Laden Evenementen
Dit event is voorbij.

De herdenkingen van de Groote Oorlog zijn achter de rug, en de rust is teruggekeerd in het West-Vlaamse Heuvelland. Het ideale moment dus om deze streek te verkennen tijdens deze tocht voor beginners. Er zijn bergen tot maar liefst 156 meter hoog, weidse landschappen, kleine natuurreservaten, wijngaarden en talrijke herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog. We houden de afstanden beperkt en bespreken aandachtspunten voor een geslaagde wandel- en bivaktocht.

Doelpubliek

Dit is een tocht voor de beginnende wandelaar die 20 km kan wandelen.

Het terrein is heuvelend. Door de onverharde paden met West-Vlaamse klei is het parcours soms best wel pittig. Ook moet je er rekening mee houden dat je een rugzak met kampeergerief en eten meedraagt.

Maar, we houden een matig tempo aan, lassen rustpauzes in, en vooraf kunnen we je adviseren over hoe het gewicht van je rugzak te beperken. De ideale gelegenheid dus voor wandelaars met een redelijke basisconditie en wat doorzettingsvermogen om te testen of trekken met de tent iets voor hen is.

Programma

Zowel op zaterdag als op zondag wandelen we ongeveer 20 km langs de West-Vlaamse heuvels: Kemmelberg, Monteberg, Scherpeberg, Rode en Zwarte berg, … Bij goed weer zien we tot ver in Noord-Frankrijk en de Westhoek. De Kemmelberg is immers met zijn 156 m de hoogste heuveltop van Vlaanderen, de Voerstreek niet meegerekend. We komen in verschillende van de pittoreske dorpjes die samen de fusiegemeente Heuvelland vormen: Kemmel, Westouter, … Langs avontuurlijke wegjes en knuppelpaden verkennen we natuurgebieden zoals dat van Broekelzen, Sulferberg, Eeuwenhout… We steken de grens met Frankrijk over en wandelen door het Parc Departementale van Marguerite Yourcenar. Heel wat overblijfselen en monumenten van de Groote Oorlog krijgen onze aandacht: de bunkers in de Lettenberg, het Franse Ossuaire op de Kemmelberg, de gedachtenistuin voor de vluchtelingen in Westouter,… Tenslotte zal de kenner beelden en gebouwen uit de serie “Van Eigen Kweek” herkennen.

Overnachtingen

We dragen ons eigen kampeergerief en we overnachten op een kleinschalige camping waar we ‘s avonds ook ons potje koken.

Vervoer

We spreken op zaterdag af aan het station van Ieper om 9:45. Vandaar gaan we met de belbus naar het begin van de wandeling.

Op zondag nemen we de belbus terug naar het station van Ieper. We richten ons op de trein die om 17:16 richting Kortrijk, Gent en Antwerpen vertrekt.

Voor wie met de wagen wil komen, is er gratis parkeergelegenheid aan de achterkant van het station.

Benodigd materiaal

Wandelkledij: goede regenjas, sneldrogende broek of regenbroek en schoenen met een goed profiel.

Kampeergerief: tent of tarp, slaapzak (comfort tussen  0° en 5°C) of extra lagen voor in je slaapzak, slaapmatje, kookgerief.

Eten voor zaterdagochtend t/m zondagmiddag. Water is beschikbaar op de camping.

Rugzak die kan afgesteld worden.

Er zal aan de deelnemers een link naar een document worden bezorgd waar ze afspraken kunnen maken om materiaal (bv tent of kookgerief) te delen. Vaak kan ook iets geleend worden van de begeleidsters. Check gerust vooraleer tot de aankoop van materiaal over te gaan. We zullen ook enkele verhuuradressen bezorgen.

Over de begeleider(s)

Ingrid Farasyn is niet meer gestopt met wandelen sinds haar eerste dagtocht in de jeugdbeweging, nu vele jaren geleden. Ze kan genieten van tochten dichtbij en veraf. Intussen is ze reisbegeleidster bij Anders Reizen en actief medewerkster bij Hiking Advisor.

Siegried Robben sprong al vrolijk rond in de bergen als kleuter en maakte haar eerste meerdaagse tocht toen ze acht was. Later gidste ze vrienden door de bergen en na een weekendje als co-begeleidster in de Ardennen met Debbie kreeg ze ook de smaak te pakken als tochtbegeleidster bij Hiking Advisor.

Deelnameprijs

De deelnameprijs is 25 euro. Hierin zit de begeleiding, organisatie, belbus en overnachting op een camping inbegrepen. Wie geen lid is van KBF of lid is van een andere KBF-club dan Hiking Advisor vzw betaalt 5 euro extra bij de deelnameprijs.

Inschrijvingen

Er worden maximum 12 deelnemers toegelaten. Inschrijven kan je enkel via onderstaand formulier tot 11 maart. Binnen de week na de afsluitdatum wordt je door de tochtbegeleiders gecontacteerd. Indien je erbij bent, zal gevraagd worden om het deelnamegeld te betalen. Pas bij betaling is je inschrijving bevestigd. Annuleren kan kosteloos tot twee weken voor de activiteit, daarna wordt het deelnamegeld niet terugbetaald.