Op deze 2-daagse begeven we ons op nieuw Hiking Advisor-terrein: de Nederlandse Veluwe! Op het in 2006 uitgetekende “Veluwe Zwerfpad” ontdekken we waarom de Veluwe het meest populaire wandelgebied van Nederland is.

Pablo Vos neemt je mee op deze tocht in zijn vroegere achtertuin. Tussen het dorpje Elspeet en Vaassen ontdekken we onverharde paden, heide en zandverstuivingen en laat hij je zien dat het platte Nederland niet per sé saai hoeft te zijn. Onderweg is de kans groot een hert, ree of wild zwijn tegen te komen want die zijn hier in grote getale aanwezig. Het wandelterrein is niet heel zwaar en overnachten doen we op een comfortabele camping. Ervaring met ongeveer 22km per dag (met rugzak) is meer dan voldoende.

Doelpubliek

Vind je het heerlijk om te wandelen door dennenbossen en over mooie heides? Dan is deze toch echt iets voor jou. We houden het bij een comfortabele 18 km (dag 1) en 24 km (dag 2) over grotendeels onverharde zandpaden, waardoor deze tocht ideaal is voor beginners met wandelervaring, en aantrekkelijk voor gevorderden die dit gebied nog niet hebben ontdekt. We gaan niet door los zand en we volgen een uitgewerkte route waardoor je rustig van de omgeving en de rust kunt genieten. Er zijn geen sterke stijgingen of dalingen. 

Je hoeft geen ervaren wandelaar te zijn, deze tocht is prima geschikt als eerste ervaring met een bivaktocht. We verwachten wel dat je de afstand kunt afleggen in een vlot tempo, mogelijk door op voorhand al wat dagen “in te lopen”. Heb je nog nooit deze afstand afgelegd dan is het aan te raden om dit deze zomer zeker op peil te brengen.

Programma

Dag 1: Elspeet - Vierhouten - Gortel - Vaassen

We starten in het dorpje Elspeet waar we verzamelen op de parking van de grote kerk (hier mogen onze auto’s een nachtje blijven staan). We starten om 9u00 ter plaatse. Het eerste deel brengt ons over de Elspeetsche Heide: een prachtig stuk uitgestrekte heide waar het ene mooie verzicht het andere opvolgt. We passeren onderweg (en tijdens deze eerste dag) verschillende 4.000 jaar oude grafheuvels. 

Na het dorpje Vierhouten (waar we eventueel een terras-stop kunnen doen) krijgen we meer bosomgeving en komen we langs het Verscholen Dorp: een zeer belangrijke plek in WO2. We stappen nog wat verder voor onze middagpauze. Vervolgens passeren we het authentieke “esdorp” Gortel en gaan richting Vaassen. Hierbij passeren we de Celtic Fields en de Galgenberg (2.000 jaar oude akkers en grafheuvels) om vervolgens in een laatste lijn naar onze slaapplaats te stappen.

 's Avonds is een uitstap naar nabijgelegen (2,5 km) grafheuvels (Rollekootseveld) mogelijk voor diegene die geïnteresseerd zijn (en nog energie over hebben). 

 

Dag 2: Vaassen - Kroondomein Het Loo - Elspeet

Na een goede nachtrust en een kort ontbijt starten we om 8u00 aan dag 2. We wandelen vanaf Vaassen door een mengeling van platteland, bos en heide naar Kroondomein Het Loo. Dit domein is eigendom van het Nederlandse Koninklijk Huis en ruim 10.000 hectare groot. Dit domein diende vooral als jachtdomein. De kans is dan ook groot dat we hier wel een hert of wild zwijn tegenkomen. 

Halverwege de dag voorzien we een rust- en eetpauze in het bos om vervolgens de rest van het traject te wandelen. Het tweede deel van de dag brengt ons langs bossen die ruim 100 jaar geleden werden aangelegd en goed worden onderhouden om een gezonde biodiversiteit tot stand te brengen. De weg naar Elspeet is een lange rechte bosweg, wel wat saaier maar nog steeds in mooie bossen. 

We eindigen tegen 16u00 in het dorpje Elspeet om vervolgens de weg naar huis te hervatten.

Bevoorrading

We voorzien een paar rust- en eetpauzes onderweg, reken niet op winkels of bakkers. Het doel is om ‘s avonds op een camping in de omgeving van Vaassen te overnachten. Bij je tent maken we elk ons eigen eten dus voorzie een vullende maaltijd die je zelf kunt bereiden met een gastoestel.

Overnachting

We overnachten op camping De Wildhoeve (www.wildhoeve.nl), een camping even buiten Vaassen, waar we een plek hebben op het trekkersveld. Deze camping heeft faciliteiten om te douchen en je te wassen. Hier kun je uiteraard ook je water bijvullen voor dag 2.

Optioneel: je kunt vrijdagavond al aankomen en in Elspeet een camping vastleggen. In Elspeet is camping De Meulebarg een aanrader - een nette camping met vriendelijk onthaal. Deze overnachting is niet inbegrepen in de totaalprijs.

Vervoer

Carpoolen is aan te raden voor deze tocht (op voorwaarde dat de corona-regels dit toelaten). We spreken onderling af hoe we samen naar Elspeet kunnen rijden. Achter de grote witte hervormde kerk midden in het dorp is een grote parkeerplaats waar we zonder problemen een nacht (of meerdere nachten) onze auto’s mogen laten staan. 

 

Met openbaar vervoer reizen is mogelijk maar een lange reis: met de trein ga je naar station via Rotterdam en Utrecht naar Nunspeet waar een streekbus je naar Elspeet neemt. Via 9292.nl kun je eenvoudig je route vanuit België naar centrum van Elspeet uitstippelen.

Benodigd materiaal

Voorzie een basisuitrusting voor overnachting en het bereiden van je eigen eten. Denk aan voldoende water voor onderweg. Afhankelijk van het weer lopen we wel wat kilometers in open heideveld waardoor je bij zonnig weer meer moet drinken. Je maakt je eigen maaltijd, dus een vriesdroog- of andere maaltijd is makkelijk. Wij voorzien geen maaltijd, dus voorzie ook je eigen ontbijt en 2 lunches. Tussendoor is een energy bar ook altijd aan te raden.

Begin september kunnen we rekenen op dagtemperaturen rond de 19 graden: een nachttemperatuur rond 10 graden maakt dat je een goede tent & slaapzak en warme slaapkleding bij je moet hebben. Afhankelijk van de weersvoorspelling is goede regenkleding of een hiking-poncho wel een must. Het terrein is niet zwaar dus een stevige bergschoen is niet nodig, een goede wandelschoen uiteraard wel. Het terrein is niet modderachtig, maar bij regen voorzie je best een waterdichte schoen en zeker een extra paar warme sokken om nadien te kunnen wisselen. Zet ook een paar droge comfortabele schoenen in de auto voor de reis terug naar huis. 

Er zijn geen bankjes onderweg dus een zitkussentje of vuilzak om op te zitten zijn aan te raden.

‘s Avonds is er uiteraard tijd voor een babbeltje en een spel dus een kaartspel of black stories kan heel gezellig zijn. 

Paklijsten voor dergelijke tochten vind je op deze pagina

Over de organisatoren / begeleiders

Pablo Vos

Pablo Vos

Pablo is naast de webbouwer van de Hiking Advisor website, ook gepassioneerd door hiking in binnen- en buitenland. Je vind hem het liefst op de Camino de Santiago die hij liep in 2019 of in de Belgische Ardennen. Geboren en opgegroeid op de Nederlandse Veluwe neemt hij graag enthousiastelingen mee naar zijn thuisstek om hen dit prachtige gebied te leren kennen. Op zijn bucketlist staan nog Hadrian's Wall in Groot-Britannië, het St. Olavspad in Zweden en een tru-hike van de Pacific Crest Trail in de USA.