Als de bloesems verwelkt zijn en het fruit en de akkers volop in de groei- en/of rijpfase zitten, blijft Droog Haspengouw nog steeds een ideaal terrein voor een wandelweekend. Ten noorden van Borgloon gaan we op verkenning langs en door de beemden van de Herk.

Het wordt een mix van wandelen in het groen en vergezichten over de rijzende akkers en boomgaarden, over meer dan 90% onverharde paden. Overnachten doen we opnieuw op de in 2019 nieuw opgezette bivakplaats “Belevingsboomgaard Groot-Loon”.

 

Concept en doelpubliek

Dit bivakweekend richt zich uitsluitend tot beginners, hij of zij die al met of zonder bagagevervoer meerdaagse tochten op hun kerfstok hebben, maar nu het ultieme vrijheidsgevoel willen opzoeken om met hebben en houden in de rugzak op pad te gaan in de natuur. Gezien een overvloed aan daglicht in deze tijd van het jaar, maken we ruimschoots tijd om tijdens pauzes en ’s avonds bij de bivakplek belangrijke topics uitgebreider te behandelen en hoe Hiking Advisor je daarbij graag kan helpen. Zij die over een kompas beschikken mogen dat zeker meebrengen, een leuke oriëntatie-oefening ligt in ’t verschiet, en dat volledig binnen het (grote) domein van de bivakzone! Het terrein is haast vlak, maar best is je fysieke conditie in orde om de dagafstanden met goedgevulde rugzak niet tot een fysieke marteling te laten evolueren. Vriezen zal het niet, maar voor droog weer breng je toch maar tijdig je portie eieren naar de Clarissen 😉

Programma

Zaterdag 19 juni 2021 : Alken – Bivak Groot-Loon, 17km

Het startschot wordt gegeven om 10u op de parking bij de sporthal De Alk, waarna we haast onmiddellijk voor een eerste keer het natuurgebied Grote Beemd induiken. Na de passage door Wellen trekken we ook doorheen het natuurgebied Broekbeemd. Beide natuurgebieden zijn in de loop der jaren door de harde inspanningen van Limburgs Landschap vzw geëvolueerd naar een fraai geheel van stilstaand en stromend water, open moerasjes, nat grasland, ruigten of zomen, mantels en bossen, en ja, zelfs een veengebied. En waar water is, staan of stonden molens. Dus ook langs de boorden van de Herk. Door de velden trekken we verder richting Kerniel, waar we belanden bij een stukje Haspengouws industrieel erfgoed, het Fruitspoor. De oude spoorwegzate (Lijn 23) van Tongeren naar Sint - Truiden bracht tegen het einde van de 19e eeuw industrie naar het zuidelijk deel van Limburg én toverde Haspengouw om tot het huidige bloesemparadijs. De spoorweg welke oorspronkelijk 33,4 Km lang was is Oost - West georiënteerd en verbindt de parallelle Noord - Zuid georiënteerde beekvalleien van Meersbeemden en Kuttekoven... We laten de doorsteek van Borgloon voor wat ze is, althans tijdelijk, toppen nog de Bollenberg, om neer te strijken op de bivakzone in Groot-Loon. Een kampvuur behoort tot de mogelijkheden.

 

Zondag 20 juni 2021 : Bivak Groot-Loon – Alken, 19km

Vooraleer we door Borgloon-centrum trekken, dikken we het aandeel onverharde paden nog wat verder aan, om, erna, voor enige tijd het Fruitspoor te volgen in westelijke richting. Bij De Meersbeemden houden we nu een hoofdzakelijk noordelijke koers aan, om via de dorpen Berlingen en Ulbeek door nu een hoofdzakelijk door fruitaanplantingen gedomineerd landschap, weer richting Wellen te trekken. Daar wijzigt het landschap alweer met de passage doorheen de Graetherbeemd en langs enkele oude molens om tenslotte via het natuurgebied Grote Beemd weer in Alken en het eindpunt van het bivakweekend te belanden.

Benodigd materiaal

Na inschrijving krijg je een paklijst toegestuurd van de begeleider met richtlijnen voor het pakken van je rugzak. Ga niet over tot aankoop van gerief. Mogelijks kan iemand van de andere deelnemers nog wat materiaal uitlenen of is huren een goedkopere oplossing. Vermeld zeker bij je inschrijving of je materiaal wil lenen of delen met een andere deelnemer.

Overnachtingen

Overnachten doen we op de bivakzone in Groot-Loon.

Vervoer

Het station van Alken is vlot bereikbaar per spoor vanuit de regio Antwerpen, Gent, Brussel, Leuven (aankomst voorzien 9u24). Daarna is het wel nog goed 2km tot de startplaats bij de sporthal. Om die vlot te overbruggen maken we nog wel de nodige afspraken eens alle deelnemers bekend zijn.

Bevoorrading

Pauzesnacks, lunch, avondeten en initiële voorraad drank hebben we mee in de rugzak. Aanvullen kunnen we onderweg bij horeca die we passeren of supermarkt in de buurt van de bivakplek. Er rest ons nog altijd een beleefd belletje-trek bij een sympathieke Lonenaar.

Over de organisatoren / begeleiders

Rudi Holans

Rudi werd goed 10 jaar geleden gebeten door de wandelmicrobe en kan ondertussen al op heelwat bergwandelervaring bogen. Hij was ondermeer op pad over ’s lands GR- en andere leuke paadjes, maar verkende ook al vele berggebieden in de Alpenlanden, Pyreneën, Corsika en Noorwegen. In 2017 volgde hij de bergwandelstage type bivak in de Beaufortain. Rudi zette mee zijn schouders onder de realisatie van de Hoge Ardennenroute.