We proberen je zo goed mogelijk te informeren over de uitdagingen op deze route o.a. maximale debieten  voor het doorwaden en voorzien hoogwatervarianten en alternatieven bij brandgevaar. Uiteraard ben je zelf verantwoordelijk voor gemaakte keuzes en het navigeren. Voel je je nog niet klaar om deze route zelfstandig te ondernemen, sluit dan aan op een activiteit van Hiking Advisor vzw.

Hoge Ardennenroute, oftwel de HA-route

Een avontuur beleven kan ook dichtbij huis. De route loopt van noordoost naar zuidwest dwars door de Ardennen, maar kan evengoed in de omgekeerde richting gelopen worden. Ze brengt je over de veenplateaus van de Hoge Venen en het Plateau des Tailles, waar je de hoogste ‘toppen’ vindt van België (Signal de Botrange, Baraque Fraiture) maar ook door de diep uitgesneden valleien van de Ourthe, Amblève, Lesse en de Semois. Ook de culturele klassiekers worden niet vergeten: Malmedy, Stavelot, Trois-Ponts, La Roche en Bouillon.

Op onze site vind je een Google Map kaart en een downloadbare
GPX / KLM bestand met daarop de belangrijkste info die je op weg helpt om de route te plannen en te lopen:

  • Tracks van de hoofdroute, alle varianten en belangrijkste verbindingsroutes,
  • Waypoints met aanduiding van de begin en eindpunten van de deeltrajecten, bivakmogelijkheden en  waadplekken.

Verder is de route opgedeeld in 4 deeltrajecten. Voor elk deeltraject is een infofiche opgemaakt met praktische info.

Kaarten met route en varianten zijn te downloaden in pdf en zelf af te printen in de volgende formaten 1:15 000 | 1:25 000 | 1:50 000

Maar zijn er niet al routes die dwars door de Ardennen lopen?

Ja, maar niet zo’n avontuurlijke routes zoals de HA-route. De wandelversie van de Transardennaise start pas halverwege in La Roche, en is dus geen volledige doorsteek. De GR14 loopt wel van oost naar west maar laat het beste van de Hoge Venen links liggen en de Ourthe- en Semoisvallei worden niet ten volle geëxploreerd. We zijn vooral op zoek gegaan naar het mooiste wandelparcours, waarbij we zoveel mogelijk paadjes en onverharde wegen opzoeken maar ook mooie uitzichten en variatie. In de vallei van de Ourthe en de Semois zijn daarom ook enkele doorwadingen voorzien. Niet de kortste of eenvoudigste weg dus, wel de mooiste en avontuurlijkste weg!

Om jullie toch een overzicht te bieden van hoe de HA-route dan afwijkt van andere paden, hebben we onderstaand kaartje gemaakt. In het groen zie je onze Hoge Ardennenroute. In het rood de GR14. Het bruine traject is de Transardennaise (die in La Roche start) en de paarse route is de gloednieuwe Monts d’Ardenne.

Is de route vlot bereikbaar met het openbaar vervoer?

De route is opgesplitst in 4 deeltrajecten waarvoor telkens een infofiche is aangemaakt. Het begin en eindpunt van elk deeltraject is bereikbaar met het openbaar vervoer. Bekijk de websites van de NMBS en TEC voor je beste verbinding. Het is ook mogelijk om de route op enkele andere plaatsen te bereiken of verlaten met het openbaar vervoer. Je kan alternatieve bushalten vinden door in te zoomen op de route in Google Maps.

Hoe zit het met de bewegwijzering?

De HA-route is niet op het terrein gemarkeerd. Om de route te lopen zal je dus zelf moeten navigeren met stafkaart en kompas of met behulp van een wandel GPS of een geschikte app op je smartphone. Eén van de doelen van onze club is hikers zelfstandig te maken in het uitstippelen van hun wandeltochten. Via de GPX / KLM kan je eigenlijk al vrij blindelings op stap maar we zouden jullie toch willen oproepen om de route uit te tekenen op stafkaart (of kaartfragmenten uit te printen) en je kaartleeskwaliteiten te verbeteren

Wat is de moeilijkheidsgraad?

De Ardennen bieden geen technisch wandelterrein, slechts enkele passages vergen wat meer tredzekerheid zoals de passage “Les Echelles” langs de Semois. Vooral tijdens de winter wordt de route een grotere uitdaging en kunnen sommige paden erg modderig zijn of bij vorst bedekt zijn met sneeuw of ijs. Uitzonderlijk kan het gebeuren dat er zodanig veel sneeuw ligt in de winter op de passages over de Hoge Venen en het Plateau des Tailles dat sneeuwschoenen nuttig kunnen zijn. De meest geduchte passages op de hoofdroute kunnen echter vermeden worden via een variant indien wenselijk. Hoogteverschillen worden op deze route niet geschuwd en de avontuurlijke doorwadingen kunnen een uitdaging zijn. Alle doorwadingen kunnen eveneens vermeden worden via een hoogwatervariant indien nodig.

Kan ik bivakkeren?

Wildbivakkeren is niet toegelaten in België en onderneem je dus op eigen risico. Als je het doet, wees discreet, maak geen vuur & leave no trace.

We hebben al de legale bivakmogelijkheden (bivakzones, campings) opgelijst in de infofiches en op de kaart. Wie op zoek is naar weiden voor (jeugd)groepen, kan deze website raadplegen. Onze club contacteert regelmatig boeren die hun weide aan de jeugdbeweging verhuren om te horen of ze ook hun grond voor 1 nacht ter beschikking willen stellen.

En als ik wil binnen slapen?

Mogelijkheden zijn er meer dan voldoende voor wie wil binnen slapen. Gilbert’s List is sinds jaren dé referentie voor wie op zoek is naar budgetvriendelijke overnachtingsplaatsen waar trekkers welkom zijn. Voor wie het wat luxueuzer mag, kan terecht op de websites van de toeristische centra, booking.com, airbnb.be en talloze andere…

Wat zijn de bevoorradingsmogelijkheden?

In de grotere toeristische gemeenten vind je winkels en bakkerijen. Een overzicht is geplaatst in de infofiches.

Wat met de rivierdoorwadingen?

De hoofdroute van de HA-route bevat enkele rivierdoorwadingen. De locatie van deze doorwadingen zijn aangeduid met afzonderlijke waypoints op de kaart en in de GPX / KLM bestanden. Deze doorwadingen geven de route een eigen karakter en vormen tevens een extra uitdaging maar houden ook in dat de hoofdroute niet op elk moment van het jaar veilig kan blijven gevolgd worden. Tijdens perioden met hoge waterstanden en/of bij koudere temperaturen wordt waden immers gevaarlijker tot zelfs onmogelijk. Daarom kent de route meerdere hoogwatervarianten die speciaal zijn uitgestippeld om onder meer deze doorwadingen te omzeilen wanneer de omstandigheden ongunstig zijn

Wij raden aan om niet te waden en de bijhorende hoogwatervariant te nemen in plaats van de hoofdroute indien:

  • De lucht- of watertemperatuur duidelijk lager is dan 15°c,
  • Of indien het debiet van de rivier op het representatieve meetstation het maximum waaddebiet overschrijdt (zie verder tabel in de fiches).

In de praktijk betekent dit dat de doorwadingen meestal behoorlijk risicovol zijn tijdens de winter door hoge waterstanden en koude temperaturen, terwijl de zomerperiode zelden problemen oplevert. Tijdens de overgangsperiodes van de lente en herfst zal je vooral een inschatting moeten maken met behulp van bovenstaande aanbeveling.

Wil je weten waarom we precies deze aanbeveling maken, lees dan hier de verdere achtergrond.

Kan er worden gepackraft op de HA-route en wat is de regelgeving omtrent het packraften?

De Hoge Ardennen Route loopt meermaals over enige afstand door de vallei van enkele rivieren. Enkele van die rivieren kunnen met packraft afgelegd worden in plaats van al wandelend over de hoofdroute of de wandelvarianten. De HA-route kent daarom ook vier packraftvarianten (Amblève, Ourthe, Lesse, Semois).

Het peddelen op de Ardense rivieren is echter streng gereglementeerd. Varen is enkel toegelaten tijdens bepaalde periodes, tussen welbepaalde tijdstippen en bij bepaalde debieten. Kijk voor je start met packraften altijd op deze kaart na of het toegelaten is om op het traject te varen. Deze kaart wordt dagelijks geüpdated. Packraften is toegestaan wanneer het traject licht of donker groen is gekleurd. Bij rode kleur is packraften niet toegestaan.

Voorts verandert het karakter van de rivier afhankelijk van het debiet waardoor de moeilijkheidsgraad verandert. Packraft enkel een traject dat geschikt is voor je eigen niveau en ervaring. Zoek steeds het actuele debiet op van de rivier via de link in de infofiches en bekijk of de condities geschikt voor je zijn om te packraften. In de infofiches van de deeltrajecten vind je de verdere richtlijnen.

Houd je verder aan de volgende aanbevelingen:

  • Veiligheid boven alles. Draag dus ten allen tijde een reddingsvest.
  • Het is aanbevolen om een drysuit of wetsuit te dragen indien de water- of luchttemperatuur duidelijk minder dan 15°c is, om risico op koudeschok en/of onderkoeling bij een eventuele val in het water te vermijden.
  • Draag met een packraft elke stuw of ander obstakel om als je niet zeker bent. Stuwen afvaren kan levensgevaarlijk zijn en smallere kajakgoten doorvaren is het klassieke recept om je packraft te beschadigen.
  • Ook op en rond het water houden we ons aan het “leave no trace” principe.
  • In of uitstappen doen we enkel op plaatsen waar er onmiddellijk toegang is tot een wandelpad of voetpad. Betreedt geen privé terrein.
  • Niet onbelangrijk om weten: packraften is ook bij wet verboden indien er gejaagd wordt op een bosperceel dat grenst aan de rivier. Zoek dus ook tijdens de herfst en winter best op of er aangrenzend jacht actief is op je geplande packraftdag.

Het is verstandig om goed verzekerd op pad te gaan. Lees hier alles over de KBF verzekering.