Het aanbod van buitensportmateriaal is enorm. Tegenwoordig is niet enkel je bergsportzaak in de buurt de enige referentie, maar bestaan er ook heel wat online winkels. Voor een uitgebreid lijstje, bekijk dit overzicht. Maar welke keuzes maak je als je een winkel binnenstapt?

De aankooptips op een rijtje

Ga niet af op alle marketing en verkooptrucs, maar denk goed na wat je verwacht van je materiaal en maak doordachte keuzes. Makkelijk gezegd dan gedaan, zowel beginners als ervaren hikers zitten al eens met de handen in het haar. Op het forum worden daarom geregeld aankooptips uitgewisseld en af en toe maken we een artikel met de belangrijkste aspecten. Een overzicht:

RUGZAK

Een rugzak kiezen is iets erg persoonlijks. Elk model is anders, dus zal je vooral moeten passen. Vraag de verkoper altijd dat hij er 15kg gewicht in steekt, liefst met wat volume, zodat je het gevoel van een volle rugzak benadert. Pas dan kan je beslissen of de rugzak goed zit of niet. Voor een huttentocht mag je uitgaan van 35 à 45 liter, voor een kampeertocht zal 50 à 60 liter de norm zijn.

Algemeen artikel:Een rugzak kiezen

  Forumtopics:

Naast het kiezen van de juiste rugzak, is het ook belangrijk dat je je rugzak goed afstelt. Buitensportmagazine Op Pad maakt hierover een goed filmpje.

Een goed zittende rugzak betekent heel veel voor je wandelcomfort. Neem de tijd om er veel te passen (foto: Steve Behaeghel).

WANDELKAR

Niet iedereen kan of wil een zware rugzak dragen. Je hoeft daarom niet perse over te schakelen op dagtochten of bagagevervoer, er bestaan ook wandelkarren. Er zijn diverse types, met één of twee wielen.

In dit forumtopic staat een overzicht van de mogelijkheden.

KLEDIJ

Niet alles dat in je kast hangt, is geschikt om te trekken.

Algemeen artikel: Welke kledij heb ik nodig in de bergen?

 Forumtopics:

Bij het wandelen loop je lichter gekleed om minder te zweten, bij een pauze probeer je zoveel mogelijk warmte bij te houden (foto: Steve Behaeghel).

SCHOENEN

Er bestaan diverse types van schoenen afhankelijk van het terrein, maar je merkt dat steeds meer hikers afwijken van de klassieke indeling en kiezen voor lichtere bergschoenen. Voer voor pittige discussies. Er komt nog een algemeen artikel aan. In afwachting hiervan, raad ik aan om het filmpje van Buitensportmagazine Op Pad over de diverse types wandelschoenen te bekijken. Beginners gaan best voor B-schoenen, deze zijn nog vrij comfortabel maar bieden wel wat meer steun. Schoenen moeten vooral goed passen, en er veel uitproberen in de winkel is dus de boodschap. Hoewel je nog altijd op het terrein zelf moet ontdekken hoe goed ze echt zitten.

 Forumtopics:

In sommige condities gaan zelfs de beste schoenen lekken. Welke je ook kiest, schoenen moeten passen aan jouw voeten! (foto: Debbie Sanders).

TENTEN

Misschien wel de moeilijkste aankoop van allemaal: de tent. Er zijn zoveel modellen en specificaties, dat elke hiker vooral bang is de verkeerde keuze te maken, zeker omdat er een aardig prijskaartje aanhangt.

Algemeen artikel: Hoe kies ik een tent?

Fiche met standaarden voor een tent

Forumtopics:

In noordelijke gebieden is de windvastheid van een tent heel belangrijk (foto: Debbie Sanders).

TARPS

Slapen onder een zeil in plaats van in een tent. Niet iedereen voelt zich geroepen. Toch is het zeker in zomerse condities een goed alternatief. Debbie pende haar ervaringen neer in dit bericht. Er zijn heel wat diverse soorten tarps op de markt.

 Forumtopics:

De meeste rudimentaire tarpvorm die er bestaat: de A-shape. Intussen zijn er meer geavanceerde modellen op de markt die wat meer bescherming bieden (foto: Joery Truyen).

 

SLAAPZAK

Vanwege de lagere prijs zullen beginners vaker opteren voor een synthetische slaapzak. Ervaren hikers schakelen vroeger of later over naar een donzen exemplaar vanwege het veel lagere gewicht en volume voor eenzelfde temperatuurbereik en de hogere duurzaamheid.

Algemeen artikel: Een slaapzak kiezen.

 Forumtopics:

SLAAPMAT

Een goeie nachtrust hangt niet enkel van je slaapzak af, maar ook heel erg van je slaapmat.

Algemeen artikel: Hoe kies ik een slaapmat?

 Forumtopics:

Een goeie slaapzak en slaapmat zorgen voor een comfortabele nacht (foto: Steve Behaeghel).

BRANDERS

In de zomer gaat de voorkeur meestal uit naar gasbranders. Maar als gascartouches niet meegenomen kunnen worden (vb. op het vliegtuig) en ter plaatse moeilijk vindbaar zijn, dan is een multifuelbrander nodig waarmee je vloeibare brandstoffen (vb. loodvrije benzine) kan gebruiken. Sommige lichtgewicht hikers opteren voor brandertjes op basis van esbit, alcohol of hout. Ze zijn minder performant maar om kleine hoeveelheden te koken, volstaan ze wel.

Algemeen artikel:Kooksystemen voor hikers

 Forumtopics:

WANDELSTOKKEN

Wandelstokken zijn geen must. We raden beginners aan eerst hun staptechniek te ontwikkelen, vooraleer met stokken te leren wandelen want dat vraagt ook wat tijd. Ze helpen wel om extra evenwicht te geven bijvoorbeeld bij doorwadingen en het lopen over sneeuw. En bij actief gebruik ontlasten ze de knieën tijdens het afdalen. Op termijn is het dus wel een goede investering.

 Forumtopic: Aankoop van wandelstokken

Bij een doorwading verhogen wandelstokken je evenwicht en dus veiligheid (foto: Debbie Sanders).

PIKKEL & STIJGIJZERS

Dit zit niet standaard in de rugzak. Enkel wie vroeg in het seizoen op weg gaat of een stukje gletsjer moet oversteken (opgelet: meestal niet mogelijk zonder touw), zal een pikkel en eventueel stijgijzers nodig hebben. Je leest er meer over in dit artikel.

 Forumtopics:

Andere interessante literatuur

We zijn uiteraard niet de enige experten op vlak van materiaal, en al zeker de grootste niet. Bergwandelaars die veel interesse hebben voor materiaal, verwijzen we graag door naar volgende websites en boeken: