Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 122)
 • Auteur
  Berichten
 • toon
  Bijdrager
  Aantal berichten: 136

  Ik ben al een aantal dagen aan het zoeken naar een artikel dat ik ooit meekreeg na een lactaattest in het UZA, maar kan het helaas niet vinden. Vetten worden nooit alleen verbrand, altijd in combinatie met koolhydraten (of eiwitten indien geen koolhydraten aanwezig (of laag?)). Als ik het artikel terug had gevonden, kon ik zeggen hoe de juiste verhouding lag bij verschillende inspanningsniveau’s, maar ik meen mee te herinneren dat zelfs in complete rust er +/-20% van koolhydraten komt. Vandaar de ‘vetloop’ bij lopers: na het slapen, wanneer het KH-niveau laag is, op nuchtere maag traag gaan lopen. Of zelfs eerst’s avonds gaan lopen en dan enkel water drinken en ’s ochtends terug gaan lopen, traag genoeg in de hoop van geen spiermassa af te breken.

  Wie meer wil weten over de training waar Erph over spreekt kan zich een idee vormen bij Andrew Skurka:

  link 1
  link 2

  Ik vond het boek van Bob Seebohar online en ben er even mee bezig geweest. Evident vind ik het toch niet. Bij hem mag je tot 100à150gr KH per dag nog innemen, maar zelfs dat is niet veel. Om in een werkelijk ketone staat te geraken mag je, als ik me niet vergis, niet meer dan 50gr KH per dag innemen. Ik denk dat je dat beter niet even op jezelf probeert 🙂 Wanneer ik het ketone dieet in ‘de boekskes’ zie staan, heb ik toch serieuze bedenkingen.

  Dat zijn opofferingen die je doet om bij de besten te horen, niet omdat je een McD gewoonte probeert op te lossen. Op een rustdag in de Tour de France werd in die tijd Chris Froome getoond die zijn schelletjes gerookte zalm binnenspeelde als middageten bij (toen nog) Sky.

  Waar ik nooit een fatsoenlijk antwoord op gekregen heb. Maar ik heb het dan ook nog nooit fatsoenlijk gevraagd. Ik dacht dat je per dag maximum 6 à 7000 kCal kon opnemen. Maar ik hoor langs de andere kant (en nu dus ook weer) van mensen die er veel meer eten. Iemand die dit weet?

  Onlangs zelf nog eens marathon getraind en best wel weinig gewogen. Ik kan zeggen dat er, vooraleer laag vetpercentage echt gevaarlijk wordt, er dus blijkbaar ook nog een periode is dat het gewoon ambetant is. Bij de minste koude moet je sjaals en mutsen boven halen en als je het één keer uithangt, zit je met een valling. Niet handig tijdens een trekking van 40 dagen… Flandriens zijn geen vlieggewichten…

  toon
  Bijdrager
  Aantal berichten: 136

  Hey Ivo,

  Mooie foto’s van een mooie tocht. Hopelijk met nog lang mooie herinneringen.

  Ik ben benieuwd naar het volgende:
  Wanneer heb je je gewogen na terugkomst? Zelf heb ik het gevoel dat ik na een langere tocht toch ook altijd wat gedehydrateerd ben. In het dagdagelijkse leven zouden we 2 à 3 liter moeten drinken. Als we de hele dag door de bergen hossen met een rugzak, zou dit natuurlijk nog meer moeten zijn. Maar bij mij is het toch zo dat ik meestal maar een drietal liter drink. Als er een stromende beek is met drinkbaar water, is dat toch meestal te koud om eens goed door te drinken. Om veel water mee te dragen, ben ik dan weer te lui 😉

  Wanneer ik me weeg als ik thuiskom, ben ik altijd blij met het gewichtsverlies. Maar helaas moet ik ook altijd vaststellen dat er na een paar dagen al relatief veel terug bij is. En die kilo’s kan ik niet verklaren door de obligate Belgisch frietjes. Ik vermoed dat de nabijheid van een tap vol water er veel mee te maken heeft.

  Was dit bij u ook het geval? Zijn er al veel kilo’s terug bij?

  Weet je misschien ook iets van spiermassa die je misschien bent kwijtgespeeld? Eiwitten op die brandstapel om de vetverbranding toch in gang te houden?

  12 kg op 40 dagen… poewie! Dat zal inderdaad niet altijd aangenaam gevoeld hebben. Had je dan ‘platte dagen’ zonder energie? Of lukte het wandelen nog maar was het gewoon een constant hongergevoel? Geraakte je daar aan gewoon?

  Alvast bedankt!

  toon
  Bijdrager
  Aantal berichten: 136
  In reactie op: Hallooo #25565

  Skurka heeft zijn template geupdate (upgedate?). Bijgewerkt.

  toon
  Bijdrager
  Aantal berichten: 136
  In reactie op: Topografische kaarten #25423

  Zijn er stukken waar de route andere paden volgt die wel aangegeven zijn? Bv. een GR?

  toon
  Bijdrager
  Aantal berichten: 136
  In reactie op: Vliegen op Schotland #24045

  Dat heeft ook niet lang geduurd… VLM schaft de vlucht af.

  toon
  Bijdrager
  Aantal berichten: 136
  In reactie op: Tent repareren #24000

  Ik heb enkele jaren geleden een gelijkaardig scheurtje gehad in mijn trailstar en toen dezelde vraag gesteld op het forum:

  De herstelling van toen aan de hand van Ivo zijn handleiding voor het maken van silnylon opbergzakken houdt nog steeds stand!
  Wat betreft materiaal, kunnen we beter Ivo zijn respons afwachten, maar ik vermoed dat een stuk stof gelijkaardig aan het materiaal van de tent zelf de truc zal doen.

  Stof kan aangekocht worden van bv extremtextil
  Succes!

  toon
  Bijdrager
  Aantal berichten: 136
  In reactie op: Nieuwe regenjas #22811

  De Mountain Equipment Odyssey is onderweg. Ik betaalde er eergisteren op bergfreunde.nl 219 euro voor. Vandaag is ie nog dikke 20 euro goedkoper, al geraken maten/kleuren uitgeput. Ik durfde eergisteren al niet meer te wachten.
  Dikke rits, verluchting onder de armen, twee zakken om mijn handen in weg te steken (wat ik bij de versleten Montane toch miste), goede kap. Ik ben benieuwd.

  Ik had het artikel van Skurka al eens gelezen. Niettegenstaande, koop ik voorlopig toch nog liever een jas dan een poncho en koop ik ook liever een jas met membraan dan één zonder. Er zijn (soms) omstandigheden waarin een membraan (een beetje) werkt. Dus daarom de vraag naar vergelijking. Uit jullie antwoorden maak ik op dat ik niet teveel schrik moet hebben om een membraan ‘van het huis’ te kopen. De Montane die nu versleten is, was eigenlijk mijn eerste niet-GTX jas ooit. Dat hij sneller versleten is dan mijn vorige jassen, zal dus eerder te maken hebben gehad met de de constructie/het gewicht/het gebruik, dan met het feit dat het geen GTX was.


  @Woubeir
  De versleten Montane is die uit dit topic. De Arcteryx windjack uit hetzelfde topic wordt nog veelvuldig gebruikt, ook voor trekkings. Versleten tot op de draad en geen DWR meer, maar onmogelijk om weg te gooien
  @Ivo Dat is echt niet veel geld. Maar 715gr is me teveel. Misschien zal de nieuwe weer over 2,5 jaar aan vervanging toe zijn, en ben ik dan weer bereid extra gewicht aan boord te nemen.

  @ Iedereen. Wat betreft duurzaamheid. Zou het kunnen dat ze ‘de dingen niet meer maken gelijk vroeger’? 🙂

  toon
  Bijdrager
  Aantal berichten: 136
  In reactie op: Overboots #22226

  Aha… De artikels van BPL…

  Mijn schoenen en hun GTX laag zullen nog relatief vers zijn, maar het is inderdaad de mesh waar ik schrik van heb: dat die nat en koud wordt. Ik heb precies geen goesting om risico’s te nemen. Pyreneeën eind februari? Bovendien is het een groepsreis. Ik zou me schamen wanneer de tocht onderbroken moet worden om wille van “die clown op zijn sneakers” 🙂

  Zelf had ik ook al aan zelfbouw gedacht. Bij veel van de neoprene surfschoenen zie je: gestikt en getaped. Het stikken gebeurt soms niet door de volledige twee lagen heen, zodat die toch waterdicht blijven. Iets wat met de hand voor mij zeker en vast niet te doen is. Maar kan je dan achteraf je stiksels niet tapen of lijmen? Bv. aan de binnenkant van die festonsteek? Aangezien ze bedoeld zijn voor aan de buitenkant van schoen, hebben schurende naden niet zoveel belang.

  De andere denkpiste. Het voordeel van de Sealskinz was de kleinere openingen aan de onderkant, die makkelijker af te sluiten waren met een extra stukje neoprene. Ook op de website van de futurumshop, vind ik vooral overschoenen die volledig open zijn aan de onderkant, op een velcro na. Nu dacht ik van deze te combineren met de voorheen genoemde Mukguards. Zou dit voldoende afsluiten? Mits alles past natuurlijk…

  Danku!

  toon
  Bijdrager
  Aantal berichten: 136
  In reactie op: Overboots #22066

  Om verder te gaan op deze draad

  Waiaiai. Mijn schoenen zijn een UK 11,5. Ik kocht de neoprene overschoenen van Sealskinz in een XL, goed voor een UK 12-14. Zeker van mijn zaak, paste ik ze pas thuis. Ik trok een lus kapot en liep een snee in mijn vinger op, om ze dan juist over mijn zool getrokken te krijgen. Dit zou niets worden op een koude winterochtend in de tent. De mensen van AS Adventure waren zo vriendelijk om ze terug te nemen. Ook bij Decathlon geen soelaas.

  Dus ik sluit me aan bij Sven zijn queeste naar de Europese versie van de 40below’s. Zelfs de korte versie is inclusief transportkosten juist te duur om importkosten te vermijden, denk ik.

  Zouden deze waterdicht zijn? Zou ik die naden waterdicht kunnen maken? Met gaiters die laag genoeg zijn?

  toon
  Bijdrager
  Aantal berichten: 136

  De 325’s zijn besteld.

  Tijdens het weekend spendeerde ik een paar uur met liner/wollen sok aan één voet en liner/diepvrieszakje/wollen sok aan de andere voet. Op zich merkte ik geen temperatuurverschil, maar ik vermoed dat het daarvoor te warm was. Wel kon ik duidelijk het vocht zien wanneer ik het diepvrieszakje uiteindelijk uitdeed. Te bedenken dat een zelfde hoeveelheid ondertussen in de sokken aan de andere voet was verdwenen… Ook duidelijk was dat, wanneer ik het zakje uitdeed, die voet door de vochtige liner beduidend sneller afkoelde dan de andere. Iets om te onthouden.

  Toch weer mooi hoe het lichaam werkt… Ik las in de artikels op BPL dat dit zelfregulerend is. Dat de voeten stoppen met zweten als ze merken dat het milieu te vochtig/warm wordt. Is dit ook jullie ervaring? Of blijft het zweet zich opbouwen in de VBL tot je uit je schoenen drijft?

  Wat betreft het waterdicht maken van trailrunners, drukte ik me verkeerd uit. Is het mogelijk de GTX laag van een GTX trailrunner te onderhouden/herstellen zoals we dat bij jassen e.d. doen? En welke producten zou ik daar eventueel voor kunnen gebruiken?

  Ik duim voor bergen sneeuw deze winter. Er valt nog veel te experimenteren…

  toon
  Bijdrager
  Aantal berichten: 136

  Joery,
  Danku voor de uitgebreide uitleg!

  Hoe de schoenen van binnen droog te houden is nu duidelijk. Op basis van de eigenschappen van neopreen, zou ik denken dat het dus ook kan dienen als een VBL laag in de schoen? Een beetje zoals Ivo het deed (totdat hij in de rivier gaan staan)? Zou je de VBL laag + wollen sok kunnen vervangen door één neopreen sok? Wat denk jij? Gewoon maar om mijn opties te kennen…

  Wat betreft het droog houden van trailrunners van buitenaf. Los van de isolerende werking van de neoprene overboots, dienen ze om vocht buiten te houden. Ik herhaal misschien mijn vraag, maar is dit dan echt enkel om de buitenste lagen tot aan de GTX laag ook droog te houden en zo een deelse bevriezing ’s nachts te vermijden?

  Welk product gebruik je om je GTX trailrunners waterdicht te houden?

  Is de constructie van de 325 binnenin gelijkaardig zoals ik die van de 305 beschreef? Dat de tong doorloopt tot aan de zool als een soort sok?

  Zijn er nog mensen met ervaring van een vbl laag aan de voeten?

  Danku!

  toon
  Bijdrager
  Aantal berichten: 136

  Kwestie van een context te creëren. Ik ben ingeschreven voor de cursus zelfstandig sneeuwschoenwandelaar en ga uiteindelijk met Debbie op bivakstage in de Pyreneeën eind februari/begin maart.

  Het blijft toch wel wat zoeken… In alle artikels en reacties wordt er over zoveel verschillende sokken gesproken…
  1. De liner. Basislaagje
  2. Drie verschillende waterdichte sokken:
  * Ademend, bv Sealkinz of Goretex.
  * Niet-ademend, de zogenaamde VBL laag
  * Neopreen. Daarvan weet ik niet of het ademend is. Veel zal het niet zijn, vermoed ik.
  3. Wollen sokken (met een percentage synthetisch voor makkelijker te drogen)
  En hiermee wordt dan naar believen gecombineerd.
  Juist?
  Zijn er mensen die gewichten hebben van al die lagen? Ik zie dat de Salomon Kaïpo mid waar Joery naar verwijst 540gr weegt. (Pak nu nog 600 tegen dat hij thuis op de weegschaal staat).

  Een paar vragen.

  Hebben jullie nooit last van wrijving/blijnen door al die verschillende lagen over elkaar aan te doen? Wanneer ik naar de VBLsokken kijk die Joery gebruikt, lijken ze me heel glad, zeker tussen twee andere lagen sok. Hebben jullie nooit het gevoel dat je grip verliest omdat de lagen onderling schuiven? Ivo… Waarom een liner en een wollen sok? Waarom niet een dikkere sok?

  Is een Goretex in een trailrunner toch niet hetzelfde als in een strammere botin? In de tijd van de botinnen was ik toch wel altijd verbaasd over de waterdichtheid. Zeker als ze nieuw waren. Werkt GT even goed in een flexibelere trailrunner? Is de duurzaamheid van de GTlaag vergelijkbaar? Wat zal het eerste verslijten? De zool? Het bovenwerk? Of de GTlaag?

  Joery, -15° bij inactiviteit is al wel wat. Welke laag zou je als eerste weglaten indien het warmer is? DE VBL laag of de overboots? Gebruik je de VBLlaag vooral om je schoenen aan de binnenkant droog te houden of voor de temperatuur? Gebruik je overboots om de buitenkant van je schoenen tot aan de GTlaag droog te houden? Ik kan me voorstellen dat bv de mesh sneeuw/water opneemt, dat dan gaat bevriezen.
  Krijg jij je 325’s gedroogd onderweg als ze dan toch nat zouden geworden zijn?

  Danku!

  toon
  Bijdrager
  Aantal berichten: 136

  Ik heb nu al een paar maanden de Roclite 305 in huis en vind het een super schoen. Toen ik op zoek ging naar een mid waterdichte schoen, ben ik direct gaan kijken op de site van Inov8. Ik zit hier mijn uiterste best te doen om die 325 opnieuw niét te vinden, maar het lukt me niet… Shame on me!
  Op basis van de 305 staat de 325 nu hoog op de kandidatenlijst. Met de 305 heb ik (naast lopen) ook de GR20 gedaan en mijn enigste punt van kritiek was, dat ie warm is. De tong van de schoen loopt aan de binnenkant rondom rond, zodat je een beetje al een sok in de schoen zelf hebt. Voor de pasvorm en het aantrekken van de veters is dat super. Maar in Corsica vroeg ik me wel al af hoe snel hij zou drogen moest hij nat worden, niet alleen door die extra stof, maar ook omdat de weg naar buiten voor water via de mesh geblokkeerd wordt door deze ‘sok’.
  De 305 en de 325 lijken mij zéér gelijkaardig. (uitgezonderd mid en GTX natuurlijk). Dus naar de winter toe, zou het tragere drogen inderdaad een rol kunnen spelen. Ik ga de binnenkant nog even moeten vergelijken met de tegenkandidaten. Momenteel zijn dat vooral de TNF Ultra Fastpack II en de Merrell Moab FST. Langs de andere kant: dat de ‘sok’ de schoenen warmer maakt is een pluspunt in de winter. En zullen alle WP schoenen moeilijker drogen. De waterafvoer zal nooit goed zijn.

  Is er iemand met ervaring met de Roclite 325? Eventueel in winterse omstandigheden?

  Zijn er mensen met ervaring met WP trailrunners in de sneeuw?

  toon
  Bijdrager
  Aantal berichten: 136
  In reactie op: Overboots #21898

  Hey Sven,

  Is het nog te vroeg op het seizoen of ben je ondertussen al in de sneeuw beland met je trailrunners? Voor welk systeem heb je gekozen? Viel het mee?

  Danku!

  toon
  Bijdrager
  Aantal berichten: 136

  Ivo,
  Zou jij in de sneeuw (als je niet op de skis staat), nog altijd kiezen voor je systeem van liner/wollen sok of liner/neopreen, of zou je dan toch, zoals het artikel zegt, kiezen voor een waterdichte middelhoge schoen met getten?

  Iedereen,
  *Zelf heb ik in de sneeuw al stukken gewandeld met dikkere sokken in de trailrunnners. De essentie is denk ik echt wel van in beweging te blijven. De vraag: wordt er bij het sneeuwschoenen evenveel mobiliteit (-> bloedcirculatie) gevraagd van de voeten? Ervaringen?
  * Ik heb hier op het forum ooit horen spreken over overschoenen voor trailrunners voor het sneeuwschoenen. Kent er iemand de juiste link naar het topic? Zijn er ondertussen nieuwe evoluties?
  * Wanneer ik zou kiezen voor het systeem met waterdichte mid schoenen + getten, ken ik voorlopig volgende merken in het segment trailrunners: the north face, merrell, la sportiva, salomon, altra,… Kennen jullie nog merken?

  Alvast bedankt!

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 122)