terwijl we verder wandelen, kunnen we genieten van het uitzicht vanaf de Teufelsfels en over stenige puinhellingen van de Lützelsoonbergkam. Onze dag eindigt - na een waterstop in het dorpje Henau - bij bivakplaats Alteburg die volledig voor ons is gereserveerd. Hier maken we een gezellig kampvuur en koken we onze maaltijden.

Dag 3 - 29km

Op de derde dag van onze hikingtocht staan we voor een stevige afstand en uitdagende klim, met steile paden die leiden naar de Koppenstein en de beukenbossen van de Großer Soonberg. Terwijl we de smalle quartziet-bergkam volgen, zullen we prachtige uitzichten en markante rotsformaties tegenkomen. We passeren ruïnes zoals kasteel Koppenstein en kasteel Alteburg, en wandelen door bossen vol zeldzame orchideeën. Onze dag eindigt bij outdoor campsite Lauschhütte waar we in het restaurantje een welverdiende eenvoudige maaltijd kunnen nuttigen (frietjes, braadworst, etc.). Hier beschikken we over toiletten, geen douches. 

Dag 4 - 19km

Op de laatste dag van 4-daagse keren we terug naar het treinstation. We beginnen met het beklimmen van de Ellerspring berg en genieten van het uitzicht op de Gräfenbach vallei. Terwijl we verder wandelen, passeren we natuurlijke bezienswaardigheden zoals de Schanzerkopf en de Hochsteinchen. We kunnen onze hikingtocht afsluiten met een prachtig uitzicht op de Rijnvallei, waarvoor we een lang en mooi pad zachtjes naar beneden volgen. Aangekomen bij het treinstation van Bingen am Rhein nemen we de trein naar ons startpunt waar onze auto’s op ons wachten. 

Benodigd materiaal

Voorzie een basisuitrusting voor overnachting en het bereiden van je eigen eten. Denk aan voldoende water voor onderweg. Er zijn elke dag wel plaatsen waar we aan water kunnen geraken, maar soms zullen we moeten filteren (we spreken nog af wie er filters meeneemt). Grotere flessen voor onderweg is aan te bevelen. 

Je maakt je eigen maaltijd, dus een vriesdroog- of andere maaltijd is makkelijk. Voorzie ook je eigen ontbijt en lunches. Tussendoor is een energy bar en (gedroogd) fruit en noten ook altijd aan te raden. Een ruime rugzak voor 4 dagen bivak en voeding is dus geen overbodige luxe. 

De temperaturen in april kunnen nog best fris zijn, met een (gemiddelde) dagtemperatuur van 11°C en een nachttemperatuur van 3°C. Een warme winterslaapzak en slaapmat zijn dus ideaal. Afhankelijk van de weersvoorspelling kan goede regenkleding of een hiking-poncho wel een must zijn. Het terrein is technisch gemiddeld dus een goede wandelschoen of lichte bergschoen is aan te bevelen. Bij regenachtig weer kunnen er stukken terrein modderig zijn. Met een hoge (waterdichte) schoen en een extra paar warme sokken verhoog je je eigen comfort. 

Afhankelijk van onze pauzes kan het fijn zijn om een zitkussentje of matje mee te nemen als we ergens gaan stoppen. 

‘s Avonds is er uiteraard tijd voor een babbeltje en een spel dus een spelletje kan wel gezellig zijn.

Overnachtingen

We beschikken steeds over gereserveerde plaatsen. 

Dag 1: veldje in de ruïnes van kasteel Schmidtburg

Dag 2: bivakplaats Alteburg

Dag 3: campsite Lauschhütte

Vervoer

Er wordt bij voorkeur gecarpoold. Hiertoe zal een link voor een document beschikbaar worden gesteld na inschrijving. Kirn is uiteraard ook met het openbaar vervoer bereikbaar. Consulteer zeker een online reisplanner om na te kijken of je tijdig op de vertrekplaats kan toekomen. Wie een rustigere reisroute verkiest kan uiteraard ook al eerder afzakken en lokaal een overnachting organiseren (niet inbegrepen in de deelnameprijs noch reisbudget).

Deelnameprijs

De deelnameprijs is € 55,00.
Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt € 5,00 extra bij de deelnameprijs.

Inbegrepen in de deelnameprijs:

 • Begeleiding en organisatie

Niet inbegrepen:

 • Kosten vervoer van/naar de startlocatie

 • Aankoop of huur van eigen materiaal

 • Eigen voeding/drank

 • Persoonlijke uitgaven ter plekke

Voorzie daarnaast nog een reisbudget van € 47,00. Dit wordt gebruikt voor uitgaven tijdens de activiteit:

 • Overnachting kasteel Schmidtburg

 • Overnachting bivakplaats Alteburg

 • Overnachting Campsite Lauschhütte 

 • Long-term Parking Kirn

 • Treinticket Bingen am Rhein naar Kirn

Inschrijving en annulatie

Er worden maximum 10 deelnemers toegelaten.
Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot en met 10 maart.

Binnen de week na de afsluitdatum word je door de organisator(en) gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd.

Annuleren kan tot twee weken voor de activiteit (met aftrek van € 5 administratiekosten).
Na dit moment wordt er geen (gedeeltelijke) terugbetaling meer uitgevoerd.
Meer informatie vind je terug in onze algemene voorwaarden tot deelname.

Neem contact op via info@hikingadvisor.be indien u recht heeft op een sociaal tarief. Wij bekijken met u de mogelijkheden.

Over de organisatoren / begeleiders

Pablo Vos

Pablo Vos

Pablo is naast webbouwer van deze website, ook gepassioneerd door hiking in binnen- en buitenland. Je vind hem het liefst op Camino de Santiago of in de Belgische Ardennen. Geboren en opgegroeid op de Nederlandse Veluwe neemt hij graag enthousiastelingen mee naar zijn thuisstek om hen dit prachtige gebied te leren kennen. Op zijn bucket list: Hadrian's Wall (UK), St Olavspad (Zweden) en een tru-hike van de Pacific Crest Trail (USA).

Inschrijven