Zelf eten drogen: recepten

Home>Materiaal en techniek>Zelf eten drogen: recepten

HOME FORUM Materiaal en techniek Zelf eten drogen: recepten

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 15)
  • Auteur
    Berichten
  • Griet
    Moderator
    Aantal berichten: 48

    Jongens,

    N.a.v. de recente zelf-droog-workshop waar de vraag kwam of er “recepten” te krijgen waren ontstaat dit onderwerp. Zodus, heb je een überfavoriet droogrecept dat je op iedere bergtop kan binnensteken, een wereldschokkend lekker maal bomvol voedingsstoffen, een verrassend simpel gerecht of … ? Dan is dit receptenonderwerp de place to be! Want zeg nu zelf, dingen delen geeft toch af en toe zo’n heerlijk gevoel?!

    Er zijn wel 3 spelregels:

    1) slechts 1 recept per post.

    2) geen vragen stellen (dus enkel recepten posten).

    3) liefst ook met foto bij. We eten immers in eerste instantie met onze ogen…

    Let op, het gaat hier over recepten van (deels) zelf droogvoer (dus pakskes en zakskes horen elders thuis).

    Droog ze!

    Algemene tips rond voedsel drogen, vind je in dit artikel.

    bergkonijn
    Bijdrager
    Aantal berichten: 190

    Spaghetti / pasta saucissenese met gedroogde groenten

    DSCF1654
    DSCF1686
    – 4 Ardense saucissen van 225g
    – Pasta in eender welke vorm 1kg
    – 2 Blikjes tomaten concentraat
    – Gedroogd: 2 ajuinen, 1 bakje champignons, 2 paprika’s & 5 wortelen
    – Provençaalse kruiden & een blokje kippen bouillon
    Eventueel schilfers van de kaas die je bij hebt.

    Recept voor 3 man voor 2 dagen
    – Wat water warm maken en de groenten erin laten zwellen, pot van het vuur af.
    De hoeveelheid water hangt af van hoe veel saus je wil. Of hoe vast je de saus wil.
    – Ondertussen de pasta koken
    – De saucisse mag nog veel kleiner gesneden worden dan wat je hier ziet op de foto
    – Als de pasta gaar is, de pot met de groenten er terug op. Saucisse erbij samen het blikje tomatenconcentraat, de kruiden en het half blokje kippenbouillon. Even laten pruttelen.
    – Pasta afgieten en opdienen.

    Koen
    Bijdrager
    Aantal berichten: 120

    Mijn geupgrade recept van de Adventure Food Nasi Cashew. Maar dan met droogvoer en veel beter. Een smeuïge linzenschotel op basis van satesaus en nasikruiden met veel calorieën!

    – zakje satesaus poeder (supermarkt). Caloriebom!
    – 75 gram gedroogde linzen (Globetrotter?)
    – 25 gram gedroogde spersiebonen (Globetrotter?)
    – nasi/bamikruiden naar smaak(belangrijk voor smaak maar erg zout)
    – CASHEWNOTEN! een handje. Lekker knapperig.
    – rijst naar verhouding (ik doe 150gram, kan ook minder)

    Bereiding:
    Rijst met gedroogde groenten(evt later toevoegen) in genoeg water aan de kook brengen. Hierna de kruiden toevoegen. Als het bijna gaar is het satesauspoeder toevoegen (hiervoor is wat extra water nodig). Net voor het serveren de cashewnoten toevoegen.

    Speel vooral met de groenten die je lekker vind. Een overmaat aan linzen past goed bij het recept.

    Griet
    Moderator
    Aantal berichten: 48

    Couscous met Italiaans tomatenleer en Italiaanse groenten

    Nodig voor 1 persoon:

    – gewone couscous

    – ongeveer een half vel Italiaans tomatenleer

    – een paar soeplepels gedroogde aubergine, paprika en courgette naar eigen goesting

     

    Hoe Italiaans tomatenleer maken?

    1. Doe ongeveer 280 gram tomatenconcentraat (=2 potjes) in een kom.

    2. Neem 4 stevige verse basilicumplantjes en knip ze enkele cm boven het zand af.

    3. Basilicumplantjes in het hakmolentje fijn malen.

    4. Te mengen onder het tomatenconcentraat:

    de gehakte basilicum

    enkele verse takjes tijm afritsen

    1 a 2 soeplepels oregano

    1 (of meer…) soeplepels lookpoeder

    >>> kruiden afhankelijk van de goesting, maar  het mag best straf afsmaken

    >>> tomaten/kruidenmengsel op droogvel smeren en tot leer drogen

    Op tocht alles bij elkaar kappen in het kokend water. Wellen en smullen maar!

    Liefhebbers werken af met een snuif gedroogde parmigiano.

    Griet
    Moderator
    Aantal berichten: 48

    Couscous met gedroogde bloemkool en gebraadsaus

    Voor 1 persoon:

    – couscous

    – zeker 2 handjes gedroogde bloemkool

    (als je geen droogmachien hebt: reepjes gestoomde bloemkool kan je in een hete zomerse veranda op bakpapier op de wasdraad drogen bij graad of 40…)

    – 1 zakje Knorr gebraadsaus

    Couscous en bloemkool in heet water laten wellen, ondertussen sausje in apart potje laten wellen.

    >>> Poepsimpele comfortfood. Aaaaah…

    ish
    Bijdrager
    Aantal berichten: 3

    Lekkere appelmoes als dessert:

     

    Een handvol gedroogde appels (met of zonder schil), wat rietsuiker, een snuifje kaneel, enkele vlokjes havermout, alles blenden tot poeder, wat warm water erbij en smullen maar!

    Sndrrr
    Bijdrager
    Aantal berichten: 2

    Chilly Bites (biltong)

    500 grams rosbief, bieflap of andere goede kwaliteit mager rundvlees. Biefstuk lijkt niet de meest geschikte soort. Snij in gelijke stroken van +/- 7 mm. (niet met de draad mee)
    2 eetlepels appelcider azijn
    1 eetlepel Worcestershire sauce
    ½ eetlepel zeezout (voorzichtig met zout! Bij meer vlees zout minderen tot twee eetlepels voor drie kilogram vlees)
    ½ eetlepel bruine basterdsuiker
    ½ theelepel vers gemalen zware peper
    mespuntje smoked paprikapoeder (Dille & Kamille)
    mespuntje witte peper
    1 theelepel milde/medium chilli vlokken (Turke Pul-Biber uit de Toko is zeer geschikt)
    1 ½ eetlepel geroosterd koriander zaad (enkele minuten roosteren in droge pan waarna malen in vijzel)

    Marineren
    Ik gebruik kleine eetlepels.
    Snij het vlees in gelijke repen en mix met de overige ingrediënten in een glazen schaal. Meng alles goed door elkaar .
    Marineer 4 tot 8 uur in de koelkast. Tussendoor kan nog enkele malen gemengd worden voor een goed verspreiding van zout en smaken.

    Drogen
    Hetelucht oven: 4 uur op 70 graden of 5 uur op 60 graden. Droogtijd is ook afhankelijk van de dikte van het vlees. Speciale anti aanbak vismatjes zijn hier erg geschikt voor en geven een leuk ruitmotief.

    Bewaren
    Ik bewaar in hersluitbaar plastic in de vriezer. Wil je het meenemen voor een trekking is vacuüm trekken waarschijnlijk aan te raden. Ik heb geen ervaring met langer bewaren buiten de vriezer.

    Ga je het proberen dan vind ik het erg leuk om te horen of het gelukt is. Koop de eerste keer niet meer dan een pond vlees. Het kostte mij een aantal keer proberen om de juiste balans te vinden. Er is best veel noodgewongen in stoofpotjes beland. Maar ik had nog geen beproefd recept natuurlijk.

     

    Chilly Bites

     

    Debbie
    Sleutelbeheerder
    Aantal berichten: 1036

    CURRY-SCHOTEL

    Ingrediënten

    Gekocht: Couscous, rozijnen, zakje currysaus van Knorr (of een ander merk als je liever een wat pittigere saus hebt)
    Gedroogd: Kip (optioneel), ananas uit blik, appel

    Werkwijze

    Voeg de rozijnen, kip en ananas toe in koud water. Breng het water aan de kook. Eenmaal dat het water aan het koken is, voeg de schijfjes appel, de couscous en de saus (opgelost in wat water) toe en roer alles goed door. Zet de brander uit en laat de schotel gedurende 10 min gaar worden.

    Hieronder een foto toen we de schotel nog met rijst klaarmaakten:

    P1010874

    Debbie
    Sleutelbeheerder
    Aantal berichten: 1036

    NASI-GORENG

    Ingrediënten

    Gekocht: Bulgur, zakje nasi-gorengsaus van Knorr, klein stukje bouillonpasta
    Gedroogd: Kalkoenfilet (optioneel), erwten, ajuinen, wortelen

    Werkwijze

    Leg de gedroogde ingrediënten en de bouillonpasta meteen in het koude water en breng aan de kook. Voeg nadien de bulgur en de saus toe en zet de brander uit. Laat wellen.

    P1100922

    Debbie
    Sleutelbeheerder
    Aantal berichten: 1036

    COUSCOUS OP PROVENÇAALSE WIJZE

    Ingrediënten

    Gekocht: Couscous, klein stukje bouillonpasta
    Gedroogd: Paprika, ui, tomatenpuree, kip (optioneel), knoflook

    Werkwijze

    Leg de gedroogde ingrediënten en de bouillonpasta meteen in het koude water en breng aan de kook. Voeg nadien de couscous toe en zet de brander uit. Laat wellen.

    P1100820

    Debbie
    Sleutelbeheerder
    Aantal berichten: 1036

    PUREE MET ERWTEN EN SPEKJES

    Ingrediënten

    Gekocht: Pureepoeder (kijk uit naar soort die je zonder melk kan bereiden)
    Gedroogd: Wortelen, erwten uit blik, spekjes, ajuinen (ev. bonen)

    Werkwijze

    Doe de groenten en het vlees in het koude water. Breng aan de kook. Doe de brander uit en voeg de pureepoeder erbij. Goed doorroeren want de puree dikt snel.

    P1000932

    Debbie
    Sleutelbeheerder
    Aantal berichten: 1036

    VISSCHOTEL

    Ingrediënten

    Gekocht: Couscous, vissaus
    Gedroogd: Paprika, ajuin, garnalen, zalm

    Werkwijze

    Voeg de couscous, groenten, zalm en garnalen toe aan koud water. Breng het water aan de kook. Eenmaal aan het koken, voeg de couscous en vissaus toe.

    P1100886

    Debbie
    Sleutelbeheerder
    Aantal berichten: 1036

    SCHOTEL MET PADDENSTOELEN EN GORGONZOLA

    Ingrediënten

    Gekocht: Gierstvlokken, bospaddenstoelen (van globetrotter.nl), gorgonzola-kaaspoeder (van globetrotter.nl)

    Gedroogd: Rundsvlees (optioneel), bonen

    Werkwijze:

    Doe de groenten en het vlees in het koude water. Breng aan de kook. Doe de brander uit en voeg de gierstvlokken en gorgonzola-kaaspoeder erbij. Goed doorroeren en laten gaar worden.

    P1120016

    Griet
    Moderator
    Aantal berichten: 48

    Kokoscurry met wortel en broccolli

     

    Ingrediënten:

    lekker afsmakende kokosmelk, ajuin, brocolli, wortel, currykruiden(mix), rijstvlokken (biosupermarkt)

     

    Werkwijze:

    1. ajuin, broccolli en wortel heel fijn snijden/raspen

    2. groenten in pan kort wokken in de currykruiden

    3. kokosmelk bij kappen en laten sudderen (eventueel aanvullen met kokos van de blok)

    4. ondertussen rijstvlokken gaar koken

    5. rijstvlokken onder currymengsel doen

    6. eventueel nog bijkruiden of wat vocht laten uitkoken

    7. mengsel op droogvel kieperen en laten drogen in droogoven

     

    Droge boel fijn crunchen en op tocht laten wellen in kokend water. Bij een juiste vochtbalans wordt het een heerlijk smeuïg papke, mmmm…

     

     

     

     

    Griet
    Moderator
    Aantal berichten: 48

    Chili sin carne met gierstpuree

     

    Ingrediënten:

    zie hier  (maar NIET: het groentesap, de zure room, de rijst en de limoen)

    + eventueel ook 1 zakje tomatensauspoeder/persoon van Knorr voor extra “tomaterigheid”

     

    Werkwijze:

    recept ongeveer maken volgens bovenstaande link, maar dit doe je anders:

    – sowieso alles heel fijn snijden en kwistig zijn met de kruiden

    – géén groentensap in kappen en zo veel mogelijk vocht laten uitkoken

    – kleine bonen wellen redelijk, maar grote uit blik niet zo goed bij mij, dus: grote bonen kook ik apart, dan water afgieten en de bonen met de staafmixer tot bonenpuree malen. Die puree meng ik onder de afgewerkte chili sin carne. Dit maakt de saus meteen ook wat dikker.

    – gierst in een aparte pot tot puree koken

    – op het einde meng je de gierstpuree onder de saus

    – eventueel bijkruiden, al dan niet met extra salsasaus

     

    Op droogvel uitsmeren en laten drogen. Nadien goed fijn crunchen want dit welt niet zo goed. Even laten doorkoken op tocht met een zakje tomatensaus en eventueel afwerken met parmezaanse kaas.

     

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 15)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.